Android er mobilens svar på Windows til PC

Er det bare snakk om tid før Android telefonene får bluescreen, eller fikser de posisjonen sin bedre enn Microsoft?

Utfordringene til Microsoft har vært å lage et operativsystem som skal «passe de fleste», med programmer og tjenester som skal kunne fungere på et bredt spekter av PC-produsenter, skal bare bakoverkompatibelt, og kunne fungere på både raske og trege prosessorer, skjermkort, lydkort, under forskjellige versjoner av operativsystemet osv…. noen som kjenner igjen Android her?

Konsekvensen av denne strategien har blitt bluescreens, trege PC-er som ikke lar seg bli raske igjen før man begynner på skratsj og en mega-business i applikasjoner av CleanMyPC-programvare og tilsvarende. Er Google og Android bedre enn Microsoft, eller vil de gå på de samme blemmene?

Størst er ikke alltid best

I følge Wikipedia finnes det over 330 forskjellige Android enheter i markedet (eller på vei i løpet av kort tid), levert av et kobbel av forskjellige produsenter. Noen av de bedre kjente aktørene i det norske markedet er feks:

 • Acer
 • Dell
 • Garmin
 • HTC
 • Samsung
 • Sharp
 • Toshiba
 • Sony
 • Huawai
 • Philips
 • Sony Ericsson
 • Cisco
 • Asus
 • Lenovo
 • med flere

I følge statistikker fra juni 2010 så kjørte 50% av alle Android telefonene på versjon 2.1 av OS’et, mens 25% kjørte på 1.6 – og ca 25% på versjon 1.5. Dette er en stor utfordring for utviklere som feks ønsker å utnytte mulighetene i siste OS versjonene, men som da står i fare for å miste en stor andel av brukerene, slik tilfelle var i april når Twitter applikasjonen til Android ble lansert og kun fungerte på 27% av alle Android brukerene.

Et annet veldig viktig moment her for utviklere er hensynet de må ta til så mange forskjellige enheter, fra så mange forskjellige produsenter.

Med forskjellige skjermstørrelser, minne, prosessorkraft, OS-versjoner, med mer, er faren overhengende stor for at applikasjoner ikke blir skrevet optimalt for siste versjon, men tilpasset til å fungere «greit» nok til å dekke «de fleste»…Konsekvensen kan fort bli en treg opplevelse, som bare blir tregere og tregere etterhvert som mobilen fylles opp med applikasjoner….før du aner det har du Windows-opplevelsen din overført på mobilen.

HØR! HØR! ANDROID ER STØRRE ENN iPHONE!

Med over 300 enheter er det egentlig rart at man klarer å selge flere telefoner enn Apples iPhone 3G, 3Gs og 4?

Det er jo faktisk mer imponerende at de gamle mobile OS’ene som Symbian og skal-vi-aldri-lykkes-Windows-mobile klarer å miste såpass lett til en ny aktør som Android, og den 3 år gamle mobil-aktøren Apple. Var du feks klar over at Microsoft Windows fortsatt har over 90% markedsandel på global basis!
Faktisk har ikke Microsoft tapt mer enn 1% siden oktober 2009, og det er imponerende med tanke på hvor mye vi leser om Linux, Unix, Mac og andre som prøver seg.

Apple har faktisk ikke økt sin markedsandel med mer enn 0,5% når vi slår sammen iOS og Mac OS på ett år, så Microsoft er så langt forferdelig dominerende når det kommer til både desktopen skal vi tro NetMarketShare sine tall-analyser.

Det som også er intr. å tenke på er jo feks at et selskap som Apple – med 5% markedsandel på desktopen og skarve 2% markedsandel hvis man regner sammen ALLE mobiltelefoner solgt faktisk er mer verdt enn Microsoft med sine 91%….

I følge Gartner for andre kvaralet i 2010 ser vi et fire aktører som har mer eller mindre delt markedet seg i mellom, med Symbian som den store taperene, og Android som den store vinneren.

For meg blir slike sammenligninger HELT uintr så lenge det ikke blir epler mot epler. Skal det være intr å sammenligne får man heller se på mobilprodusenter seg i mellom – gjerne da de som kjører Android mot iOS. Selger feks Samsung flere Android telefoner enn Apple iPhone? Nei, selger HTC flere Android telefoner enn Apple iPhone? Også nei!

