Dette er det mest populære mobilsystemet

Mobile plattformer vokser når det gjelder mobil bruk av internett og mobile applikasjoner. Se hvem som vant i 2009 og hvem som nå sliter.

Admob (som nylig ble kjøpt av Google) selger annonser på mobiltelefon, og har et annonsenettverk med over 15.000 mobile nettsteder og mobile applikasjoner. Så de har et rimelig godt grunnlag for å kunne si hvordan utviklingen går når det gjelder internettbruk og mobile enheter.

Hver måned gir de ut en rapport som fokuserer på hele verden og enkelte land/regioner. Det blir spesielt interessant når man sammenligner og ser på utviklingen iløpet av et år. Her har Mobizmag.no tatt utgangspunkt i oversikten over fordelingen på mobile operativsystemer fra november 2008 og sammenlignet med november 2009. Oversikten er basert på tall fra hele verden.

Klikk på bildet for full størrelse.

iPhonebrukere var størst i nettbruk i 2008 og har kapret enda større markedsandel i 2009 med en økning fra 32 prosent til 54 prosent. Dette var forsåvidt ganske forutsigbart, men det som er interessant for oss som har fulgt med en stund, er den enorme veksten til Android. Android har vokst fra 1 prosent andel til 16 prosent på bare et år.

Det er større vekst enn iPhone og Android har snart tatt igjen Symbian som har sunket til 19 prosent andel.

Disse sliter

Hvor stjeler så Android markedsavdelene sine fra? Hovedsakelig Windows Mobile og Symbian. Windows Mobile synes nesten ikke lenger på statistikken, mens for under et år siden var disse tallene helt omvendt.

Både Android og iPhone stjeler også stort fra Symbian og BlackBerry (RIM), men spesielt Symbian og Windows Mobile. Windows Mobile sin andel har sunket fra en ikke altfor imponerende 9 prosent andel ned til en nesten usynlig 2 prosent.

Dramatisk

Dette er ganske dramatiske tall som forsåvidt ikke sier noe sikkert om hvilke mobile plattformer som vinner terreng salgsmessig, men det viser at brukere som vil bruke mobiltelefonene sine som en terminal mot internett velger iPhone eller Android. Store berøringsskjermer med et brukervennlig grensesnitt fra Apple eller Google ser altså ut til å være det folk flest foretrekker.

Det som kan bli spennende i år, blir å se om Windows Mobile 7 kan rette opp noe av fallet til Microsoft, og om Maemo kan ta igjen noe av fallet til Symbian (både Maemo og Symbian er for den menige mann i gata synonymt med Nokia). Og vil Android gå forbi Symbian og hale innpå iPhone?

3 kommentarer om “Dette er det mest populære mobilsystemet

  1. Kunne ønske meg at fargene i grafen var det samme for hvert OS fra år til år. Min umiddelbare reaksjon var at jeg syntes det så merkelig ut at Symbian hadde økt fra 41% til 54%… 😉

  2. Beklager forvirringen Moskus, det er AdMob som står for fargevalget, ikke jeg 😉

Legg igjen en kommentar