Dette er fremtiden for mobil media

Mandag denne uken var årets siste MobileMonday treff på Onkel Donald i Oslo. Mobile Monday er et non-profitt nettverk som brer seg over store deler av verden, med utgangspunkt i Finland. I Norge organiseres nettverket av Shaun Thanki.

Temaet for kvelden var som sagt Augmented Reality, men hva er egentlig Augmented Reality? Ifølge Wikipedia er det et begrep for teknologi som blander den virkeligheten du ser med informasjonsteknologi, eller «utvidet virkelighet» som noen også liker å kalle det. Det er altså å kombinere den virkeligheten som er rundt deg med informasjon fra for eksempel internett.

Wikitude er et av de mest kjente løsningene som utnytter denne teknologien. Det er en løsning som bruker det kamera, GPS og elektroniske kompasset som finnes i din Android eller iPhone og viser deg relevant informasjon om omgivelsene rundt deg. Informasjonen samles inn som en kollektiv dugnad, ikke ulikt Wikipedia (derav navnet!?).

Et konkurerende produkt som jeg kanskje synes er litt bedre på enkelte områder i forhold til Wikitude er Layar. Layar finnes også bare til Android telefoner og iPhone for øyeblikket.

Kveldens andre foredragsholder var professor Gunnar Lestøl fra Universitetet i Oslo. Han leder et spennende prosjekt kalt Inventio som bruker mye av samme teknologi til å vise deg historiske bygg og funn rundt deg. Et eksempel som Inventio prosjektet har gjort, er å millimeter for millimeter skannet inn Osebergskipet.

Når du så tusler rundt Oseberghaugen er tanken at du skal på mobiltelefonen din se skipet slik det lå, og alle de andre historiske gjenstandene ved funnet. Applikasjonen utnytter seg i tillegg av lyder som vil være tilstede (fra bekker, vei, osv).

Etter en pause med litt pizza og øl, tok Jørgen Grinnes fra Telenor ordet og holdt et interessant foredrag om utviklingen av mobilt bredbånd, og hvordan Telenor ser for seg utviklingen av 4G og LTE nettverk.

Tilslutt holdt til en forandring Shaun Thanki selv et innlegg om hvordan han ser for seg sosiale media vil revolusjonere hvordan vi bruker mobil teknologi til å kommunisere med hverandre, basert på hans forskning blandt annet i Asia.

MobileMonday kveldene er alltid uformelle, men veldig interessante og lærerike, så jeg oppfordrer flere til å følge med neste gang. Letteste måten å få informasjon om MobileMonday arrangementene er å melde seg på Facebook gruppen deres.

2 kommentarer om “Dette er fremtiden for mobil media

  1. Hei

    Mærkligt att det inte kom upp en diskussion om den senaste augmented reality appen før den norska marknaden dvs Gule Sider. Jag upplever att den fungera lika bra som layar och dessutom tycker jag att den ær lite snyggare.

  2. Ja, det var et godt spørsmål! Kanskje fordi 1881 sponset arrangementet? 😉

Legg igjen en kommentar