TEST: Er dette en telefon eller ett surfebrett?

Først i Norge kan vi her presentere Dell Streak, en fem tommers Androidbasert mini-tablet som også kan brukes som mobiltelefon.

Er dette et nettbrett, er det en telefon, eller er det en hybrid? Dell Streaks fem tommers skjerm gjør den større enn en mobiltelefon, og omtrent halvparten så stor som en iPad.

Det er ennå ikke avklart om Dell Streak i det hele tatt vil komme ut i salg her i Norge, men vi i Mobizmag.no redaksjonen har fått låne et eksemplar ekslusivt fra Dell.

Se også vår video-gjennomgang av Dell Streak.

Her er noen spesifikasjoner:

– 5-tommers WVGA (800×480) multitouch-skjerm (kapasitiv)
– 1 GHz Snapdragon ARM-basert prosessor fra Quallcomm
– 5 MP kamera med autofous og to LED-blitzer
– Batteri som kan byttes av brukeren
– Wi-Fi (802.11b/g), Bluetooth 2.1, A-GPS
– HSDPA / 3G / EDGE / GPRS
– MicroSD leser med kapasitet opp til 32 GB

Huawei lanserte i forrige uke sitt første Android nettbrett. Dette var på syv tommer og definitivt ikke attraktiv som en telefon, men Dell Streak kan kanskje også brukes som telefon?

Dell Streak er selvfølgelig med sine fem tommer en håndfull å holde i, men den er imponerende tynn, så den går overraskende greit ned i de fleste «manne-bukser» og innelommer på jakker. For damene vil nok heller en rommelig veske være et naturlig oppbevaringssted.

Som telefon fungerer Dell Streak overraskende bra, eneste er at du ser kanskje litt komisk ut med den svære dingsen inntil øret.

De fleste knappene er lette å komme til med unnta av av/på knappen. Av/på knappen sitter nedfelt i siden mellom volumknappene og kameraknappen. Vi skulle veldig gjerne sett at denne knappen ble plassert et annet sted og var lettere å trykke på.

Dockingporten er ikke Mini eller Micro USB som er blitt standard på nesten alle andre smarte telefoner, hvorfor Dell har valgt en proprietær port har vi vanskeligheter med å skjønne. Kanskje det kommer noe ekstrautstyr som en multimedia dockingstasjon eller lignende i fremtiden?

De tre knappene i front er touch-knapper. Ikke alle liker dette, de er veldig lette å komme borti ved uhell. Likevel er det lett å skjønne valget, designet på Dell Streak ville ikke sett like ekslusivt ut med fysiske knapper.

Grensesnitt
Dell har gjort en imponerende jobb i å bygge sitt eget grensesnitt basert på Android OS. Det er knapt så du kjenner igjen Android noe sted. Likevel klarte vi ikke finne noen svakheter eller barnesykdommer slik vi nesten alltid gjør hos for eksempel HTC.

Dell har også lagt inn noen store forbedringer til Android, som for eksempel den meget praktiske menyen du får opp ved å klikke på «Home» feltet, eller holde Home-tasten nede.

Du kan lage opptill seks «Home» skjermer hvor du kan putte haugevis med widgets. Hver skjerm kan inneholde omtrent dobbelt så mange widgets som på en vanlig Android telefon. En ulempe dog, er at Home skjermene kun fungerer i portrett-modus.

Det eneste vi kan plukke på, er telefongrensesnittet. Det utnytter ikke den store skjermen spesielt godt, og ser litt halv-ferdig ut sammenlignet med resten av grensesnittet. Vi har dog sett noen skjermbilder på nettet av et oppgradert grensesnitt basert på Android 2.1 som så mye bedre ut.

Appropos oppgradering. Vi spurte Dell hva de tenkte rundt oppgradering og fikk til svar at de jobber hardt med en oppgradering til Android 2.2 (FroYo). Dell vil slippe en oppdatering senere i år som vil bli tilgjengelig for alle Dell Streak brukere som en OTA (Over The Air) oppgradering.

