Går sammen om lynraskt mobilnett

De sloss om de samme mobilkundene, men nå går Telenor og Tele2 sammen om å bygge 4G-nett i Sverige.

Telenor Sverige og Tele2 Sverige har innledet et samarbeid om utbygging av neste generasjons mobilnett, ofte omtalt som 4G. Som en del av samarbeidet opprettes et felles selskap for nettutbygging og samordning av frekvenser for mobilkommunikasjon.

Byggingen av Sveriges mest omfattende 4G-nett begynner i løpet av året, og samtidig forbedres mobildekningen for taletrafikk for Telenor og Tele2s kunder i hele landet.

Endrer spillereglene
Nå bygger vi neste generasjons mobilnett og endrer spillereglene på det svenske mobilmarkedet. Den tidligere monopolisten har hatt visse fordeler i de gamle nettene. Styrkeforholdene ble endret da 3G ble lansert for noen år siden, og med utbyggingen av 4G tar vi teten når det gjelder dekning, kvalitet og hastighet, sier Lars-Åke Norling, leder for Telenor i Sverige.

Har allerede startet testing
– Telenor vil gjennom dette samarbeidet være verdensledende innenfor 4G. Telenor har også lisens på 4G-nett i Norge, der vi allerede har startet testing. Telenor har en klar ambisjon om å være ledende på mobilt bredbånd i Norden, sier Morten Karlsen Sørby, konserndirektør og leder for Telenor i Norden.

Det nye selskapet, Net4Mobility, vil eies med like store deler av Telenor og Tele2.

Selskapenes frekvenstilganger i 900- og 2600-båndene samordnes, noe som skaper forutsetninger for å bygge Sveriges mest omfattende nett for neste generasjons mobilkommunikasjon.

15 ganger raskere
– Vi er stolte over at Sverige blir et av verdens første land med neste generasjons mobilnett som dekker hele befolkningen. For våre kunder innebærer det bedre dekning på mobilsamtaler i hele landet og ett nett for mobilt internett med hastigheter som er 10-15 ganger raskere enn i dag. Samarbeidet innebærer at vi kan sikre en kostnadseffektiv investering og fortsette å utvikle attraktive tilbud, samtidig som vi naturligvis fortsetter å konkurrere om kundene,» sier Niclas Palmstierna, administrerende direktør i Tele2 Sverige.

Klart neste år
Lansering av mobile bredbåndstjenester i de nye nettene planlegges i slutten av 2010, i takt med at det blir utviklet modem som støtter den nye teknologien.

– Overgangen fra fast- til mobiltelefoni har gått relativt langsomt i Sverige. Tilgang til neste generasjons mobilkommunikasjon kommer til å fremme bruken av mobile tjenester i hele landet. Gjennom å dele på infrastruktur og samordne frekvenser kan operatører investere mer effektivt og forsterke sine posisjoner, sier Katja Ruud, analytiker i Gartner.

Nesten alle får dette
I 2013 regner operatørene med at 99 prosent av befolkningen vil ha tilgang til mobilt bredbånd i hastigheter opp til 80 Mbit/sek, og i storbyene er det forventet hastigheter opp til 150 Mbit/sek.

I den samme perioden økes antallet basestasjoner for tradisjonell taletrafikk med 30-50 prosent, med bedre innendørs- og utendørsdekning i hele landet som resultat.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com