Fem gode råd til en trygg julehandel på nett

I en svett førjulstid og med finanskrisa i bakhodet, kan det være fristende å gjøre unna julehandelen på nett.  Her er Forbrukerombudets enkle tips for å unngå de verste nettfellene.

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle julegaver. Med visse forholdsregler er forbrukerrettighetene dine også godt ivaretatt.

Det er likevel ting du bør være oppmerksom på før du gjør unna julehandelen på internett.

1. Sjekk leveringstiden
Handler du julegaver på nett, kan du risikere at trehjulsykkelen til poden ikke kommer før jul. Vær derfor ute i god tid og sjekk hvor lang tid det tar å få levert varene.

2. Forsikre deg om bytterett
Når du handler på nett, har du som regel en 14 dagers angrefrist etter at du har mottatt varene. Denne angrefristen kan ha gått ut når mor har pakket ut den altfor store kasjmirgenseren på julaften. Du har ikke noe krav på å få pengene tilbake etter at angrefristen er utløpt. Sjekk derfor i nettbutikkens betingelser om de tillater bytte av julegaver.

3. Ikke betal på forskudd
Betaler du for varen ved å sende penger i posten eller overføre penger direkte fra konto til konto, står du svakt hvis nettbutikken ikke leverer varene. Bruker du i stedet kredittkort, kan du kreve å få tilbake kjøpesummen av kredittyter, som regel banken, hvis ikke nettbutikken leverer høyttalerne du har kjøpt til far.

4. Sjekk butikkens seriøsitet
Ikke alle nettbutikker er like kundevennlige og seriøse. Et lurt tips er å søke på nettet etter andre kunders erfaringer med nettbutikken før du handler. I tillegg bør du sjekke om de har lett tilgjengelig kontaktinformasjon. Dette er viktig både fordi det sier noe om nettbutikkens seriøsitet og fordi det kan være greit å ha når du skal klage på at vaffeljernet til onkel mangler ledning.

5. Sjekk prisen og ordrebekreftelsen

Du skal få oppgitt prisen på varen og fraktkostnadene av nettbutikken. Når du handler på nett kan det være fort gjort å taste feil. Gå derfor gjennom bestillingen og ordrebekreftelsen for å se om noe har gått galt i prosessen. Handler du julegaver i en utenlandsk nettbutikk, må du som regel også betale moms og tollbehandlingsgebyr hvis varen koster mer enn 200 kroner.

Mobizmag.no anbefaler deg å ta en titt på Forbrukerombudets generelle tips for en tryggere netthandel.

Legg igjen en kommentar