Telenor bytter hele mobilnettet med tanke på 4G

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen får det svært travelt. Han jobber nå med dekningskartet for 4G. Telenor vil nemlig i løpet av de kommende årene skifte ut hele infrastrukturen for mobiltjenester i Norge.
Huawei og Starent Networks er valgt som teknologileverandører av henholdsvis radionettverk og mobilt kjernenett. Avtalen gjelder for seks år.
– Utskiftingen av mobilnettet gir oss enorme muligheter i forhold til det våre konkurrenter kan stille opp med. Derfor er jeg veldig, veldig glad for at Telenor har bestemt seg for dette, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Mobil Business Magazine.
– Taiwan Mobile mener LTE (Long Time Evolution) er aktuelt for byer med fem millioner innbyggere. I Norge er vi totalt 4,8 millioner innbyggere. Slik vi ser det blir vårt 4G-nett – eller LTE – et rent datanett. Det betyr at 4G ikke blir aktuelt for små lokalsamfunn. Det koster utrolig mye å bygge 4G. Vi må eksempelvis ha 10 til 20 mer basestasjoner på 4G enn om vi skulle ha bygd ut ordinær GSM, sier Telenors dekningsdirektør.
Avtalen mellom Telenor og Huawei/Starent Networks dekker leveranse av utstyr på tvers av teknologigenerasjoner og frekvensbånd, og omfatter multibasestasjoner for både 2G, 3G/UMTS og 4G/LTE.
Leverandørskiftet medfører også en digitalisering ved at hele radionettet og kjernenettet løftes over på en IP-basert plattform.

Bedre tjenester på gang
– Dette er den største fornyelsen av det norske mobilnettet vi noen gang har foretatt, og skaper et solid fundament for videreutvikling av tjenester og tjenestekvalitet i Telenors mobilnett. Hovedmålet er å gi våre kunder bedre og mer innovative tjenester over hele landet. Med bedre, mener vi både kapasitet, hastighet og stabilitet, sier Ragnar Kårhus, leder av Telenor Norge.
Utskiftningen av infrastrukturen representerer en moderat økning av investeringene over de neste to årene, og vil deretter forbedre kostnads- og capex-strukturen.
Valget av leverandører har blitt foretatt etter en omfattende anbudsprosess med forhandlinger. Leverandører har blitt vurdert etter tekniske krav og spesifikasjoner, fremtidsplaner, kommersielle betingelser og forhold som kan sikre et stabilt, godt og forutsigbart samarbeid.

Teknisk kvalitet
– Det var en jevn konkurranse mellom leverandørene, men til syvende og sist var det Huawei og Starent Networks som gikk seirende ut. Teknisk kvalitet, troverdighet i forhold til omfattende utskiftning av utstyr, samt kommersielle betingelser var i kombinasjon avgjørende, sier Ragnar Kårhus.
-Huawei har dessuten utviklet et meget spennende konsept der samarbeidspartnere trekkes tett inn i utviklingen av fremtidens tjenester og infrastruktur. Samarbeidet i dette innovasjonssenteret trakk også opp i totalvurderingen, og gir oss mulighet til å videreutvikle vår rolle som en ledende mobilaktør og legge premisser for teknologiutviklingen, tillegger Kårhus.

… men NetCom har sikret seg det første 4G-modemet

TeliaSonera og Samsung har inngått en avtale som sikrer 4G-modem til NetComs lansering av verdens raskeste mobilnett neste år.

Per i dag finnes det ingen modemer eller telefoner som støtter 4G på markedet. Samsung-avtalen er dermed svært viktig for NetComs planer om å være først ute med å gjøre det nye høyhastighetsnettet tilgjengelig for kundene sine.

USB-modem
– Dette tar oss ti skritt nærmere 4G-lanseringen. Modemet blir like enkelt å bruke som dagens Turbo 3G-modemer, og vil gi kundene våre tilgang til mobile bredbåndshastigheter som vi hittil bare har sett med de aller raskeste ADSL-linjene, sier administrerende direktør August Baumann i NetCom.

Historisk fremskritt
– Vi er veldig glade for muligheten til å jobbe sammen med TeliaSonera og NetCom mot lanseringen av 4G. Initiativet er et historisk fremskritt for teleindustrien, og vi tror at den nordiske satsingen vil føre til at nye, høyere hastigheter for mobilt bredband vil bli tilgjengelig over hele verden langt tidligere enn forventet, sier Samsungs Executive Vice President and Head of Mobile Communications Division, JK Shin.

Fakta

4G
Står for fjerde generasjons mobiltelefoner, en etterfølger til 3G og 2G. Det er forventet å gi en sammenhengende og sikker IP-basert løsning som skal kunne tilby tale, data og streamet multimedia til brukerne ”overalt, uansett tid”. At det er IP-basert gjør at det skal gi vesentlig høyere dataoverføringshastigheter enn de tidligere generasjonene, for eksempel ti ganger mer enn dagens Turbo 3G. 4G utvikles for å klare tjenester som trådløst bredbånd, MMS, video chat, mobil TV med til og med HDTV-kvalitet, samt de gamle tjenestene som tale og data.

Legg igjen en kommentar