Ny fordeling av pengeinnsamlinger med SMS

Donerer du penger til veldedige organisasjoner ved hjelp av SMS, tar teleoperatørene drøyt 40 prosent av beløpet. Dette er dessverre unikt for SMS som kanal.

Donerer du ved hjelp av teletorg, går under fem prosent til operatørene. Bruker du avtalegiro, blir bare en marginal sum borte.

Urettferdig? Absolutt. Heldigvis er det endringer på gang. Dersom ting går som de skal, kan det allerede før jul bli mer aktuelt å donere vha SMS.

Mange veldedige organisasjoner har skjønt at SMS er en enkel måte å samle inn penger på. Det er lav brukerterskel og enkelt å komme i gang. Men når operatørene med flere tar over 40 kroner for hver hundrelapp du gir, hindres organisasjonene fra bruk av SMS-donasjon. Det lar seg ikke rettferdiggjøre at en kommersiell aktør skal ta en gedigen bit av innsamlingskaka.

Organisasjonene står samlet
Noen organisasjoner benytter allikevel SMS. for eksempel Amnesty har hatt suksess med sin SMS-løsning. Men omfanget er blitt begrenset nettopp på grunn av den skjeive inntektsfordelinga. Heldigvis finnes det noen som vil stå opp og kjempe mot overmakten. Soria Moria stiftelsen satte sent i 2008 i gang et initiativ for å endre denne fordelingen. (Les innlegget som startet det hele her).

Initiativet er i dag blitt til et slagkraftig nettverk. 60 veldedige organisasjoner står bak og det er dannet en arbeidsgruppe. Jeg sitter i denne gruppen sammen med andre bransjeaktører fra alle deler av verdikjeden.

Vi arbeider nå mot en lignende løsning som er i Sverige. Her får veldedige organisasjoner en bedre inntektsfordeling på SMS-betaling enn kommersielle aktører. Avtalen i Sverige kom på plass etter en lignende prosess som vi nå ser i Norge

For å ha det sagt, jeg er ikke mot en kommersiell tankegang og at folk skal tjene penger. Men ved å ta en så stor andel av donasjonbeløpet, skyter operatørene seg i foten. Den direkte konsevens av dagens politikk er at organisasjonene ikke bruker SMS, men velger alternative kilder som f.eks avtalegiro eller kortbetaling.

Ved å åpne for en fornuftig andel på SMS-betaling, ville operatørene stimulert til en økt mobiltrafikk blant en innflytelsesrik gruppe. Bare den første donasjonen ville åpnet for et mangfold av muligheter innen mobile løsninger: multimediainnhold, spill, varslinger, applikasjoner osv. Men dette stoppes nå fordi mobilen ikke er en potensiell inntektskilde for organisasjonene.

Jeg støtter derfor initiativet til Jan Olav Ryfetten og Soria Moria Stiftelsen fullt ut på alle måter. Ikke bare for organisasjonene selv, men også som en mulighet for operatørene til å øke trafikken i sine nettverk og stimulere til økt bruk av mobile tjenester. Det vil garantert bare vi kommer fram til en fornuftig måte å bruke SMS til donasjoner.

Operatørene kan hvis de vil
Alle saker har to sider. Operatørene har sine utfordringer med å få på plass en spesiell avtale og ny andelsfordeling. Ved SMS-betaling, fungerer operatørene som innkrever av pengene da betalingen går over telefonregningen. De løper dermed en risiko for ikke å få krevd inn pengene og evt gå med tap ved for lav andel av totalomsetningen. Men operatørene sitter på statistikk over hvor stor andel de må ha for å gå i null. Det er dette vi ønsker.

En fordeling som gjør at operatørene ikke tjener gode penger på donasjoner, men de kan derimot skulle tjene på generelt økt trafikk og kjennskap til bruk av mobile tjenester.

På denne måten blir dette en god ordning for alle parter.

En annen utfordring operatørene evt vil få ved en slik avtale er håndtering av mva. Gavetransaksjoner er ikke avgiftspliktige og det må tas hensyn til i systmene til operatørene. Men igjen, dersom de vil, kan jeg ikke forstå at dette er en uoverkommelig oppgave å løse.

Denne saken har potensiell sprengkraft i seg dersom vi ikke kommer til enighet. Det blir derfor veldig interessant å arbeide videre med saken. Jeg håper du kan gi både 100 kr og 300 kr til Redd Barna til jul ved hjelp av en enkel SMS uten at Telenor kommer og tar en massiv andel.

En kommentar om “Ny fordeling av pengeinnsamlinger med SMS

  1. Sjekk heller ut mobileAxept (norsk selskap) og deres donasjonsløsning! De har en patentert betalingsløsning med sms som går utenom mobiloperatøren.

    Med andre ord: Organisasjonene sitter igjen med mesteparten av beløpet som blir gitt!

    URL: http://mobileaxept.com

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com