TEST: Verdens minste Android-telefon

Sony Ericsson sin nyeste Android telefon er Xperia X10 Mini. Denne er lansert som verdens minste Android-telefon.

Med en skjerm på usle 2,55 tommer og oppløsning på 320 ganger 240 piksler så er den virkelig det! Bilder gjør den virkelig ikke rettferdighet, den er imponerende liten! Samtidig har Sony Ericsson klart å endre grensesnittet såpass at det faktisk er brukervennlig også.

Se vår unboxing video.

Under skjermen har telefonen tre fysiske knapper, ellers finner du ingen form for tastatur på denne lille tassen. Skjermen er kapasitiv og overraskende lett å bruke. Dessverre har Sony Ericsson brukt en form for plastskjerm som er mer eller mindre umulig å se noe på i sollys.

Sony Ericsson har som sagt gjort store endringer i grensesnittet. Det oppdager du umiddelbart når du slår telefonen på. Sony Ericsson har laget fire «aktive hjørner» der det ligger snarveier til forskjellig funksjonalitet. Du kan selv endre disse snarveiene veldig enkelt. Det er kun plass til en widget på «hjem» siden, men til gjengjeld kan du lage så mange «hjem» sider du vil og ha en widget på hver. Det fungerer egentlig veldig bra. Sony Ericsson har lagt ved noen egne widgets, også kan du laste ned andre fra Android Market.

Applikasjonsmenyen har også Sony Ericsson endret endel, istedet for å skrolle nedover som på andre Android mobiltelefoner, må du her skrolle sideveis. Litt uvant, men fungerer greit nok.

Telefonen som en musikkavspiller
Musikkspilleren har Sony Ericsson endre mye på. Mediascape som du finner på storebror Xperia X10 finner du ikke her på X10 Mini, dog har de beholdt «Infinity» knappen som gjør at du ved å trykke på en knapp kan finne YouTube videoer av artisten, eller kjøpe mer musikk av artisten fra Sony Ericsson sin musikkbutikk PlayNow.

Det er litt skuffende at storebror X10 har et 8GB minnekort mens X10 Mini bare har et 2GB minnekort. Det betyr at hvis du er glad i musikk, så må du i tillegg til telefonen kjøpe et større minnekort.

Telefonen har en vanlig hodetelefonutgang i bunn, og det følger med ganske bra ørepropper med fjernkontroll for å styre musikken.

Timescape – hold kontakten med venner
Selv om Sony Ericsson har fjernet Mediascape, så har de beholdt Timescape. Timescape er en slags fancy applikasjon som skal holde deg oppdatert med hva dine venner og bekjente gjør via Facebook status oppdateringer og Twittermeldinger.

Det hele ser ganske fancy ut, men er egentlig ganske lite funksjonelt. Det er ingen erstatning for Facebook applikasjonen og en god Twitterklient. Jeg endte opp med å egentlig aldri bruke Timescape.

Sony Ericsson har endret stort sett alle standard applikasjoner som kontakter, kalender, SMS og nettleseren. De har fjernet en hel del funksjonalitet og valg som kanskje bare den litt mer bevandrede mobilbrukeren vil savne. Det hele fungerer stort sett veldig bra, men en erfaren Android bruker vil nok kunne bli litt frustrert over alt som er flyttet eller fjernet.

Med Android Market så får man tilgang til store mengder gratis applikasjoner. Desverre har heller ikke Sony Ericsson åpnet opp Android Market for betalbare applikasjoner her i Norge, så også her går norske brukere glipp av de beste applikasjonene.

Den lille oppløsningen betyr også at enkelte applikasjoner ikke er tilgjengelige fordi de ikke er tilpasset denne skjermoppløsningen.

Med hva med business?
Siden telefonen kommer med Android 1.6 er det her ingen innebygget Exchange støtte, men Sony Ericsson har inkludert en lisens på RoadSync fra Dataviz og den fungerer veldig bra.

Konklusjon
Dette er ikke telefonen for hardcore Android entusiaster, men en flott telefon for de som vil ha en liten og kjekk telefon som de av og til kan gjøre mer avanserte ting med. Med RoadSync får du Exchange støtte og dermed fungerer telefonen til en hvis grad som en business telefon, selv om det er litt slit å skrive inn tekst på denne telefonen.

For de som liker formfaktoren, men vil ha en bedre mulighet for inntasting av tekst, se opp for Xperia X10 Mini Pro som kommer isalg om ikke altfor lenge. Den vil ha et flott uttrekkbart tastatur!

Pluss 🙂

  • Gjennomført grensesnitt
  • Dedikert kameraknapp
  • Personligjøring med forskjellige deksler

Minus 🙁

  • Litt «billig plastfølelse»
  • Timescape har liten nytteverdi
  • Android 1.6 (2.1 oppgradering skal komme i Q4)

Total vurdering [Rating:4/6]

Se også vårt bildegalleri.

2 thoughts on “TEST: Verdens minste Android-telefon

Legg igjen en kommentar