Kan gi omsetningsrekord for mobilbransjen

Godt nytt for mobilbransjen: annenhver nordmann tror julehandelen kommer til å øke i år. Bare to av ti planlegger å bruke mindre penger på jula enn i fjor, viser en ny undersøkelse.

– Folk flest har merket lite til finanskrisen og kan fortsette å unne seg en romslig feiring, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske (bildet) i Fokus Bank.

For egen del regner de fleste med at årets utgifter til gaver og annen julehandel blir på linje med året før, viser undersøkelsen, som er foretatt av Sentio Research Norge for Fokus Bank.

– Sju av ti planlegger å holde egen julehandel på 2008-nivå. Det er nok et resultat av at folk flest har merket lite til finanskrisen og kan fortsette å unne seg en romslig feiring, sier Brøske til nyhetsbyrået NewsWire.

De fleste har også tenkt å gi like mye til veldedige formål denne jula som tidligere.

– 80 prosent av de spurte vil gi like mye som før. Det er gledelig at så mange ønsker å vise omsorg for folk som har det vanskelig, sier Brøske.

Svak vekst
I gjennomsnitt vil hver nordmann bruke om lag 2500 kroner ekstra i desember fordi det er jul, ifølge prognoser fra HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester. Det tilsvarer en økning på to prosent fra i fjor.

– Hver av oss handler for totalt 9450 kroner i desember. Høyest omsetning per innbygger har butikkene i Oslo, som trolig får drahjelp fra omkringliggende fylker, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i HSH.

Totalt anslår HSH at det vil bli handlet for 45,4 milliarder kroner i desember. Ekstraomsetningen fordi det er jul, vil utgjøre nær 12 milliarder.

Opprydding

Julemåneden desember er samtidig en egnet tid for en liten privatøkonomisk ryddeaksjon, mener Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

– I desember har vi jo bare halvt skattetrekk. Derfor har mange økonomisk rom for å betale kortsiktig gjeld og kanskje spare litt ekstra. De som er under 34 år bør for eksempel benytte seg av ordningen med boligsparing for ungdom (BSU) før årsskiftet, sier Brøske.

Med en BSU-konto kan man nå spare inntil 20 000 kroner i året og oppnå 4000 kroner i skattefradrag inntil man har nådd maksimumsgrensen på 150 000 kroner.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com