Hvordan er den å bruke til business?
Det følger med Touchdown for synkronisering med Exchange. Dette er en omfattende Exchange klient med støtte for blant annet Oppgaver, noen nesten ingen andre enn Windows Mobile støtter idag. Touchdown er litt kronglete og omfattende å sette opp, men når det er satt opp, fungerer det bra.

Et valg Dell har gjort som er litt vanskelig å skjønne, er at det bare er lagt ved en 30 dagers demoversjon av Touchdown. Etter det må du kjøpe en lisens via Android Market. Som kjent er ikke Android Market åpent for kommersielle applikasjoner i Norge ennå, så dette kan være en trist deal-breaker for business kunder i Norge.

Ellers følger QuickOffice med for å lese office og PDF dokumenter. Vi skulle gjerne sett en mer omfattende kontorpakke der man også kan lage og endre dokumenter som for eksempel Documents To Go, men vi har ikke sett noen Android produsenter som har inkludert dette ennå.

Tilgjengelighet
Dell lanserte Dell Streak i Frankrike og Tyskland den 5. august til en pris på ca 4800,- kroner usubsidiert. Dell kan ikke si noe sikkert på om den vil bli tilgjengelig i Norge, men de håper på det.

Konklusjon
Vi startet testen med spørsmålet; Er dette et nettbrett, er det en telefon, eller er det en hybrid? Vi er fortsatt ikke helt sikker på svaret. Da vi spurte Dell, fikk vi følgende svar fra Richard Haegermark:

– Dell Streak er en 5” widescreen mini-tablet som kombinerer populære funksjonaliteter for tablets og smart phones. Dell Streak retter seg til flere kundesegment så som familier med barn, studenter og Gen Y og profesjonelle brukere.

Ikke veldig avklarende egentlig. Vi ser for oss at enkelte kan tenke seg å bruke denne dingsen som en telefon, enten storvokste forretningsfolk som alltid har en jakkelomme å putte den i, eller veldig teknologi-interesserte mennesker som forelsker seg i det flotte designet og de rå spesifikasjonene.

Som en underholdnings-dings for familien ser vi for oss at skjermen er litt for liten, og prisen litt for høy sammenlignet med for eksempel Huawei S7.

Dell Streak er en fasinerende dings, et mesterstykke i design og kvalitet og absolutt noe for de mest teknologi-frelste av oss, men om det er et større marked for den er vi fortsatt veldig usikre på…

Pluss 🙂

 • Veldig pent grensesnitt, forbedret Android på flere områder
 • Snapdragon prosessoren er meget rask
 • Fantastisk design og byggkvalitet

Minus 🙁

 • Proprietær tilkobling for synkronisering og lading
 • Ikke alle liker touch-knapper (de tre knappene i front)
 • Gammel versjon av Android (1.6)

Total vurdering [Rating:5/6]

Se også vårt bildegalleri av Dell Streak.

8 thoughts on “TEST: Er dette en telefon eller ett surfebrett?

 1. Det var en litt høy pris, ja. Men sammenlignet med iPad er jo alt billig… 😉

  Litt skuffet over skjermstørrelsen. Jeg hadde håpet på noe større enn 5 tommer. HTC Advantage X7500 har jo 5 tommers skjerm, og den er 3 år gammel. 😛

 2. Sammenlignet med HTC X7500 er jo denne krafigere på alle måter da.

  Bedre skjerm, bedre hardware og MYE tynnere. Denne klarer du faktisk å stappe ned i lomma uten å ødelegge foret i buksa di 😉

  …samt at det går ann å ringe med den uten handsfree.

 3. Hei, noen som kan svare meg på hvordan det er å skrive på norsk med denne? (tilgang på æ,ø og å)

 4. Hi GodoPPL.

  Dell har laget et eget tastatur til Streak. Da modellen vi testet var beregnet på det engelske og tyske markedet, var det ikke tilgang til æøå på tastaturet.

  Vi prøvde å legge inn «Scandinavian Keyboard» fra Android Market, men Dell sitt eget tastatur overstyrte.

  Så det enkle svaret er; Nei, ikke før Dell eventuelt lanserer Streak for det skandinaviske markedet.

Legg igjen en kommentar