Vil du kjøpe en Apple iPad?

Apple sin nyeste kreasjon, iPad, er langt fra perfekt. For en dingsofil som elsker å lese spesifikasjoner finner man mange hull og mangler.

SE VIDEO: Slik er Apples lesebrett med innebygget mobil!

Apple iPad kan ikke gjøre multitasking.

Den har et ganske så lukket operativsystem hvor Apple bestemmer alt.

Den har ikke tastatur, en relativt svak CPU, ingen webcam, “bare” 1024*768 skjermoppløsning og den kommer til å bli dyrere enn en gjennomsnittlig Netbook.

Likevel tror jeg dette kommer til å bli en av Apples største suksesser noen gang, og den kommer til å knuse alt som er av tablets og slates som finnes der ute. Hvorfor?

Jo fordi den appellerer til alle de der ute som ikke er opptatt av spesifikasjoner, utstyrsnivå, eller hvilket operativsystem den kjører. Den appellerer til min mor (som riktig nok er over snittet Apple fantast til å være pensjonist), og kjenner jeg henne rett, vil hun kjøpe en.

Alle som kunne tenke seg å lett vise frem sine bilder til besøkende, kunne søke opp ting på Internett, lese nettaviser og lignende enklere oppgaver, men som ikke ønsker å ha en bærbar PC stående i stua med en ladekabel strukket over sofaen. For dem er Apple iPad perfekt, ja antagelig revolusjonerende.

Jeg tror ikke 3G versjonen av iPad blir så stor suksess, for meg er dette en stue-dings, noe du har liggende på stuebordet eller i bladhylla under bordet. Dette er en dings du drar frem mens du ser på TV, har gjester på besøk eller lignende. Hva skal du da med 3G?

Kommer jeg til å kjøpe en? Nja…

10 kommentarer om “Vil du kjøpe en Apple iPad?

 1. Jeg begynte året med å trekke på skuldrene over iTablet/iPad/iUkjent, men jeg må innrømme at Apples markedsføring fungerer: Jeg ble mer og mer interessert. Og til slutt:

  Dette var et Apple-produkt til og med JEG kunne tenke meg å kjøpe. Jeg kjente dragningen mot det, som gadget-freak’en jeg er! Men det var før kl. 19:00 onsdag 27.01.2010 og vi fikk se hva iPad faktisk var…

  Jeg er skuffet.
  Det vi fikk var en forvokst iPhone med alle de begrensninger som følger med.

  Artikkelen sier:
  «Den appellerer til min mor (som riktig nok er over snittet Apple fantast til å være pensjonist), og kjenner jeg henne rett, vil hun kjøpe en.»
  Det kan jo ha noe med at hennes sønn er noe over snittet Apple fantast også. La oss være ærlige: At den appellerer til din mor tror jeg dessverre ikke er et mål på hvor mange mødre den appellerer til… 😉

  Igjen et sitat:
  «Alle som kunne tenke seg å lett vise frem sine bilder til besøkende, kunne søke opp ting på Internett, lese nettaviser og lignende enklere oppgaver, men som ikke ønsker å ha en bærbar PC stående i stua med en ladekabel strukket over sofaen. For dem er Apple iPad perfekt, ja antagelig revolusjonerende.»
  Så det å ha mulighet til å lese nettaviser og lignende enkle oppgaver skal være revolusjonerende fordi det kan skje i stua?

  Hvorfor da ikke kjøpe en netbook? Den er billigere, har lengre batterilevetid, har mer datakraft og mer lagringskapasitet. Dessuten har den i tillegg USB-porter og antakeligvis til og med en minnekortleser.

  10 timer batteritid er dessverre ikke nok. Du kan la laderen ligge i stua.

  Men å lese bøker blir sikkert bra på iPad? Vel, har du lyst til å lese digitale bøker, så er mitt råd: Se heller på Kindle, Nook eller Que. Skjermen er tross alt en LED-skjerm (e-Ink er behagelig å lese på) og batteriet kommer til kort.

  iPad tilbyr ikke ikke mer enn det som finnes på markedet allerede, og gjør det heller ikke på noen måte bedre.
  Om iPad blir en suksess (og det blir det jo sikkert, den har jo tross alt Apple-logoen på) sier mer om Apples evne til å skape forventning om at dette er et fantastisk produkt du ikke kan leve uten, samt folks evne til å la seg påvirke av det budskapet.

