Mobiltjenesten som trenger mest oppgradering

Addresseboken på mobiltelefoner er den tjenesten som har ligget nesten uforandret i mange år og skriker etter innovasjon. Dette hevder sjefsteknolog Lars Roland i Colibria.

Lars Roland har jobbet som Chief Technology Officer i Colibria siden 2000. Han er mobilnerd, og er med god grunn stolt av det!  🙂

I Telenor jobbet han i sin tid med mobilt internett, WAP, Mobilinfo og SMS-tjenester. Få i Norge kan så mye om mobilteknologi  som Lars Roland.

På oppfordring fra Mobizmag.no har han satt sammen en fempunktsliste over hva som vil skje i 2010:

1. Applikasjoner for mobilt bredbånd. Mobil bredbånd i seg selv var en viktig trend allerede i 2009. Det kommer til å fortsette. Men i tillegg til vekst av mobilt bredbånd, kommer vi også til å se flere tjenester som er spesialtilpasset mobilt bredbånd. Blir mobilt bredbånd kun en kanal for internett som vi kjenner det i dag, eller kommer det helt nye applikasjoner som kommer til å dominere? Jeg tror det siste, og jeg tror 2010 kommer til å bli en viktig begynnelse for slike websteder. Vi har sett noen konsepter i 2010 som passer godt inn, for eksempel Google Latitude. På grunn av mobilt bredbånd kommer operatøren på sikt også til å bli skviset ut av både mobile meldingstjenester og tale, og bli rene bredbåndsaktører. Tale og meldingstjenester tjenestene kommer til å bli sentrert rundt sosiale nettsteder (contextual communication). Denne overgangen skjer ikke i massemarkedet i 2010, men det kommer allerede i 2010 til å finnes noen innovatører som skrur av den vanlige mobilen og kun bruker mobilt bredbånd, også til tale og meldinger.

2. Maskin til maskin. Dette har vi snakket om i mange år, men nå kommer det. Det første som skjer er at strømavlesning og alarmer blir mobile (det siste har allerede skjedd). Men det kommer til å skje mye annet spennende i 2010 i M2M-feltet. Telenor har mye på gang her, for eksempel med Telenor Objects. Men dette er et så stort område at det egentlig er vanskelig å snakke om det som EN trend.

3. Åpne telefoner. Muligheter for widgets og apps i telefonen var viktig allerede i 2009, men dette kommer til å bli sterkere i 2010. Dessvere kommer vi ikke til å se store fremskritt i dette feltet på grunn av for stor fragmenteringen i operativsystem. Jeg tror ikke den store endringen skjer før alle går over på en browser-basert plattform heller enn proprietære operativsystem. Og det kommer ikke til å skje fullt ut i 2010. Utviklingen tar dessverre for lang tid. Men det kommer til å være mange kule apps og tjenester i 2010 som er muligjort av åpne plattformer.

4. Åpne nettverk (Telco 2.0). Det har vært mye snakk om hvordan man kan få internett-tjenester inn på mobilen (mobil MSN, mobil Facebook, mobilt internett etc), men lite om det helt motsatte: Hva kan mobiloperatørene gjøre for å gjøre den ‘faste’ internettopplevelsen bedre og mer spennende. Med andre ord, hvordan kan Telenor og Netcom gå inn i tjenester som Google, Facebook og Youtube med sine tjenester? Eller hvordan kan operatørene åpne nettverket slik at disse tjenestene kan bli mer ‘mobile’ enn i dag, selv for de som bruker tjenesten på en vanlig PC. Trenden er noen ganger kalt Telco 2.0, men det er egentlig en trend som startet i 1997-98 med Docomo’s IMode og Telenor’s Mobilinfo/CPA. Men mer mobilt bredbånd og cloud computing har en forsterkende effekt. For eksempel kommer operatørene til å gradvis ‘snu verdikjeden’ og legge sine tjenester ut på Facebook.

5. Adress book revolution. 2010 kommer til å bli addressebokens år. Dette er den mobile tjenesten som trenger mest oppgradering. Den har ligget nesten uforandret i mange år og skriker etter innovasjon. Det finnes mange eksempler på hvordan man kan gjøre den bedre. Vi kommer til å se mange forsøk på dynamiske mobile addresseboker i 2010, og har allerede sett noen operatører starte med dette som for eksempel Vodafone 360 og Orange ON. Vi kommer til å se integrasjon med sosiale nettverk og annen kontaktinformasjon (telefonkataloget osv), men gjort på en slik måte at sluttbrukeren kan stole at den personlige informasjon blir håndtert riktig.

Legg igjen en kommentar