TEST: Nokias nye underholdningsmaskin

Nokia har tidligere laget «tablets» basert på Maemo operativsystemet, men N900 er altså den første som også kan brukes som en mobiltelefon. Hva er Maemo? Det er en Debian Linux basert operativsystem med et egenutviklet grensesnitt hovedsakelig basert på åpen kildekode.

Se bildene av Nokias nye underholdningsmaskin!

La oss se på den fysiske telefonen. Det er jo her Nokia pleier å skinne.

Maskinvare
Telefonen består av en 3,5 tommers trykksensitiv skjerm (resistiv), og fronten på telefonen er dekket av skjerm, ingen fysiske knapper. Skjermen har en imponerende oppløsning på 800x480px.

Skjermen fungerer bare i landskapsmodus og hvis du drar skjermen opp kommer et fullstendig QWERTY tastatur til syne. Siden solen har glimret med sitt fravær den siste uken, har jeg ikke fått testet hvordan skjermen fungerer i sollys.

Tastaturet består bare av tre linjer med knapper, så de har måttet ta endel snarveier for å få med alle tastene. Det mest irriterende er en merkelig plassering av mellomromtasten, men som med de fleste fulltastatur telefoner er det stort sett bare snakk om å venne seg til tastaturet.

Selve telefonen er veldig tykk, faktisk tykkere enn den enorme HTC Touch Pro II. Baksiden av telefonen har også en litt mer «billig plast» følelse enn Nokia vanligvis har. Det er også en uttrekkpar pekepenn som ser «billig» ut, men ligger overraskende godt i hånden.

Telefonen er utstyrt med imponerende 32GB internminne. Det er også mulig å utstyre telefonen med et MicroSD minnekort, men det virker ikke som om telefonen ønsker å bruke minnekortet, musikk og video som ligger på kortet oppdages ikke av telefonen heller.

For musikk kan du bruke bluetooth headset, eller et 3,5mm headset. Det følger med et relativt bra sett med ørepropper fra Nokia, men du kan også bruke dine egne. 3,5mm uttaket er klønete plassert dog, rett ved siden av tastaturet. Det gjør det klønete å skrive på tastaturet med ledningen plugget i.

Kamera er 5 megapixel, har «ordentlig» blitz og optikken er laget av Carl Zeiss, og har en fin luke foran linsen. Bildekvaliteten er imponerende!

Det er også en morsom liten plast-støtte som gjør at du kan sette telefonen på bordet og se film i passe skrå vinkel. Artig effekt, men jeg er rett plastikken er litt i tynneste laget, så jeg vet ikke om den vil holde så lenge.

Operativsystem og programmer


Maemo har fire «hjemmeskjermer» på samme måte som Android som du kan bygge opp med forskjellige widgets og snarveier. Lovende, enkelt, men desverre litt få widgets tilgjengelig og litt kjedelig utseende. Noe som sikkert forbedrer seg etterhvert som Maemo blir mer utbredt.

En ting Maemo gjør strålende er multitasking. Ved å tappe på et ikon oppe i venstre hjørne vil du alltid komme til et skjermbilde som viser deg alle åpne applikasjoner med tommelvisning. Genialt!

Ellers er grensesnittet veldig nytenkende med dermed også ganske uvant og litt ulogisk til tider. For eksempel: For å komme deg til «hjemmeskjermen» med widgets, må du først tappe på ikonet øverst oppe i venstre hjørne, så tappe ett eller annet sted på skjermen hvor det ikke er noe ikon!?

Telefonen har Exchange støtte, og ferdige oppsett for de mest vanlige epost-leverandørene. Generelt sett er menyene enkle og selvforklarende, så telefonen er enkel å sette opp.

Nettleseren kommer vi ikke utenom. Det er en Mozillabasert nettleser med full Flash støtte. Selv tunge websider rendrer utrolig fort, og blir stort sett helt korrekt lastet inn. Nettleseren er ikke fanebasert, men du kan ha flere vinduer oppe.

Video fungerer også veldig bra. Det er en nydelig videospiller med imponerende FPS. Med 800x480px oppløsning kan du få virkelig bra detaljdybde og et sylskarpt bilde, selv på raske bevegelser i filmen.

Maemo støtter støtter de fleste formater og det er enkelt å konvertere og overføre video med for eksempel doubleTwist.

Så var det dette med installasjon av applikasjoner. Alle skal jo ha en app store for tiden, og Nokia har Ovi. Desverre var det skuffende lite applikasjoner for Maemo på Ovi Store. Det finnes også en sak som heter Maemo Select. Jeg mistenker at dette egentlig er Ovi Store, bare maskert… Uansett, alt her var «coming soon».

Heldigvis finnes det et alternativ der alt er gratis. Maemo er jo basert på Debian Linux, så vi har en pakkebehandler (Apt). Forvirrende nok kalles den «Programvarebehandling», men her kan du søke i forskjellige pakkebrønner. Du kan også legge til flere pakkebrønner du finner der ute.

…og ja; du kan ringe med Nokia N900 også. Telefongrensesnittet er det eneste som kan brukes horisontalt på skjermen. Det er enkelt, logisk og du får strålende lydkvalitet. Typisk Nokia!

Pluss 🙂

 • Enorm skjermoppløsning
 • Bra multitasking
 • Rå nettleser

Minus 🙁

 • Må bruke pekepenn for å treffe presist
 • Litt umodent og ulogisk grensesnitt
 • Lite applikasjoner tilgjengelig

Konklusjon
Datanerden i meg elsker denne telefonen, hva er vel mer festlig enn å kunne starte opp en X terminal og chatte på IRC med Irssi fra telefonen din? Forbrukeren i meg sier at Maemo fortsatt har et stykke å gå før det er helt klart for den gjennomsnittlige telefonbruker.

Maskinvare: [Rating:5/6]
Programvare: [Rating:3/6]
Total karakter: [Rating:4/6]

3 kommentarer om “TEST: Nokias nye underholdningsmaskin

 1. Spennende Gaute. Det begynner å komme endel telefoner på markedet nå som kan konkurere med HTC. Men hvordan var det å forlate (evt. komme tilbake til) Motorolaen din 🙂

 2. Skal jeg være helt ærlig så var det ganske deilig å komme tilbake til Motorola’en, men hovedsakelig fordi jeg nå er så vant til Android applikasjonene mine.

  Hadde Maemo hatt en anstendig Twitter klient, Gowalla/Foursquare og Remember The Milk klient, så hadde jeg fint kunnet beholdt N900’en.

  Det kan godt hende at vi om noen få år ikke lenger har noen annen app enn nettleseren på mobiltelefoner og PC’er, men idag er det fortsatt raskere og mer effektivt med gode app’s som kommuniserer med skyen.

  …og Maemo lider foreløpig litt av mangel på gode apps.

Legg igjen en kommentar