Slik unngår du faksreklame

Stadig flere plages av faksreklame og har trøbbel med å få stanset reklameflommen. Her er Forbrukerombudets smarte tips slik at du kan bli kvitt problemet.

Forbrukerombudet har den siste tiden mottatt mange henvendelser fra folk og bedrifter som plages av faksreklame.

Mobizmag.no mener det enkleste rådet er selvfølgelig å kvitte seg med hele faksen – epost er jo oppfunnet og fungerer bedre …

Markedsføringsloven § 15 forbyr utsendelse av markedsføring på e-post, til mobiltelefon, faks eller lignende til fysiske personer, uten at det er innhentet samtykke på forhånd.

Det er imidlertid tillatt å sende slike henvendelser til faksnumre eller e-postadresser som ikke tilhører fysiske personer, for eksempel faksnummeret til et firma.

Faks sendt til fysisk person
Om ditt faksnummer ikke er knyttet til et firma, men kun brukes privat, kan du kontakte avsenderen og kreve at de slutter å sende slike henvendelser til deg.

Du kan også kreve at ditt faksnummer blir slettet fra firmaets lister. Du kan også gå inn på nettsiden faxremovals.com for å reservere ditt faksnummer.

Dersom dette ikke hjelper, kan du klage til Forbrukerombudet.

Faks sendt til næringsdrivende
Dersom markedsføringen er sendt til et faksnummer som ikke tilhører en fysisk person, for eksempel til et firma, har avsender ikke handlet i strid med loven.

Det er likevel flere ting som kan stoppe slike henvendelser:

  • For det første kan dere prøve å kontakte avsenderne direkte og be om at de sletterfaksnummeret deres fra sine lister. Avsenderne er imidlertid ikke påbudt å respektere et slikt ønske.
  • En slik funksjon for å reservere seg mot faksreklame fra de enkelte avsenderne finnes også på faxremovals.com. Firmaet UMS er ansvarlig for mesteparten av disse utsendelsene, og kan enten kontaktes på telefon 479 22 888 eller 23 50 16 00, e-post fax@faxineurope.com eller per post på P.O. Box 6528 Rodeløkka, 0501 Oslo.
  • For det andre kan dere vurdere fjerning av faksnummeret deres fra Brønnøysundregistrene, da mange av firmaene som sender ut reklame henter nummerlister herfra.
  • Et tredje tips er å slå av faksen og kun slå den på når dere skal sende noe. Deres kontakter kan  ringe på forhånd når de skal sende faks til dere, slik at dere får slått den på igjen.
  • Et fjerde tips kan være å sette faksen til å motta innkommende fakser i pdf-format, og få dem sendt automatisk til en e postadresse (avhengig av at faksen har slik funksjonalitet). Dere unngår da unødvendig bruk av papir og toner. I tillegg kan det være mulig å opprette et  spamfilter på enkelte faksmaskiner, slik at fakser fra valgte avsendere slettes automatisk eller legges i en spamboks.

Legg igjen en kommentar