TEST: Lynrask og bra 4G-løsning for businessfolk

Mandag ble verdens første 4G-nett lansert i Oslo av NetCom. Mobizmag.no har allerede testet tjenesten. Mange businessfolk kan glede seg til å oppleve lynrask 4G-surfing.

Så sitter jeg her med en av de første kommersielle LTE-produktene i VERDEN. En kladd av en USB-dongle fra Samsung, med betegnelsen LTE (Long Time Evolution). Den er det nyeste innen mobildata med hastigheter som kan ta pusten av hvem som helst med en teoretisk hastighet på inntil cirka 100 Mbit/s.

NetCom lanserte tjenesten på mandag (14. desember) som de første i verden. Dette blir sett på som en milepel innen mobiltjenester selv om det var en ren datatjeneste med meget begrenset utvalg ev terminaler.

Så til testen av NetCom  4G. Tjenesten leveres i dag med to modem. Et for 4G, og ett som støtter edge/3G Turbo. I løpet av våren vil disse bli gratis byttet mot et multimodem som dekker alle nett og automatisk velger det raskeste nettverket.

Med en installasjonsveiledning som skal dekke tre utgaver av Windows, og PC-er som er satt opp med og uten autorun osv. vil beskrivelsen, på seks korte punkter, være mildt sagt mangelfull.

Plug and pray har i denne sammenhengen virkelig stadfeste sin betydning. Så etter en del klabb og babb og en LTE med feil satt jeg med en av verdens første høyhastighets mobile dataforbindelser.

En rask måling på bredbåndspeedometer viste en ned hastighet på 12,5 Mbit/s og 0,5 Mbit/s opp. Under testetn befant jeg meg i Oslos ytterkant, men de urbane kan oppleve 3 til 4 ganger høyere hastigheter, men det er jo i et ”tomt” nett.

For administrasjon av tjenesten følger det med et program ”Samsung 4G Connection Manager”. Dette legges inn automatisk i forbindelse med dongelkonfigurasjonen. Programmet kan konfigureres med norske menyer og er med litt prøving og feiling er det selvforklarende.

Etter at teknikkens nyhetsslør har lagt seg kommer jeg til spørsmålet, ingen vil stille: Har du bruk for 4G til 699 kroner pr. måned?

Forrentningsfolk, og andre, som overfører store datamengder, har høye krav til responstider og holder seg for det meste innenfor dekningsområdet for 4G, er det ingen vei utenom. Løp og kjøp!

De fleste andre vil klare seg godt med dagens teknologi, men at 4G er fremtiden, er det ingen tvil om!

Pluss 🙂

 • Høy hastighet
 • Mobilt
 • Rimelig uten begrensninger

Minus 🙁

 • Begrenset dekning (foreløpig bare i Oslo, men senere kun i de største byene)
 • Vanskelig å installere
 • Enbruker løsning

Vurdering av USB-dongle

Installasjon   [Rating:1/6]

Brukervennlighet    [Rating:4/6]

Vurdering av 4G

Hastighetsopplevelse [Rating:6/6]

3 kommentarer om “TEST: Lynrask og bra 4G-løsning for businessfolk

 1. Ingen Mac støtte? Da får jeg nok holde meg til Telenor en stund til…

 2. Dersom du har Mac så må du regne med at dette er den siste plattformen det kommer en mobil oppdatering på. Slik har det normalt vært, men det gjelder selvsagt ikke Apples egen iPhone.

 3. Telenor har vært flinke til å støtte Mac med Mobilt Bredbånd, også vært ganske raske med oppdateringer av drivere når nye OS X varianter dukker opp.

  NetCom som satser så tungt på epletelefonen burde jo da logisk sett være minst like gode på eplemaskiner også!?

  Mac er jo en plattform som vokser enormt blandt studenter bl.a., fremtidens storforbrukere av 4G.

Legg igjen en kommentar