  Men selv om iPad har sine feil og mangler, så kunne jeg likevel kjøpt en. Men bare om prisen var riktig. Det finnes alternativer som er bedre og rimeligere enn iPad. Men de alternativene har nok ikke Eplet på…

 2. Vil absolutt ikke kalle meg selv noen Apple fantast her jeg sitter med Windows, Linux, Android og Mac utstyr i en salig blanding, alt til sin bruk 😉

  Du har en god del gode argumenter, men jeg vil fortsatt tro at iPad er et mye mer fristende stue-surfe-apparat for de fleste ikke-tekniske folk (altså ikke sånne som deg og meg) fremfor en netbook.

  Hvor finner du netbooks med mer enn 10 timers batteritid? Jeg har sett noen som skryter på seg 8 timer, men aldri helt opp til 10!?

  Ellers er en stor fordel for iPad at den er øyeblikkelig av/på, på samme måte som en telefon/PDA. Der sparer du mye tid og strøm sammenlignet med en bærbar PC.

 3. Har selv i huset både Netbook, MacBook, Ipod Touch og Sony lesebrett med touchscreen.
  Jo, jeg tror absolutt det finnes et behov for å krype opp i sofakroken eller i senga med en dings som er klar til bruk umiddelbart og har større formfaktor enn Touch/iPhone.
  Netbook’en vi har av første generasjon med XP Home tar tross alt litt tid å fyre opp, og den er egentlig ikke så heftig med 9,7″ skjerm og treg prosessor, men den kjører alle de kjente programmene og er fin til kabal. Touch’en gir oss en forsmak på iPad og er herlig enkel å betjene og lommevennlig. Selv om YouTube og surfing går som en lek er det ikke å komme fra at man noen ganger skulle hatt litt større skjermplass.
  Lesebrettet fra Sony er genialt til lesing av ebøker, pdf, Word dokumenter, RSS-feeds fra mediahus, o.l. Så lenge du har belysning slik som ved papirbok-lesing er elektronisk blekk en drøm for øynene. Men fordi det ikke har samme oppfriskings-hastighet som LCD kan det ikke (idag) vise videoer. Også savner vi jo farger, gråtoner funker til en viss grad men både aviser og f.eks. lærebøker med grafer og illustrasjoner gjør seg med farger. Så Sony’en forblir sålangt vårt førstevalg for lesing av bøker (man får jo med seg hele bokhylla på bussen).
  Her blir det spennende å se hvordan økosystemet rundt bøker blir for iPad: priser, formater (låst til Apple?), og ikke minst utvalg. Dessuten har vi ennå ikke hørt om hvordan iPad-lesning blir på øynene og om 10 timers batteritid er akseptabelt (lesebrettet mitt funker i opptil 2 uker før neste lading).

  Men iPad har så mye annen «godis» at mange vil la seg friste om ikke prisen blir for stiv her i Norge.

  Og Apple vet å ta seg betalt for den minste ting. Det er jo utrolig at de lanserer et produkt i 2010 uten mini-USB plugg og har egne adaptere for USB for å knytte til kamera og andre enheter. Vi får håpe at Clas Ohlson er raskt ute med noen billige 3.parts plugger…

 4. Helt klart Moskus… kommer det noen sexy Android tablets snart, så foretrekker jeg det 😉

 5. Asus sine netbooks kan kalre opptil 12 timer.
  Hvor skal du ikke kunne kjøre msn,facebook chat og alt slikt side ved side samtidig ?

  Uten å måtte gå inn og ut av programmer.

 6. En relativt svak CPU? Den kjører jo på 1GHz! Dobbelt opp fra 528MHz fra iPhone. Antar den bruker en Nvidia chip for grafikk slik som iPhone, så 3D-messig ligger den langt forbi Nintendo DS (som er MENT som en spillmaskin!) og ligger seg nok ikke så langt bak PSP.

 7. Jeg sammenlignet den da med de «slates» som ble lansert på CES med Windows 7 for noen uker siden. De fleste av disse vil kjøre Intel Atom prosessorer på mer enn 1Ghz.

 8. Tenk deg denne iPad’n når Apple slipper 4.0! Da har du også multitasking, mapping og mye mye mer 😀

Legg igjen en kommentar