TEST: Endelig en Android-telefon for businessbruk

Her er den første norske testen av Motorola Milestone. Dette er en telefon med utrekkbart tastatur og Android 2.0. Betyr det at Android har blitt voksen og klar for business?

Les også: Slik skaffer du deg en Motorola Milestone

Motorola har lansert Milestone med en imponerende stor skjerm, og et uttrekkbart QWERTY tastatur, har vi da fått den ultimate business-telefonen? La oss ta en titt…

Telefonen har en nydelig 3,7 tommers skjerm på 480 x 854 (WVGA) pixler, GPS, WLAN, HSDPA, Bluetooth og omtrent alle andre herligheter du kan tenke deg på en telefon, inklusive sensor for lys og ansikt (slik at skjermen slår seg av når du legger kinnet inntill under samtaler).

Eneste som kanskje er litt «skuff» er den 600Mhz Texas Instruments prosessoren. Likevel føles telefonen betydelig raskere enn både HTC Magic og HTC Hero.

Det meste ved telefonen oser av kvalitet. Telefonen er ganske tung selv om den er den tynneste full-tastatur telefonen på markedet, og det er nok fordi det er brukt mye metall i produksjonen. Bakdekselet for eksempel, er gummiert metall og høytaleren på baksiden (som virkelig gir høy lyd) har et gullfarget metallgitter.

Takket være at bakdekselet er gummiert, ligger telefonen veldig stødig og godt på bordet. Resten av telefonen er svart, blank pianolakk. Tastene på fronten er ikke fysiske, men touchbaserte. På siden har vi dedikert kameraknapp (hvorfor sluttet dere med det HTC?) og en tradisjonell volumknapp.

Det er som sagt et uttrekkbart tastatur på denne telefonen, og når du trekker det ut, føles det solid, denne telefonen kommer ikke til å bli slarkete med det første. Det første du legger merke til er en ganske stor 5-veis navigasjonsknapp som tar opp unødig mye plass slik at tastene på tastaturet blir ganske små.

Dette er altså den første, og største nedturen ved Motorola Milestone. Tastaturet holder ikke samme kvalitet som resten av telefonen, og sammenlignet med tastatur-kongen, HTC Touch Pro2, blir det litt amatørmessig.

Likevel synes jeg tastaturet er overraskende bra å skrive på. Det blir lite skrivefeil og jeg klarer å skrive mye fortere enn jeg for eksempel gjorde med Samsung i780 eller Nokia E72.

Siden telefonen ikke er beregnet på det norske markedet, er det ingen ÆØÅ knapper eller snarveier på tastaturet. Det er likevel ganske greit å få frem ÆØÅ ved å holde ned O for å få Ø og A for Æ og Å.

Kameraet på telefonen er 5mp med blitz, og gir helt greie bilder til å være en mobiltelefon.

Batteriet er på 1400 mAh, og holder ikke imponerende lenge. Nå er telefonen min helt ny, så det kan ta litt tid før det virker optimalt, men hittil har den såvidt holdt en hel dag (08-22) med relativt tung bruk.

Telefonen tar MicrSD minnekort, men desverre sitter dette bak batteriet, så det er ingen mulighet til å bytte minnekort uten å slå av telefonen. Imponerende nok, så følger det med et 8GB minnekort mot puslete 2GB som nesten er blitt bransjestandard. Telefonen kan ta opptil 32GB minnekort.

Lydkvaliteten på telefonen er typisk Motorola; helt sjef! Det er bare noen få av Nokia sine toppmodeller som kan hevde seg mot denne. Det er også en 3,5mm plugg for vanlige hodetelefoner, så du kan bytte ut de dårlige øreproppene som følger med, med dine favoritt hodetelefoner.

Hvis du er typen som elsker å lese tekniske spesifikasjoner, finner du alle på Motorola sine produktsider. I neste artikkel skal jeg se mer på programvaren og bruken av Motorola Milestone.

Motorola Milestone er som sagt basert på Android 2.0, og det fører med seg noen forbedringer. Men bare for å si det med en gang: Android 2.0 er ingen enorm evolusjon fra 1.6! Grensesnittet ser fortsatt temmelig likt ut, og det aller meste fungerer på eksakt samme måte.

Det som er mest hauset frem, er at Android nå støtter Exchange direkte, ikke via proprietære løsninger som for eksempel det HTC har utviklet til HTC Hero og Magic.

