Lanserer mobil-TV i Oslo-regionen

I dag blir seks TV-kanaler tilgjengelig når som helst og hvor som helst for mobile mottakere i hele Stor-Oslo. NRK, TV 2 og MTG står bak.

Dette er det toårig prøveprosjektet MiniTV, som er kringkasting ved hjelp av Digital Multimedia Broadcasting (DMB). Ved hjelp av fire sendere vil over én million kunne se NRK-kanalene, TV 2, TV 2 Nyhetskanalen og TV3 på DMB-mottakere. Ved lansering er alle kanalene fritt tilgjengelig.

Med MiniTV for hånden kan man se direktesendt TV på vei til og fra jobb, på sjøen, i bilen eller rett og slett mens man er på farten. Bak MiniTV står selskapet Norges Mobil-TV (NMTV) som eies av Norges tre største kringkastere. NMTV har fått konsesjoner for DMB-sendinger fra Post- og teletilsynet og Medietilsynet over en periode på to år, og ved oppstart lanseres MiniTV med seks av eiernes kanaler fritt tilgjengelig.

Skal vurdere

Frem mot juli 2011 vil NMTV jobbe aktivt for å gi selskapet fornuftige driftsvilkår, se på muligheter for inntjeningsmodeller, samt avklare hvorvidt det er grunnlag å søke tilsynene om fast konsesjon og eventuell utvidelse av MiniTV-sendingene til andre deler av landet

– Det er mediehistorisk banebrytende at tre kringkastere sammen bygger en tjeneste samtidig som de konkurrerer på innholdet i den. NMTV vil levere MiniTV på brukernes premisser, ikke bare tilby mobiltelefon-TV, sier Gunnar Garfors, daglig leder i NMTV.

Kanalpakken fra lansering blir som følger: NRK1, NRK2, NRK3, TV 2, TV 2 Nyhetskanalen og TV3. Alle NRKs kanaler vil være fritt tilgjengelig i hele prøveperioden, mens MTG og TV 2 planlegger brukerbetaling for sine kanaler etter hvert. Alle DMB-mottakere tar også imot de 15 radiokanalene som sendes via DAB. Det vil si P4 og alle NRKs DAB-kanaler.

Fire senderpunkter
NMTV har etablert sendere på fire senderpunkter rundt Oslo. Senderne er plassert på Tryvasshøgda, Kolsås, Brannfjell og Røverkollen.

Selskapet Paneda fra Selje i Sogn og Fjordane har etablert og drifter DMB-nettet, som per i dag dekker et geografisk område med over én million potensielle brukere. Teknologien leveres av svenske Factum Electronics, tyske Rohde & Schwartz og de koreanske selskapene OnTimeTek og Pixtree.

Samtidig samarbeider NMTV med andre bedrifter i inn- og utland samt en rekke kringkastere som lanserer DMB-sendinger i andre land.

Suksess i utlandet
Også teleoperatører ser verdien av kringkastede TV-sendinger via DMB, og NMTV samarbeider blant annet med Network Norway om MiniTV.

Kringkasting til håndholdte mottakere har vært en stor suksess i utlandet, og DMB-teknologien er foretrukket av en rekke land verden rundt.

Det eksisterer DMB-sendinger eller nært forestående planer om slike i land som Sør-Korea, Nederland, Frankrike, Malta, Malaysia, Indonesia, Singapore, Vietnam, Kambodsja, Ghana og Italia.

En kommentar om “Lanserer mobil-TV i Oslo-regionen

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com