Fikk forkynt milliardkrav av norsk namsmann

Telenor fikk fredag forkynt et krav om å betale hele 11,11 millarder kroner til Farimex Products. Det norske telekonsernet nekter å betale.

Kravet er overlevert av en namsmann fra Asker og Bærum Tingsrett.

Telenor har nå fem dager på å betale beløpet frivillig.

Nekter
– Vi akter ikke å innfri et så uhyrlig krav basert på en ulovlig russisk rettskjennelse som vi har anket, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder av Telenors virksomheter i sentral- og østeuropa.

Kravet er et resultat av en rettslig kjennelse i Omsk i Sibir den 20. februar i år som holdt Telenor ansvarlig for et påstått tap på 1,7 milliarder USD  (11,11 milliarder norske kroner) for å skulle ha forsinket VimpelComs adgang til det ukrainske mobilmarkedet.

Fikk rett til å kreve inn pengene
Retten ga Farimex, et selskap registrert på De Britiske Jomfruøyene og som skal ha en 0,002 prosent andel i VimpelCom, tillatelse til å kreve inn beløpet.

Etter å ha tatt arrest i Telenors VimpelCom-aksjer uten forvarsel er kravet oversendt norske myndigheter med hjelp av det norske advokatfirmaet Wikborg Rein

Grunnløst krav
– Kravet er fullstendig grunnløst og er satt fram som følge av at et obskurt selskap på De Britiske Jomfruøyene med en eneste ansatt og direktør som ingen ennå har sett, har misbrukt sibirske domstoler. Skulle vår aksjer bli solgt som følge av dette, vil vi betrakte det som ran ved høylys dag, sier Thygesen.

Anket avgjørelsen
Umiddelbart etter kjennelsen i Omsk anket Telenor avgjørelsen til retten i Tyumen i Vest-Sibir. Ankesaken er berammet til 26. mai. En anmodning om oppsettende virkning ble avslått av retten i Tyumen. Denne beslutning har Telenor anket, en anke som vil bli behandlet i Tyumen 28. april.

Har ikke på ført noe tap
Telenor har aldri påført VimpelCom noe tap og har trofast støttet selskapet helt siden vi gikk inn med investeringer i VimpelCom i 1998.

– På den tiden var VimpelCom nesten konkurs med bare 130.000 abonnenter. I dag har VimpelCom nærmere 60 millioner abonnenter og vi tar noe av æren for å ha bidratt betydelig til denne suksessen. Det eneste tapet som er påført VimpelCom i URS WellCom-saken er kjøpet i seg selv, som tross våre protester ble gjennomført til en pris av 231 millioner USD. Siden kjøpet er ytterligere 600 millioner USD blitt pløyd inn i selskapet, med resultat at selskapet nå bare har en markedsandel på 3,4 prosent og vel to millioner abonnenter. Dette var nøyaktig hvorfor vi var motstandere av kjøpet, sier Thygesen.

En kommentar om “Fikk forkynt milliardkrav av norsk namsmann

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com