Applikasjonene er døde – lenge leve mobilsider!

Det lanseres mange fete applikasjoner i disse dager. Alle som har en iPhone, skjønner hvorfor. Det er fett. Det går kjapt. Det triste er at alle de kule iPhone-applikasjonene ikke kommer til å være en del av din digitale verden om få år. Alt kommer til å bli lagt online. La meg forklare hvorfor.

La oss gå noen år tilbake i tid til den store internettrevolusjonen. Din første PC (eller Mac) var en diger bauta av en maskin med masse lyd og treig hastighet.

På den tiden lastet man ned programmer og kjørte de fra maskinen. Til og med småspill som kabal og minesveiper ble kjørt lokalt. Det tok for lang tid å gjøre noe direkte på nett uten enn å få tilgang til enkle tekstoppdateringer. Hvem husker vel ikke hvor lang tid det tok å laste ned bilder fra nett. Cm for cm dukket de grafiske herligheter opp på skjermen og vi ventet alle i spenning på hvordan hele bildet ville se ut.

Med årene har båndbredden blitt betydelig raskere. Vi kan gjøre det meste vi ønsker på nett gjennom en nettleser. Kabal, minesveiper, bilder og filmer har blitt tilgjengelig direkte fra nett uten behov for nedlasting.  Jeg selv har stort sett alt jeg eier av dokumenter og filer på nett og vurderer nå å flytte hele desktopen min online. Altså – bort fra lokaler programmer på PC-en.

Når vi skal se på utviklingen på mobil, er du i overkant naiv dersom du ikke sammenligner mobilutviklingen  med utvikling i data- og internettverden. Applikasjoner kan sammenlignes direkte med programmene vi har på PC-en (jada … og Mac-en). De har den samme funksjonen.

På grunn av begrenset dataoverføringshastighet, laster man med applikasjoner og kjører lokalt fra mobilen. Vil det ikke dermed være naturlig at det samme skjer i takt med utbygging av mobilnettet?

Se for eksempel på videoer. Gjennom mobilleseren Skyfire kan du streame (se) video direkte via mobilen. Det lanseres snart også løsninger så du kan se video på mobilen uansett hvilken nettleser du har. Det er tegn som tyder på at mer og mer blir tilgjengelig også i mobil nettleser. Så hva er vel poenget med applikasjoner?

I forhold til bruk og marked, er det ikke tvil om at det skrives i overkant mye om iPhone-applikasjoner enn det brukes. Det har blitt en mediehype. Hva er hensikten med å lage en applikasjon når det kun er 50.000 med iPhone i Norge samtidig som at mer og mer informasjon vil bli tilgjengeliggjort direkte fra mobilbrowser?

Greit nok. Utviklingen har vært slik. Men hva er viktig når vi oppsøker informasjon og hvordan spiller dette inn på valget av applikasjon vs mobilside? Jeg vil mene at det viktigste kan oppsummeres i at man får rask tilgang på riktig informasjon. La oss bryte opp det i tre.

1. Rask
Alt skal skje fort. Selvsagt. Hva er kjappest av å starte en nettleser og en applikasjon? Jeg vil mene at det er like raskt. Fordelen med nettleseren er at man med stor sannsynlighet allerede er i den og dermed har tilgang til all informasjon i et vindu man allerede er i. Applikasjonen har fordelen ved at det startes lokalt og dermed har fordeler når store datamengder skal lastes.

2. Tilgang
Selvsagt. Dersom man ikke har tilgang, får man ikke utført ønsket oppgave. Å legge det på nett krever dekning, lokaler applikasjoner kan kjøres uten tilgang til nett, men kan sende informasjon i etterkant.

3. Riktig informasjon
Det hjelper lite med rask tilgang dersom man ikke får tilgang til riktig informasjon. brukervennlighet og oppdatert informasjon er stikkord. Online kan man endre innholdet raskt uten behov for innsats fra bruker, på en applikasjon vil brukeren måtte laste ned ny versjon.

Oppsummert

 • Legg informasjonen på nett dersom brukeren kan få rask tilgang til informasjonen.
 • Siden overføringshastigheten blir bedre og bedre vil stadig mer gjøres tilgjengelig på nett og følgelig bidra til applikasjonenes død.
 • Lager du applikasjoner er du korttenkt.

Hva mener du? Blir det slik at allle apps blir online? Skriv kommentar!

13 kommentarer om “Applikasjonene er døde – lenge leve mobilsider!

 1. Det du beskriver er vel også kjent som «cloud computing». At data/informasjon ligger ute på nettet et sted og kan aksesserers/behandles av flere typer klienter. En slik klient kan godt være en iPhone applikasjon eller et program man installerer på PCen. Det jeg synes er mer interessant i «applikasjon/ikke-applikasjon diskusjonen» er; Hva er runtime miljøet? Vil det være browseren eller vil det være en applikasjon? Hva tror du?

