Norsk mobilhjelp til Stillehavsøy

Et av verdens minste og mest avsidesliggende land, stillehavsøya Nauru, får norsk drahjelp slik at mobiltelefoni blir mulig. Presidenten i landet takket ved å erklærte nasjonal fridag.

– Vår teknologi gjør solkraft til en effektiv energikilde for teleinstallasjoner på avsidesliggende steder hvor strømnettet er vanskelig eller ikke tilgjengelig, sier markedsdirektør Morten Schøyen i Eltek Valere.

En stor utfordring når man bygger ut mobilnett i slike områder er å trekke strømkabler fram til basestasjonene.

– Våre løsninger gjør at basestasjoner kan gjøres helt trådløse. Samtidig reduseres investeringer og utslipp fra aggregater og annen infrastruktur, sier Morten Schøyen.

Tidligere har det kun vært mulig å utnytte opp til 70 prosent av energien fra solcelle panelene til slike anlegg. Eltek Valere har utviklet nye omformere som kan utnytte solcellepanelene nær 100 prosent.  Dette reduserer behovet for solcellekapasitet og minimerer eventuelt behov for tilleggsforsyning fra generatorer. I tillegg sørger en ny styringsenhet for permanent og jevn strømforsyning til telekom-komponentene.

Mobilnettet på Nauru drives av tre   utendørs kraftforsyninger samt ett sentralkraftsystem på til sammen 40 KW, alt levert av Eltek Valere. Det er Stillehavsarmen av den karibiske mobiloperatøren Digicel som har ansvaret for driften og utbyggingen av mobilnettet.

Mobil-helligdag
Med sine 13 000 innbyggere og 21 kvadrat kilometer flateinnhold er Republikken Nauru et verdens minste land, både når det gjelder innbyggere og areal, og et av verdens mest avsidesliggende. Åpningen av mobilnettet var en stor begivenhet på øya, og presidenten i landet, Marcus Stephen, erklærte nasjonal fridag i anledningen.

– Nauru er et eksempel hvordan denne unike teknologien også kan åpne opp for andre avsideliggende områder for eksempel i Afrika som nå enklere kan få mobiltelefontilgang, sier Morten Schøyen.

Slik virker det
På Nauru har Eltek Valere levert  tre komplette anlegg basert på HE-teknologi (High Efficiency). Anleggene består av integrerte systemer med både likerettere og solar ladere.

Energien kommer i hovedsak fra solcellepanelene via solar laderene, mens en genaratoreventuelt startes når solkraften ikke strekker til. Alt kontrolleres sømløst fra elteks kontroller enhet.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com