TEST: Den store Sony Ericsson-duellen

For ikke så lenge siden testet vi verdens minste Android mobiltelefon, Sony Ericsson Xperia X10 Mini. Nå er Pro versjonen med uttrekkbart tastatur rett rundt hjørnet og vi har fått inn et test-eksemplar.

Vi har også fått inn et test-eksemplar av Sony Ericsson Vivaz Pro, som på mange måter kan sees på som Symbian alternativet til denne verdens minste Android telefon. Så hva er mer naturlig enn å gjøre en test hvor vi sammenligner disse to?

Se video hvor vi sammenligner designet.

La oss ta en titt på Vivaz Pro først
Dette er i praksis samme telefon som Sony Ericsson Vivaz, bare litt feitere på grunn av det uttrekkbare QWERTY tastaturet. Modellen vi har fått teste hadde svenske Æ og Ø taster, men det skal visstnok være rettet på når de ligger i butikkhyllene. Tastaturet var generelt noe av det absolutt bedre vi har testet av tastatur telefoner, spesielt med tanke på den beskjedne størrelsen!

Resten av telefonen er i hovedsak en trykksensitiv skjerm med 360x640px oppløsning, altså en rendyrket 16:9 skjerm. Sony Ericsson har altså ikke valgt en berøringsskjerm her, slik de har på Xperia X10 serien. Dette medfører at det føles litt mer kronglete å treffe riktig på skjermen, og er du blitt vant til en berøringsskjerm, er det uvant å måtte trykke på skjermen for at den skal reagere.

Sony Ericsson har tweaket Symbian OS til å se mer Sony Ericsson’sk ut uten å ha lykkes veldig godt. Resultatet er at endel tredjeparts Symbian S60 applikasjoner ikke virker på denne telefonen.

Facebook og Twitter klienter finnes her, Sony Ericsson sin Facebook klient er som vanlig ganske bra, men Twitter klienten er mildt sagt frustrerende dårlig. Ellers finner jeg telefonen generelt sett litt ulogisk å bruke.

Der Vivaz Pro stråler, er foto og video. Kamera er bare på 5.1 mpx, men det er lysskarpt og programvaren til kamera er meget intuitivt selv om det er stappfullt av funksjonalitet. Her finner du blant annet ansiktsgjennkjennelse, macro modus og smilemodus. Smilemodusen fikk vi forøvrig ikke til å virke uansett hvor bredt vi smilte…

Video fungerte strålende. Sony Ericsson hevder at det taes opp i full HD, vi har ikke testet dette spesielt vitenskapelig, men videofilm ble skarpt og fint, samt imponerende flytende.

For Exchange, har Sony Ericsson inkludert samme Dataviz RoadSync klienten som du finner igjen på X10 serien. En helt grei klient for synkronisering av epost, kalender og kontakter med Exchange.

Pluss 🙂

 • Veldig bra QWERTY tastatur
 • Bra kamera og video
 • Lommevennlig formfaktor

Minus 🙁

 • Kronglete grensesnitt
 • Litt treg og lite responsiv skjerm
 • Hodetelefonuttaket er på siden av telefonen

Total vurdering [Rating:3/6]

Så var det Xperia X10 Mini Pro
Telefonen har fått et så langt navn, at de fleste får akutt krampe i tunga når de skal prøve å si navnet høyt og tydelig. Til tross for navnet, er dette en bitteliten kraftbunt av en telefon.

Telefonen er i utgangspunktet identisk med Xperia X10 Mini som vi testet tidligere, men nå også med et uttrekkbart QWERTY tastatur. Tastaturet har dedikerte ØÆÅ taster som Vivaz Pro, men er litt mer kompakt og tastene er ikke like lette og behagelige å trykke på som Vivaz Pro.

Telefonen er litt kortere enn Vivaz Pro, men til gjengjeld også litt tykkere.

Telefonen virker også mer robust enn sin søster uten tastatur. Det er ikke så mye knirking i krokene og skjermen virker til å være litt bedre å bruke utendørs.

Kameraet er det samme som på Vivaz Pro, men her med et mye mer forenklet brukergrensesnitt. Blitz’en er overraskende nok her en ekte blitz, ikke bare et ledelys slik du finner på Vivaz Pro.

Xperia X10 Mini Pro kommer med samme sterkt modifiserte Android 1.6 som sin søster, men skal kunne oppgraderes til 2.1 til høsten ifølge Sony Ericsson.

Pluss 🙂

 • Gjennomført grensesnitt
 • Meget bra byggkvalitet
 • Bra tastatur med dedikerte ÆØÅ taster

Minus 🙁

 • Litt tykk
 • Timescape har liten nytteverdi
 • Android 1.6 (2.1 oppgradering skal komme i Q4)

Total vurdering [Rating:5/6]

Konklusjon
Er du Symbian entusiast (finnes de?), eller kommer fra Nokia verden, så er kanskje grensesnittet på Vivaz Pro til en viss grad gjenkjennelig og greit, men ellers er det ingen tvil for oss; Xperia X10 Mini Pro er kongen av små telefoner med QWERTY tastatur.

Hvis du har et brennende ønske om å ta opp video i HD med mobiltelefonen er kanskje Vivaz Pro et greit valg, men ellers scorer X10 Mini Pro høyere på nesten alle punkter for oss.

Se også bildegalleriet av disse telefonene.

4 thoughts on “TEST: Den store Sony Ericsson-duellen

Legg igjen en kommentar