Dette kan du vente deg av 4G-mobiltelefoni

NetCom hevder at de vil være først i Norge med å sette i drift et lynraskt 4G-nett neste år. Men eksakt NÅR det skjer, vil de ikke ut med.

– Vi er veldig stolte av å være først ute med 4G i Norge. Terminaler vil komme neste år, men i første omgang vil dette være kun til datatransmisjon. 4G-mobiler som du kan ringe med vil komme en gang mellom 2010 og 2011. Poenget er at vi starter med utbyggingen nå. Først vil dette skje i Oslo hvor vi allerede har fått opp noen testbasestasjoner, sier administrerende direktør August Baumann i NetCom.

Se videoen da NetCom 5. juni gjennomførte verdens første 4G-oppkobling.

Lynrask i forhold til 3G
Torsdag formiddag var Mobizmag.no invitert til NetCom-borgen i Nydalen for få demonstrert LTE (Long Term Evolution) som er fagbetegnelsen på fjerde generasjons mobiltelefoni, også kalt 4G. Det var en spennende opplevelse.

Med 4G vil du kunne ta i mot en mail på 10 megabyte på kun tre sekunder! Dersom du gjør det samme med 3G så tar det tre minutter.

Vil konkurrere med fiber-bredbånd
Huawei, som har levert 4G-utstyret til NetCom, har tidligere vist NetCom-toppene at de kan takle 4G-trafikk på hele 154 Mbit/s. Men slik blir det ikke i praksis i Norge.

– Forventet kapasitet i 4G-nettet vil være rundt 20 Mbit/s, men dersom du er alene om å bruke basestasjoen/cellen vil du kanskje kunne få opp mot 100 Mbit/s. Den raske datakommunikasjonen vil trigge folk til å bruke YouTube (videotjenester) og onlinespill på mobilen. Og dessuten vil kapasiteten være attraktiv for næringslivet, sier produktdirektør Vegard Kjenner i NetCom.

Modemet må bli mindre
Foreløpig er 4G-modemet på størrelse med to skoesker, men innen kommersiell lansering skal størrelsen på dette ned slik som dagens 3G-modem.

Etter hvert er det grunn til å tro at mobilbransjen vil samarbeide med dataprodusentene og vil få bygget inn 4G i bærebare PC-er.

Ikke overalt likevel …
Målet til NetCom er de ”skal dekke så mye av Norge som mulig med 4G”.

Ettersom Norge består av mye knaster og knøs er det ikke sikkert at dalstrøka innafor og fjorder med høyre fjell rundt vil få 4G. Det er rett og slett ikke kommersielt drivverdig.

Etter det Mobizmag.no erfarer vil 4G-utbyggingen først og fremst være et byfenomen eller på trafikale knutepunkt som for eksempel Gardermoen.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com