TEST: Nyttig kartverktøy for surrehuer

Nye sosiale nettverk basert på avanserte mobiltelefoner med innebygget GPS popper opp som paddehatter. Nå er det på tide å vise vennene dine hvor du står, bokstavelig talt!

Det er flere aktører som prøver seg på sporing av venner som en sosial tjeneste. NetCom var tidlig ute med sin Buddy løsning blant annet.

I 2009 fikk Google mye oppmerksomhet da de lanserte Google Latitude, det ble spesielt mye bråk rundt personvernproblematikken.

Så har det blitt stille en stund etter at Google Latitude ikke tok av. Nå har det dukket opp flere nye tjenester, det er to som skiller seg ut: FourSquare og Gowalla.

Tjenestene er ganske like, men her i Norge ser det foreløpig ut som om Gowalla er den som er mest populær. Gowalla har et litt mer lekent grensesnitt enn Foursquare, og ikke minst; et enklere navn. Det har vist seg gang på gang å være viktig for å vinne brukernes gunst.

Derfor har vi denne gangen valgt å se nærmere på Gowalla.

Ideen er at du med mobiltelefonen din (typisk en iPhone eller en Androidtelefon), sjekker inn på steder (eller Spots som det heter i Gowalla), legger igjen en beskjed og samler virtuelle samleobjekter som ligger strødd rundt-omkring.

Gowalla ser ut til å passe best for oss europerere fordi det er lettere for brukerne selv å opprette nye «Spots».

Gowalla har en iPhone app, og en webløsning som kun fungerer på Android, så med Gowalla er du foreløpig begrenset til disse to plattformene. Gowalla benytter både GSM og GPS posisjonering avhengig av om du får en GPS fix eller ikke.

Gowalla er også tett integrert med Twitter, så du kan lett finne dine Twitter venner i Gowalla, og du kan fra Gowalla tvitre om hvilke «Spots» du sjekker inn på.

Konklusjon
Nå har du muligheten til å være tidlig ute med en ny type tjenester som jeg tror vil slå an. Gowalla har allerede antydet at de vil komme med funksjoner allà skattejakter og lignende, nesten som en slags virtuell Geocaching lek. Dette kan bli moro!

Pluss 🙂

 • Morsomt
 • Enkelt på iPhone med egen App
 • Pent grensesnitt

Minus 🙁

 • Blir lett unøyaktig når du er innedørs
 • Android sin webapp er litt ustabil
 • Mangler støtte for andre telefon plattformer

Vurdering: [Rating:4/6]

5 thoughts on “TEST: Nyttig kartverktøy for surrehuer

 1. Ser at det er endel av twitter folket som har begynt å bruke denne tjenesten, om de klarer å bygge ut til å bli en konkurrent til Geocaching tviler jeg vel på, men man vet jo aldri (er «gammel» geocacher) Er litt usikker på nytteverdien på endel av tjenestene som dukker opp som denne, men tiden vil vise om vi blir avhengig av denne typen tjenester også (sier jeg som nesten daglig er inne å sjekker hvor Latitude vennene mine er hen i verden :-))

 2. Hei,

  hvordan vet dere at Gowalla er mer pop enn Foursquare i Norge? Hvor finner dere statistikk? Skulle gjerne hatt tilgang til det selv.

  /G 🙂

 3. Det var basert på personlig inntrykk og aktivitet på Twitter.

  Husk at artikkelen nå er 5 måneder gammel, mye har endret seg på den tiden. Foursquare støttet bl.a. ikke at vanlige brukere kunne opprette «spots» da artikkelen ble skrevet. Det gjorde den relativt ubrukelig i Norge.

  Foursquare har fått mange flere norske brukere siden den gang har jeg inntrykk av (den gangen hadde jeg to usle venner på Foursquare hvorav den ene var finsk… nå har jeg rundt 30).

Legg igjen en kommentar