– SMS kan unngå 490 000 sofavelgere

Norge mister 490 000 sofavelgere, viser undersøkelse. Dette kan unngås dersom det åpnes for SMS-avstemning i Stortingsvalget.

Åpnes det for å stemme gjennom bruk av SMS vil valgdeltakelsen øke med over 13 prosent. Blant de yngste velgerne vil det være mulig å få med tre av ti ekstra. Det viser en undersøkelse Infact har gjort for mobilselskapet Chess.

Den ferske undersøkelsen Chess har fått gjennomført viser at partiene kunne høstet over 490 000 flere stemmer dersom det ble tillatt å avgi stemme ved tekstmelding fra mobilen. Ser vi på de mellom 18 og 24 år, vil omtrent tre av ti ønske å stemme om det var mulig over SMS.

Markedsdirektør i Chess, Jarle Alvær, synes tallene reiser interessante spørsmål:

– Tanken på SMS-stemming er besnærende. Men det er viktig å huske at dette ikke er uproblematisk, særlig med hensyn til anonymitet. Men hvis myndighetene finner et system som fungerer, vil valgdeltakelsen bli betydelig større enn i dag. Han tror særlig de unge vil bli dratt med inn hvis det åpnes for sms-stemming.

Fra undersøkelsen ser man at totalt 13,4 prosent er villig til å stemme hvis de kan bruke mobilen sin. 77 prosent sier de vil stemme uansett, og nesten fire prosent vil ikke stemme under noen omstendigheter. Blant de mellom 18 og 24 er tallet over 28 prosent som sier SMS-stemming kan påvirke hvorvidt de stemmer, og over 20 prosent blant de mellom 25 og 39 år.

– Kanskje man burde prøve ut stemmegivning med SMS, jeg ser flere fordeler enn ulemper ved dette. Kanskje det kunne vært interessant å teste ved neste skolevalg, selv om valgdeltakelsen allerede er ganske stor her, sier Alvær.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com