Alle mobilselskaper vil ha en App Store – men vil de lykkes?

Etter Apples enorme suksess med iTunes App Store for iPhone vil nå alle ha en App Store. I dag lanserte Nokia det de håper på vil bli en gullgruve. Men vil de og konkurrentene lykkes?

Les saken: Nokia har åpnet døra til ny innholdstjeneste

Google har med gryende suksess lansert Android Market, samtidig jobber Nokia med å sin nye Ovi Store og Microsoft er nærme lansering for sitt Mobile Marketplace.

Samtidig har nettbutikker som Handango og PocketGear gjort noen halvhjertede forsøk på mobile klienter og mobilvennlige nettsider. Og ikke minst har mobiloperatørene begynt å sniffe på mulighetene som ligger der ute ved å tilby brukerne enkle måter å kjøpe og installere mobile applikasjoner og tjenester.

Selve ideen rundt en app store for å gi brukerne en enklere måte å kjøpe og installere applikasjoner på sine mobiltelefoner er i og for seg veldig god, men jeg tror ikke det er det alene som har gitt tredjeparts applikasjoner den enorme suksessen på iPhone. La oss se på Windows Mobile plattformen. Det har eksistert tredjeparts applikasjoner til denne plattformen siden den kom rundt årtusenskiftet, og det har vært relativt enkelt å kjøpe og installere siden den gang.

Så hvorfor har ikke tredjeparts applikasjoner blitt en suksess for den gjennomsnittlige mobilbrukeren på Windows Mobile eller Symbian plattformene slik det har blitt på iPhone?

Sett bortifra Apple sitt eksepsjonelt gode pressetekke, så tror jeg det har mye med prising å gjøre. En gjennomsnittlig applikasjon til Windows Mobile koster 100 til 200 kroner, mens på iPhone koster den 40-50 kroner, ja til og med enkle spill og verktøy kommer ned mot en tier… De fleste kvier seg for å betale noen hundrelapper for en applikasjon til mobiltelefonen sin, men noen få tiere, jo de sitter ganske løst.

Utover det å finne et prisnivå som gjør at brukerne ikke kvier seg for å kjøpe, så har jeg stor tro på å ha en god app store applikasjon liggende på mobilen. På den måten vil brukerne se etter mobile applikasjoner når de er i «mobiltelefon modus». Det er man som regel ikke når man sitter foran en PC, men når man sitter å fikler med mobiltelefonen for å få tiden til å gå. Når du for eksempel sitter på bussen, venter på kona eller har friminutt.

Tilslutt har du One-Click konseptet. Brukerne skal slippe å gå igjennom hele betalingsprosessen hver gang de vil kjøpe et lite 10 kroners spill. Når du slipper å skrive kredittkortnummer og utløpsdato for hvert kjøp føles det heller ikke der og da som om du bruker penger.

Selvfølgelig kan alt dette løses ved å bruke nettleseren på mobiltelefonen, men mobile brukere har ekstreme krav til responstid og enkelhet. Da er det kun en mobil applikasjon som kan gjøre jobben tilfredstillende.

Apple har skjønt det, Google har skjønt det, Nokia og Microsoft er i ferd med å skjønne det… er det også plass til plattformuavhengige aktører? Tja, hvorfor ikke? Det ville være trist hvis plattformleverandørene også skulle få diktere hvem og hvilke tjenester som skal leveres til brukerne. Flere tilbydere vil bety bedre konkurranse, større utvalg og spennende innovasjon.

Les saken: Nokia har åpnet døra til ny innholdstjeneste

5 kommentarer om “Alle mobilselskaper vil ha en App Store – men vil de lykkes?

  1. Kinoma lanserte igår en ny versjon av KinomaPlay for Windows Mobile. Denne har en innebygget App Store i samarbeid med MobiHand.

    MobiHand har allerede hatt App Store for BlackBerry en stund.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com