Gjør byttedagen til miljødag

I en fersk befolkningsundersøkelse sier 13 prosent av alle nordmenn at de har over 10 elektriske duppeditter som burde bli levert inn. Hvor mange gamle mobiltelefoner har du spart på?

I tillegg lå det tonnevis med duppeditter under juletreet, det betyr at enda mer elektronikk burde leveres inn. Absolutt alle nordmenn har apparater de burde kvittet seg med. Operasjon duppeditt – småelektronikkampanjen 2009 anbefaler alle å levere inn kasserte duppeditter og gjøre byttedagen til en miljødag.

– En fersk befolkningsundersøkelse gjennomført av Norstat før julegavene er kjøpt inn viser at alle av oss har gamle, utdaterte eller ødelagte duppeditter vi burde ha levert. Når julen kommer vil vi skaffe oss enda flere. For mange vil 28. desember brukes til å bytte inn duppedittgaver. Dersom alle samtidig husker å ta med seg de gamle, ødelagte duppedittene sparer vi miljøet for tonnevis med farlige miljøgifter, sier Anne Marie Øygarden, leder for kampanjegruppa i Operasjon duppeditt.

Tonnevis med miljøsøppel hjemme

Befolkningsundersøkelsen med 2000 respondenter viser at 59 prosent har fra 1 til 5 småelektriske produkter som burde bli levert inn, 28 prosent har 6 til 10, 7 prosent har 11 til 15, 5 prosent har 16-20, 1 prosent av oss oppgir faktisk at de har mellom 30 og 39 duppeditter som ligger og slenger.

Det betyr at allerede før julegavene var åpnet hadde nordmenn tonnevis med små miljøbomber liggende i skuffer og skap.

Avfallsstatistikken følger julehandelen
Returselskapene og de kommunale avfallsmottakene opplever sterk pågang rundt juletider. Men det selges likevel mer nytt enn det leveres inn gammelt.
– Mange stuer bort de gamle og ødelagte duppedittene i skuffer og skap. Dessverre havner det ofte i restavfallet når det ikke leveres inn med en gang, sier Øygarden.

Når duppeditter havner i restavfallet vil farlige miljøgifter som kan være til skade for både dyr, natur og mennesker lekke ut.

Fakta

  • Operasjon duppeditt er en nasjonal dugnad for å øke innsamling av EE-avfall.
  • Målet for kampanjen er å bygge kunnskap om EE-avfall samt sette innsamlingsrekord for småelektronikk.
  • Duppeditter som går på strøm eller batteri, inneholder miljøgifter, og kan være svært skadelig hvis de havner i restavfallet.
  • Derfor oppfordrer Operasjon duppeditt: Ut av skapet og lever på egnet mottakssted!

Legg igjen en kommentar