TEST: Nokia N97 – Dommen over Nokias nye flaggskip

Dette er mobilen som har ”alt”.  Men Nokias flaggskip N97 er stor og tung. Vi har testet telefonen alle i mobilbransjen snakker om  – eller som de frykter som konkurrent.

Nokias flaggskip N97 er en stor har en stor 3,5 tommers berøringsskjerm og tre knapper på fronten. Forventningene er store når skjermlåsen, som er lett tigjengelig på siden, deaktiveres.

Et ryddig og enkelt åpningsbilde vises med snarveier til de mest brukte funksjonene kommer til syne. Med et lett flikk av tommelen kan de disse  funksjonene gjemmes så kun klokke vises. Åpningsbilde kan enkelt tilpasses egne behov.

Trykkskjermen er vanskelig å betjene og jeg kunne ofte ønske at den medfølgende trykkpinnen var en forlengelse av tommelen min. Menysystemet virker noe gammeldags og logikken har enkelte kortsluttninger, men dette ofte er et spørsmål om smak og behag.

En elegant mekanisme gjør at jeg ved en enkel bevegelse vipper opp skjermen til en behaglig skråstilling samtidig som et lite tastatur vises. Bruken av tastaturet krever litt tilvenning, men for de som bruker LFT-metoden (Let Finn og Trykk) er ikke dette noe stort problem.

Når tastaturet kommer frem gjøres skjermen om til widescreen, et veldig behaglig format for en såpass stor skjerm, jeg savnet å ikke kunne ha dette formatet med tastaturet innfelt.

Listen av innebygde funksjoner er lang og omfatter med blant annet kalender, kontaktliste, e-post, GPS, musikkspiller, radio, kamera med videoopptak og stort sett alt vi kan tenke oss. Med så mange funksjoner og en tynn liten bruksanvisning sier det seg selv at det vil gå med noen timer før mobilen kan nytes fullt ut.

Pluss  🙂

 • Stort innbygget minne (32 GB)
 • Mobilen har ”alt”
 • Fin design

Minus  🙁

 • Stor og tung
 • Høy brukerterskel (for ”vanlige folk”)
 • Upresis berøringsskjerm

4 kommentarer om “TEST: Nokia N97 – Dommen over Nokias nye flaggskip

 1. Hei
  Ser at dere forsøker å omtale diverse business-telefoner i siste nummer. Som aktiv bruker kan jeg ikke la være å komme med en kommentar til deres test av Nokia N97. (Dere omtaler telefonen som N79 tre steder i teksten???)
  Jeg har forsøkt denne telefonen og vil karakterisere den som nesten ubrukelig på to områder – bilder og musikk. Den medfølgende OVI-programvaren fra Nokia er så dårlig og lite konsekvent at det nesten er tragisk fra en så stor aktør. De fleste brukere har organisert musikken sin enten i Itunes eller et annet program – samt at de fleste har den liggende i en mappestruktur på sin PC i tillegg til masse bilder.
  Jeg hører mye på lydbøker og kjøpte to minnekort på 16 GB til telefonen for å ha god plass til lydbøker og musikk. Den medfølgende software fra Nokia legger all musikk i kodet format på minnekortet slik at du ikke kan se/oppdatere hva som ligger på minnekortet fra en PC. Det er utrolig vanskelig å oppdatere/overføre artistnavn etc.
  Bilder er på tilsvarende måte vanskelig å organisere i kombinasjon med PC samt at leting/organisering/fremvisningen av disse på telefonen ikke er veldig god.

  Bakgrunn for mine kommentarer er at jeg synes noen av argumentene for å kjøpe en «avansert telefon» er at man skal få nytte av å ha med seg smakebiter av musikk/lydbøker/bilder på telefonen sin – uten å bruke ekstremt masse tid på å organisere dette.
  Jeg hadde før denne telefonen en Nokia E71 – som er en meget bra telefon – men jeg savnet web-støtte direkte i mail og muligheten for musikk, bilder etc. i en brukervennlig innpakning.

  I ren frustrasjon over elendigheten etter N97 lot jeg meg overtale til å teste Iphone – og til alle som evt. ikke liker å høre det ble jeg meget raskt overbevist – og har nå sluttet å lete etter flere telefoner. Jeg kan gjøre alt jeg ønsker med telefonen; mail, kalender, spill, lydbøker, musikk, bilder – alt synkronisert med PC’n på en enkel og oversiktlig måte.
  Jeg har vært trofast NOKIA-kunde i mange år. Min konklusjon er at NOKIA har et alvorlig problem med produktene sine. De er sikkert avanserte og på papiret «riktige», men selv jeg som teknisk bruker med høy kompetanse har problemer med å utnytte produktene i hverdagen – så får jeg heller leve med at batteritiden er litt dårlig på min Iphone. Noe jeg har løst ved å ha med meg et ekstra batteri i kontorveska som måler 1*2*6 cm og kan koblet på i bunnen av telefonen for å lade den opp hvis jeg ikke er i nærheten av en stikkontakt.

 2. Takk for at du tipser om trykkfeil. Vi tar det til etterretning og skal prøve å unngå den typen glipper fremover.
  Forøvrig en meget fyldig og spennende tilbakemelding på N97 telefonen.
  Noen andre som vil dele sine erfaringer med den?

 3. Teksten er nå rettet opp. Vår Mobile Cowboy har nok ridd i gallopp når han begeistret skrev artikkelen om Nokia N97. Og alle som har prøvd å skrive tekstmeldinger fra hesteryggen – i fart – vet at det kan være utfordring. Ikke minst med Nokia N97. 😉

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com