 2. Jeg tror fortsatt det er liv laga for mobile applikasjoner. Hvorfor? Blandt annet fordi det idag blir mer og mer telefoner med berøringsskjerm (iPhone, Android, Maemo, osv), og alle som har prøvd å treffe en liten URL med tommelen har nok irritert seg mer enn en gang over at feil link blir åpnet…

  Også har vi dette med båndbredde. Over store deler av Norge er vi fortsatt nede på EDGE dekning, og da vil du mellom hvert eneste trykk, skjermbilde og dialog måtte vente 2-3 sekunder. Dette er nok til å frustrere folk nok til at man utvikler tynt hårfeste.

  Jeg tror Jon Arne er inne på noe med «hva er runtime miljøet?». Mobile applikasjoner må ha interaksjon med «skyen», data bør helst lagres i «skyen». Både med tanke på sikkerhet, fleksibilitet og collaboration (norsk ord?), men også til en hvis grad cache’s på telefonen for ytelse og brukervennlighet.

  …man kommer selvfølgelig et godt stykke på vei med linker som fingervennlige «knapper» i websider og Google Gears støtte i den mobile nettleseren, men jeg tror det er et godt stykke frem til at webløsninger er en fullgod erstatning for den mobile applikasjonen.

 3. Jeg føler meg trygg på at hoveddelen av datakraftkrevende applikasjoner vil være nettbaserte i løpet av få år, men at vi de nærmeste årene vil måtte leve med mellomløsninger som fungerer mer eller mindre i harmoni. Altså både lokale applikasjoner og nettbaserte utgaver. Nettbasert tilgang til applikasjoner vil vinne frem og mobile klienter vil bli valgt ut fra hovedkriterier som design, skjermstørrelse, vekt og brukervennlighet. Datakraft og datalagring vil være nettbasert og aksesserbart uavhengig av device. Det vil bli enorm marginskvis på linje med utviklingen innen flatskjemer. Single sign on, mange devicer og alt oppkoblet til enhver tid. Fast pris på data også ved roaming, er en av de kritiske suksessfaktorene for at en 100 % nettbasert arbeidshverdag skal kunne realiseres.

 4. Sjelden har jeg ledd så mye av en artikkel på Mobizmag. Beklager Geir, men du slår en død hest – en død WAP-hest. Applikasjoner er retningen det går i, og om du ikke ser dette så er du allerede akterutseilt.

 5. Føler meg også relativt trygg på at Applikasjoner kommer til å forbli kongen på mobilmarkedet en god del år til.

  Det krever ikke nettverk (i utgangspunktet) å få tilgang til dem, noe som sparer både penger, strøm og andre fra ekstra stråling. Det første som ble nevnt (penger) alene er nok til at Ola Nordmann aldri vil gå helt over til webapplikasjoner. Lenge leve Applikasjonene!

 6. Forfatteren / journalisten tok vel litt feil her 🙂

  Siden oktober i fjor har vel sannheten vist seg å være helt det motsatte 🙂

  Apps har vist seg å være raskere, tilgangen bedre og informasjonen som man finner i flere apps langt bedre og mer oppdaterte….

  Antall apps har også VIRKELIG eksplodert siden denne artikkelen…

 7. kombinasjonen av cloud computing og apps kan leve i beste symbiose med hverandre – cloud tjenesten kan feks være mobizmag, mens appen brukes for å presentere innholdet på en mobil enhet…

 8. Hans-Petter: Du har så rett så rett.

  Fra og med igår, så kan du aksessere Mobizmag.no sitt brukerforum via applikasjonen Tapatalk.

  Sjekk det ut med din elskede iPhone 🙂

 9. Glimmers, skal sjekke det ut nå, med min elskede iPad 🙂

 10. Hei,

  Kjøpt appen nå, og fant mobizmag.
  Nå er det feks ikke en post åpen for ios applikSjoner, så hva gjør man da for å starte?
  Hadde vært langt mer intr å bruke hvis feks man kunne svart på artikler som her også, og ikke bare inne i forumet…

 11. Du må være registrert bruker på forumet for å kunne starte eller svare på diskusjonstråder.

  Det må du desverre gjøre via websidene.

  Tapatalk støtter ikke WordPress ennå desverre.

 12. Jeg tror veldig mye på Cloud Computing selv, og forsåvidt også mye mer på en iOS/Android basert mobilverden med apps og sentralisert data i skyen. Tynne klienter i form av iOS helt ned på arbeidsenheten, kombinert med browser og programspesifikke apps… Men det forutsetter selvsagt en god mobilinfrastruktur som igjen forutsetter en god businessmodell for operatørene…

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com