Førsteklassinger til skolestart med mobil i lomma

Foto: Markus Jønnvoll Eriksen

Hvert tredje skolebarn som begynner i første til tredje klasse neste uke har mobiltelefon, viser en ny undersøkelse fra NetCom.

Blant foreldre med barn i alderen seks til åtte år sier en av tre at barna stiller til skolestart med mobil. Samtidig mener flertallet av befolkningen at barn bør være mellom ti og elleve år før de får mobil.

Faste retningslinjer
– Mobilen hjelper barnefamilien med den daglige logistikken og er et viktig verktøy for å holde kontakt med barna etter skoleslutt. Foreldre må selv bestemme når de synes barna er gamle nok til å få mobil, men vårt råd er å sette klare retningslinjer for bruken – både når det gjelder økonomi og tilgang til tjenester. Veien til internett fra mobilen er kort, med alle de fordeler og utfordringer dette medfører, sier NetComs kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus.

Sperre for vokseninnhold
NetCom råder foreldre til å velge kontrollabonnement hvor utgiftene er forutsigbare, og legge til tjenester som gjør det gratis å ringe innad i familien. Husk også å registrere barna som bruker av abonnementet når mobilen kjøpes inn, slik at abonnementet blir sperret for tilgang til aldersbestemt innhold.

– Det er viktig å prate med barna om muligheter og utfordringer med mobilen før de slippes løs. Avtal gjerne hvilke nummer de får lov til å ringe, snakk om internett og hvor raskt informasjon sprer seg, og gjør barna bevisst på vern av egen person, sier Vederhus.

NetComs undersøkelse er gjennomført blant et representativt utvalg på 1900 personer i juni 2009 i Norstats webpanel. Undersøkelsen er analysert av Sentio.

Fakta

  • 25 prosent av foreldre med barn som begynner i første til tredje klasse (6 til 8 år) sier at barna allerede har mobiltelefon, mens ytterligere 8 prosent sier at mobilen blir kjøpt til skolestart.
  • Flertallet (42 prosent) av de spurte mener at barn bør være mellom 10 og 11 år før de får mobil. 20 prosent mener barna bør få mobil før de er 10 år, mens kun 8 prosent mener barna bør være 13 år eller mer før de får mobil.
  • Husk å registrere barnet som bruker av abonnementet når den første mobilen kjøpes inn. Dette er viktig for å unngå at de yngste får tilgang til aldersbestemt innhold.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com