Derfor er Telenors oppkjøp i India smart

Den ene uka blir Jon Fredrik Baksaas genierklært. Denne uka vil analytikere ha hans hode på et fat.  Men de kan ikke ha analysert hvilke enorme potensielle inntekter som er i det indiske mobilmarkedet – som er verdens nest største – bare slått av Kina.

Ingen tvil om at det går opp og ned her i verden. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaa ble i forrige uke genierklært på Nortib-konferansen for at han har klart å få Telenor til å bli verdens sjette eller syvende største mobiloperatør (avhengig av hvordan du regner).

Denne uka har den samme Baksaas fått kjeft fra børsanalytikere, som hevder det er ufornuftig å kjøpe Unitech Wireless i India, ettersom Telenor må ha en total kapitaltilførsel på 12 milliarder.

Enkelte analytikere mener at det er taktisk uklokt å kjøpe seg opp i ukjente markeder når det er finansielle nedgangstider.

De samme analytikerne har selvfølgelig glemt sine tidligere råd om at det er i nedgangstider at man kan gjøre gode kjøp.

En unik sjanse som raskt kan gå fra dem
Etter å ha fulgt mobilbusinessen til Telenor siden 1992 mener jeg det er klokt av konsernet å kjøpe seg opp i India. For Telenor er det nå eller aldri. Det er en unik sjanse. De har ikke råd til å bli stående igjen på perrongen når toget allerede er på vei ut av stasjonen.

Dersom ikke Telenor kjøper Unitech Wireless i India, så vil andre telekonserner raskt gripe muligheten.

Gjorde gråstein til gull
Telenor og Jon Fredrik Baksaas har gjentatte ganger vist at de kan gjøre gråstein til gull. Se på hva de har fått til på mobilsiden i Russland, Thailand, Bangladesh og Malaysia.

Masterplanen til Baksaas har vært å satse på såkalte jomfruelige markeder. Det å kjøpe seg opp i India – som er verdens nest største mobilmarked – er et smart trekk av strategen og økonomen Jon Fredrik Baksaas.

Baksaas vet at det vil koste mye å komme seg inn i det indiske markedet, men resultatet av oppkjøpet kan raskt bli en av Telenors mest lønnsomme investeringer. Og det er det er denne gulroten som driver Baksaas.

Valgte India i stedet for Vietnam

Selv er jeg litt overrasket over at Telenor og Jon Fredrik Baksass ikke har grepet sjansen og satset i Vietnam. Jeg er kjent med at Telenor har hatt dekningsfolk og forretningsutviklere der nede for å vurdere mulighetene.

Men jeg skjønner at India lokker mer. Ikke minst ettersom dette folkerike landet har 1,1 milliarder potensielle mobilkunder.

Prisen på oppkjøpet av Unitech Wireless er 7,4 milliarder kroner. Det er selvfølgelig mye penger, men dersom man ser på hva resultatet av oppkjøpet kan bli, så kan 7,4 milliarder kroner være en fornuftig investering.

Baksaas må lede selskapet videre
De mest sinte analytikerne krever at Telenor-sjefen Baksaas må gå av på grunn av oppkjøpet i India.

Til det vil jeg kommentere; du bytter ikke sjåfør og motor på en racerbil som går i 300 kilometer i timen og som allerede ligger i teten av Formel 1.

3 kommentarer om “Derfor er Telenors oppkjøp i India smart

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com