Microsoft starter på nytt

BARCELONA: Hva var det vi sa? Som Mobizmag.no spådde igår, så lanserte Microsoft idag Windows Phone 7 Series.

Klokken 15:00 idag entret Steve Balmer scenen i Barcelona. Han vandret ikke rundt grøten, men gikk rett på sak og lanserte Windows Phone 7 Series.

Windows Phone 7 Series ser Microsoft ikke på som en videreutvikling av versjon 6.5, men en helt ny start. Grensesnittet er fullstendig redesignet, og som vi spådde igår vil grensesnittet være basert på grensesnittet fra Zune plattformen.

Joe Belfiore, Vice President for Windows Phone kom til Windows Mobile grupperingen for et og et halvt år siden og så ikke en gammel og utdatert plattform, men en enorm mulighet for endring og innovasjon.

Joe hevder at andre mobilplattformer der ute (relativt ubeskjedent hintende til iPhone og Android i billedbruken) har blitt for like og kjedelige. Her har derfor Microsoft muligheten til å innovere.

Det litt ironiske er at Windows Phone, i sin spede begynnelse ble kalt for PocketPC og skulle bringe PC følelsen ut på den bærbare enheten. Idag vil Microsoft at Windows Phone skal få deg vekk fra PC følelsen.

Microsoft setter også nå tydeligere krav til telefonprodusentene. Enhver Windows Phone skal ha minst tre knapper; Start, Søk og Tilbake. Start skal alltid bringe deg til startskjermen som produsentene heller ikke får lov til å tukle med lenger. Søk skal bringe opp Bing Search (ganske likt Google gjør på Android plattformen), mens tilbakeknappen alltid skal bringe deg… tilbake.

Alle nye Windows Phone telefoner skal ha kapasitiv skjerm, og de skal ha en Qualcomm prosessor. Ellers står produsentene fritt til å innovere der de finner mulighet til det.

Ny Startskjerm
Den nye startskjermen bygges opp med noe de kaller for «Live Tiles», eller fliser som vi kanskje kan kalle det på norsk. De kaller det for fliser fordi de er firkantet og har bestemt størrelse. Funksjonaliteten til en slik flis kan tilpasses og utvikles av tredjepartsutviklere. Ganske likt Widget-tankegangen du finner hos Android, Nokia og Samsung telefoner. Slike fliser er derimot ikke begrenset til den synlige skjermen, flisene kan bygges nedover slik at brukeren kan skrolle opp og ned og flytte den slik de ønsker.

Multitouch
Alle Windows Phone 7 Series vil støtte multitouch. De har implementert multitouch slik at man benytter samme gestures som i Windows 7. Microsoft har også radikalt minsket antall steg i grensesnittet for å få ting gjort.

Tredjepart
Microsoft vil satse tungt på å støtte tredjeparts utviklere i fremtiden, som tidligere. I mars vil de tilgjengelig-gjøre utviklerverktøy, API og dokumentasjon for utviklere og partnere. Det er helt åpenbart at alle tredjeparts applikasjoner vil kreve større omskrivning for å støtte Windows Phone 7 Series. De første telefonene vil bli tilgjengelig for salg til jul, så det vil gi utviklere åtte måneder til å tilpasse sine applikasjoner og tjenester.

Hvem leverer?
Microsoft har inngått strategisk samarbeid med en rekke telefonprodusenter som skal produsere Windows Phone 7 Series terminaler. Produsenter som HTC, HP, Dell, Samsung, Sony Ericsson, Garmin Asus, Toshiba og LG ble nevnt.

Les også vår artikkel om hva som kommer av ny funksjonalitet i Windows Phone 7 Series.

4 thoughts on “Microsoft starter på nytt

 1. SITAT:
  «BARCELONA: Hva var det vi sa? Som vi spådde igår, så lanserte Microsoft idag Windows Phone 7 Series.»

  Vel, det var jo like vanskelig som å spå Apple’s iPad-lansering… 😛

  SITAT:
  «Microsoft vil satse tungt på å støtte tredjeparts utviklere i fremtiden, som tidligere.»

  Noen som vet noe om .NETs fremtid på Windows Phone 7? La oss håpe at det blir beholdt og utviklet, gjerne med WPF-støtte! 🙂

  Og la oss håpe at multitasking er på plass…

 2. Gleder meg til de første telefonene kommer med Windows Phone 7. Per idag holde jo markedet på å tørke ut for Windows mobiler, men jeg håper at de klarer å komme seg opp igjen og gi Android og spesielt iPhone konkurranse 🙂

Legg igjen en kommentar