Fast arbeidstid, fleksitid, ferie eller bare tilgjengelig

Stivbente ansettelseskontrakter, samt gamle regler for arbeidstid og fleksitid er et problem for innføring av mobil fleksibilitet i norske bedrifter.

Jeg var nylig en tur i Alpene. Fire dager med knall pudderkjøring, guiding og noen aldri så små heftige afterski. Det slår meg hvor raskt man klarer å flytte hode og sjel fra jobb modus til en så virkelighetsfjern tilværelse som guttetur til et pudderparadis er.

Den fjerne virkeligheten hjemme behandles likevel via SMS og e-post, med skippertak på mobilen til frokost, i lunsjen og før afterskien får for stort tak.

Dyktige medarbeidere er de som holder hjulene i gang, oppgavene ble delegert før jeg dro. Likevel – jeg er tilgjengelig, uten å være kontrollfrik. De klarer seg helt fint uten meg, men enkle avklaringer behøves og endringer av planer gjøres selv og jeg er på tur.

Er dette noe problem? I så fall hvem er det et problem for? HR? HMS? Fagforening? Sjefer? Kunder? Meg selv?

For de tre siste er det ikke noe problem. Kundene i prosjektene er lykkelige for at spørsmål og avklaringer ikke stopper opp. Sjefer er glad for det samme, fornøyde kunder fleksibel organisasjon som samarbeider godt. Meg selv? Absolutt ikke! Skrur av og på hodet etter behov – ikke noe problem og jeg er ikke schizofren.

Så hvem er det et problem for?

Jo stivbente ansettelseskontrakter og gamle regler for arbeidstid og fleksitid. Her sover fagforeninger, HR og HMS i timen. Hvor mange ganger jeg har møtt representanter for disse som overhode ikke ser muligheten og fleksibiliteten i tilgjengelighetsbegrepet, kontra arbeidstid og fleksitid – jeg får angst!

Tilgjenglighet og fleksible arbeidsformer gir den ansatte et stort ansvar, men også en utrolig frihet. Frihet som til syvende sist gir organisasjonen høy produktivitet og fornøyde ansatte, hvis det styres og gjennomføres riktig.

Det er fullt mulig å ta vare på alle ansatt fordeler som overtid og avspasering selv med kun et dekkende tilgjengelighetsbegrep i en ansettelseskontrakt. Det krever systemer, opplæring og utstyr. Simpelt as that, og litt holdningsendring hos de nevnte seksjoner. Inntjeningen er langt høyere enn kostnaden – organisasjonen får mer igjen.

Så, hvor mye jobbet jeg i løpet av de fire dagene?

Totalt – kanskje 50 min, mens jeg gjorde andre ting.

– Hvor mye tjente selskapet på dette?

– 5 personer involvert i mine 5 prosjekter, fulltidsengasjement – 170 000.

Det er verd det

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com