Når jeg nå har brukt Android 2.0 en stund, så vil jeg ikke si at Exchange koblingen er noe spesielt bedre enn løsningen HTC har laget. En stort fordel har jeg dog funnet; epost klienten er mye raskere enn HTC sin, mye raskere!

Du har nå i applikasjonsmenyen fått «Corporate Calendar» «Corporate Directory». Jeg synes det er litt upraktisk at det ikke er en samlet kalender som henter fra forskjellige kilder (Google Calendar og Exchange), men det fungerer ellers knirkefritt og det jeg før savnet av Exchange støtte er nå på plass.

Google har oppgradert søkefunksjonen til Android kraftig. Nå søker den ikke bare på internett, men også lokalt på telefonen i de applikasjoner som støtter det. Remember The Milk er et eksempel på en applikasjon som har bygget inn støtte for det globale søket.

Google har også inkludert stemmestyrt søk. Det er forsåvidt en genial funksjon, men har en kraftig begrensning; du må snakke engelsk. Dermed er det mer eller mindre umulig å for eksempel få «Voice Search» til å ringe opp kona. Jeg føler meg litt teit når jeg står å snakker engelsk til telefonen, så denne funksjonen går i kategorien «artig, men sjelden brukt» for meg ihvertfall.

I Android 2.0 er det bygget inn multitouch støtte. På den amerikanske modellen av Motorola Milestone var dette overraskende nok ikke aktivert (antagelig på grunn av patentfrykt for Apple), men det er heldigvis på plass her i Europa. Nettleseren er dermed betydelig lettere å navigere enn på tidligere Android baserte telefoner.

Google annonserte for ikke så lenge siden bilnavigasjon til Google Maps. Dette er bare lansert i USA, så det var ingen overraskelse at det ikke fulgte med Milestone, men derimot har Motorola lagt ved sin egen GPS programvare kalt MotoNav. Det følger med kart (på minnekortet), fartsgrensevarsling og POI base for hele Vest-Europa ser det ut til. Det er selvfølgelig ikke på norsk, men engelske Jessica guider meg perfekt dit jeg skal med en fløyelsmyk stemme.

Her kommer nedtur nummer to… MotoNav er bare en 60 dagers prøveversjon. Etter 60 dager må du aktivere en konto for å fortsette å bruke MotoNav. Hva kostnaden blir, og prismodell har jeg ikke funnet noen informasjon om. Motorola har bare satt opp en webside som sier at informasjon kommer iløpet av desember.

Motorola har ellers generelt sett klart å styre seg for å endre på grensesnittet til Android, ingen MOTOBLUR eller lignende i sikte. Noen vil sikkert synes det er negativt, men jeg tror det er mye av grunnen til at telefonen oppleves så rask og responsiv som den er.

Android telefoner har ofte fått kritikk for at det ikke følger med noen programvare for å synkronisere og administrere telefonen fra PCen. Motorola har inkludert noe de kaller for Moto Phone Portal. Den medfølgende programvaren fungerer kun på Windows, men de har gjort noe så genialt som å lage en liten portal på mobiltelefonen som du kan aksessere via hvilken som nettleser over WLAN.

Herfra kan du se på alle kontaktene dine, se og sende SMS, se på og laste ned bilder du har tatt. Du kan også endre bakgrunnsbilde, ringetone, SMS lyd også videre. Omtrent det eneste du ikke kan gjøre, er å synkronisere data med PCen din.

Det som kanskje savnes mest da, er å synkronisere musikk og video. For det vil jeg varmt anbefale gratis-applikasjonen doubleTwist.

Har du fulgt med meg så langt, så er det vel på tide å konkludere før vi tar en titt på bildegalleriet:

Pluss 🙂

  • God byggkvalitet
  • Stor, skarp og flott skjerm
  • Bra GPS programvare (MotoNav)

Minus 🙁

  • Litt dårlig batteritid
  • Ullent fysisk tastatur som mangler ÆØÅ
  • MotoNav må kjøpes etter en 60 dager prøveperiode

Vurdering

Maskinvare [Rating:4.5/6]
Programvare [Rating:5/6]

4 kommentarer om “TEST: Endelig en Android-telefon for businessbruk

  1. Hei. veldig bra test. takker.
    Skulle bare si at den amerikanske versjoenen som forsåvidt heter Motorola Droid har ikke multitouch. Det er kun Milestone(europisk versjon) som er «begavet» med multitouch.

Legg igjen en kommentar