Fikk mobil «surferegning» på 38.000 kroner

En mobilkunde  i Chess  surfet på et mobilt nett i Israel og fikk en regning på 38 000 kroner. Markedsdirektør Jarle Alvær advarer sterk mot mobil nettsurfing i utlandet. – Man kan rett og slett bli flådd økonomisk, fastslår Alvær.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å advare. Som lavpris selskap ønsker vi til enhver tid å tilby våre kunder så lave priser som mulig, men når det gjelder forbruk i utlandet er vi avhengig av hvilken priser de utenlandske operatørene har ovenfor oss. Dette varierer både fra land til land, men også fra operatører til operatør. De utenlandske operatørene sender oss regning for bruken som vi naturligvis videresender til våre kunder. Vi kan ikke gjøre annet enn å advare kraftig, sier han.

Ubehagelig overraskelse

Mobilkunden som fikk den svært ubehagelige regningen surfet på nett og streamet sanger på Spotify, og hevder han trodde han benyttet hotellets trådløse og gratis nettverk.  Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon har siden 2007 mottatt 69 klager fra forbrukere som har opplevd tilsvarende, og bare tre har fått medhold.

–  Uansett hvilke operatør man tilhører i Norge, kan ikke den norske operatøren gjøres ansvarlig for den enkeltes mobilbruk i utlandet, sier Alvær.

Blir varslet med SMS

Fra og med 1. juli vil alle som surfer i et EU/EØS-land maksimalt bli belastet for 50 Euro pr måned, i underkant av 500 kroner. Kundene vil bli sperret for databruk når dette beløpet er nådd , såfremt kundene ikke aktivt velger ingen beløpsgrense på data.

– Kundene vil varsles på SMS når grensen nærmer seg, sier Alvær.

Den enorme økningen av såkalte smartphones gjør at stadig flere leser nyheter, logger seg inn på facebook og laster ned musikk med mobiltelefonen.

Frustrerte kunder
– Vi har ingen problemer med å forstå at kunder som opplever dette blir sint og skuffet, og det er lett å ta frustrasjonen ut på det hjemlige mobilselskapet, fortsetter han.

Alvær frykter at mange nordmenn kommer til å få seg en ubehagelig overraskelse etter å ha vært i utlandet på grunn av databruk. Han sier at det er viktig at man bruker trådløse nett som er gratis og åpne.

– På hoteller har man som regel en kode, og da bruker man det vanlige trådløse nettet som enten er gratis eller koster noen kroner, sier han.

Legg igjen en kommentar