Vil ha mobiler med bedre og ”riktigere” grensesnitt

Nytt design, ny teknologi som gjør smartphones i bedre stand til å gi deg ”riktig” grensesnitt i forhold til din arbeidsoppgave tror jeg på – og ønsker jeg meg i løpet av 2010.

2009 var et godt år for mobilteknologi. Fra iPhone 3Gs til Windows 7, men ikke minst rakk Norge å se lanseringen av 4G fra NetCom – eller LTE som det også kalles, og som står for Long Term Evolution. I USA snakkes det også om 4G i stor grad, men da om WiMax først og fremst.

Selv om verden blir mindre og mindre, så er vi fortsatt forskjellige, og vil fortsette å være det også i 2010 – i forhold til standarder og interoperabilitet – som sammen med videre vekst at sikkerhetstrusler vil gjøre oss mer sårbare. Det er ikke bare, bare – eller only, only – å være mobil, produktiv og sikker på samme tid – og ikke alltid billig heller.

Foruten mine ønsker og spådommer for 2010, så krysser jeg fingrene for at det blir billigere å være online, over 3G som 4G – nå som vi i langt større grad kommer til å benytte oss av flere mobile tjenester enn normal telefoni, SMS og MMS.

Med GPS-tjenster, nedlastning av kart, CRM-informasjon, underholdning med mer kan det bli en utfordring for en rekke virksomheter å rettferdiggjøre de ekstra kostnadene som ”mobilisering” av de ansatte vil påføre.

Uansett så har jeg stor tro på at det er for sent å snu utviklingen – flere og flere av oss lever, lærer, jobber og underholdes uansett hvor vi er, og hva vi bruker av klientenhet – og utviklingen vil fortsette i 2010.

Her fem viktige trender for 2010:

1. Bærbare PC-er – og spesielt de ultraportable og små – vil fortsette sin sterke vekst. Først som en slags tredje PC, den ekstra PC-en vi kanskje har med oss på ferie, på hytta eller hvor det vil være, men i løpet av 2010 vil kraftigere prosessorer gjøre Mini-PC-er også gjeldende som gode arbeidsmaskiner. Disse vil ente bli solgt med 3G eller 4G integrert – eller bundlet via sterk subsidiering fra tjenesteoperatører. Det vil heller ikke overraske meg om disse også utstyres med GPS, bedre innebygde webcams med mer. I 2009 ble det på verdensbasis solgt flere bærbare PC-er enn stasjonære – for første gang – og ingenting tyder på at veksten ikke vil fortsette.

2. Bedrifters forhold til sikkerhet, og sikring av egen data vil bli satt på agendaen. Selv om leverandører og bransjen som sådan lenge har desikert sikkerhet som en integrert del av virksomhetens kommunikasjonsløsning, så forblir det et faktum at vi ofte har et naivt forhold til sikkerhet. Etter hvert som alle våre klientenheter blir mobile, og hele tiden tilkoblet Internett, blir også flere virksomheter mer og mer oppmerksom og involvert i arbeidet med å holde virksomhetskritisk data sikret og intakt.

3. Smartere smartphones – Jeg ønsket meg bedre Bluetooth støtte til min iPhone til jul, men fikk det ikke. Bluetooth for tilkobling av eksternt tastatur, eller rett og slett bedre og smartere teknologi til min iPhone eller andre Smartphones for å gjøre det enklere å skrive….Tommelen kan gjerne være fortrukken tastaturløsning for korte Twitter-meldinger eller SMS-er, men ikke for mye mer… Nytt design, ny teknologi som gjør Smartphones i bedre stand til å gi deg ”riktig” grensesnitt i forhold til din arbeidsoppgave tror jeg på – og ønsker jeg meg i løpet av 2010. I samme slengen er jeg også utrolig spent på Google Android, og hvor viktig denne lanseringen kommer til å bli for 2010.

4. Flashbaserte disker – eller Solid State Storage (SSD) blir bare større og større i lagringskapasitet, samt mindre i størrelse og billigere å kjøpe. I følge Samsung tror de at så mye som 30 prosent av all mobil lagring vil bli gjort på SSD-disker innen 2012. Med disse diskene tror jeg vi vil oppleve i mye større grad integrerte sikkerhetsfunksjoner som autentiseringteknologi, integrerte anti-x tjenester for å hindre virus, trojaner, phishing og andre ulumskheter å enten kompromittere eller stjele den data som diskene bærer på.  Disse diskene vil i større grad også kommunisere med cloudbaserte mobile tjenester og applikasjoner – men ikke før ”the price is right” på bruken av det trådløse-mobile-bredbåndet… bland alt inn med at verden blir mindre, virksomheter blir multi-nasjonale, så må det koste enkeltindividet og virksomhetene mindre å være mobile..

5. Bedre batterier. Det tar ikke lang tid fra et nytt batteri på min bærbare PC varer i flere timer før kapasiteten strekkes til rett over en time – på en god dag. På toppen av mindre kapasitet kommer også lengre ladetid før batteriet er fult, og med en stadig mer mobil tilstedeværelse blir det uutholdelig med dårlig batteriteknologi kombinert med bedre skjermer, mer integrert teknologi i enhetene og det å være online hele tiden. Det snakkes om at bærbare PC-er, mobiltelefoner og andre mindre enheter faktisk skal gå på drivstoff i løpet av 2010 – seller som konverterer metanol til elektrisitet. Dette skal også være særdeles Grønt, da avfallsstoffene som ”drivstoffet” gir fra seg kun vil være vann og karbondioksid. Panasonic skal visst være nær en løsning etter over 10 års forskning på området. Det nye batteriet sies å være like stort som de tradisjonelle, men skal kunne vare i 20 timer med kun 150 ml av metanol.

En liten disclaimer …

Jeg tar kanskje feil? Kanskje får jeg rett på noen eller alle av spådommene? Men det som uansett er sikkert er at vi vil fortsette å bli mer mobile i 2010; både privat og på jobb. Det vanskeligste utover sikkerhet og kostnad blir kanskje vår egen begrensning.

Offline vil kanskje bli like viktig i 2010, som Online var i 2000…..

Legg igjen en kommentar