Google størst på ALT på Internett

Tilbake til desktopen og sammenligningen mellom Android og Windows, så tyder alt på at Goolge ønsker tilsvarende posisjon på mobilen som Microsoft har på desktopen. Og grunnen til at både Google og Apple fosser frem er at verden blir mobil og applikasjonene vil ligge i skyen – dermed blir også desktop OS’et mindre viktig. Det er nok også en av årsakene til at HP kjøpte Palm, for å drive videre WebOS’et….og den samme årsaken til at Microsoft denne gangen sier de SKAL lykkes med Windows Phone 7 ….. Spørsmålet er hvorfor det skal være plass til så mange flere OS’er på mobilen enn det vi har på desktoppen?

Google er den nye Microsoft – og Android er den nye Windows – og Apple koser seg på sidelinjen

I tillegg til Android hvor Google er i ferd med å bli en dominerende spiller har også Google skaffet seg #3 posisjon på browser siden med sin Crome. Her er Microsoft fortsatt størst, men også her er trenden deres fallende.

Google er den dominerende aktøren innenfor søk med nesten 85% markedsandel, hvor Microsoft har fattige 3% med sin Bing. I tillegg ser vi Google Apps ta viktige kunder fra både Microsoft med sin Office/Exhcange og IBM med sin Notes løsning – levert som en Cloud Tjeneste – og gjerne med apps integrasjon mot både iPhones og Android.

Kommer Google til å slite med bluescreens og DLL-filer som struper mobilene sine, eller vil de tilpasse seg bedre sin markedsposisjon…..

 • Microsoft er størst på desktoppen
 • Google er størst på stort sett det meste, men
 • Apple er størst på børsen …. hva betyr det?

6 kommentarer om “Android er mobilens svar på Windows til PC

 1. Dette høres for meg litt ut som sutring fra en som har gått fra «iPhone er mye bedre» argumentasjonen til FUD taktikk.

  Noe av det mest irriterende i applikasjonsutvikling på mobilen er nok skjermstørrelser, akkurat som du sier.

  Men er iOS så mye bedre?

  Med iOS 4.0 er det nå tre skjermoppløsninger utviklerene må forholde seg til, og det vil helt sikkert bli flere etterhvert som skjermteknologien utvikler seg. iPad med 1080p oppløsning er vel ikke helt utenkelig om et år eller to!?

  Ikke veldig store forskjellen i forhold til andre mobile plattformer altså…

  Blåskjermene til Windows og installasjonsproblemene med Linux distroer kommer helt korrekt ofte av driverkonflikter og dårlige drivere, som man med litt godvilje igjen kan skylde på at OS’et kan installeres på hva som helst av utstyr.

  Men er løsningen da å kaste hele hardware-bransjen over ripa unntatt de få heldige som har en avtale med Apple?

  Løsningen er nok at operativsystemene stiller strengere krav til hardware produsentene. Microsoft har sett dette, og stiller meget spesifikke krav til Windows Phone 7 produsenter.

  Kvalitetskontrollen må rett og slett bli bedre i alle ledd. Så langt ser det ut til at Google/Android har klart dette riktig så bra, og jeg ser ingen grunn til å drive med FUD rundt denne plattformen ennå.

  Dette med forskjellige versjoner av Android i sirkulasjon er et problem, helt klart. Det er det eneste argumentet jeg vel er helt enig i…

  Jeg tror det er sunt at vi har et mangfold av operativsystemer. Så lenge et operativsystem eies av en kommersiell bedrift, så vil monopol aldri være bra, uavhengig av om eieren heter Gates eller Jobs.

  Det som bør bli bedre er kryssplattformstøtten slik at det blir enklere å lage apps og tjenester som fungerer på kryss av plattformene.

  Der har ikke akkurat Apple vært ivrigste gutten i klassen når det kommer til iOS plattformen.

 2. Hei Gaute,

  Sutring? Nei – du må lese artikkelen mer nøye.

  Ja – jeg er lei av å lese om at Android er større enn iPhone og iOS – for det skulle bare mangle (nesten) at de klarte det, med tanke på hvor dårlig Symbian har tatt vare på markedet, men ikke minst fordi Microsoft aldri har klart å skaffe seg fotfeste her 🙂

  Apple tror jeg ikke har planer om å bli størst målt i antall enheter, men å bli best på det de driver med.

  Android og Google er i ferd med å befeste den samme posisjonen på mobil som Microsoft har på desktop, det er hele poenget – og det tror jeg Microsoft gjengen får dårlig nattesøvn av – fordi det er den mobile verden som er fremtiden!

  Jeg synes DET er viktigere å få frem ENN at Android er større en iPhone!
  Dressmann er feks Norges største klesbutikk for menn, men den er nok ikke Norges BESTE klesbutikk av den grunn!!!

 3. Vedr applikasjonsstøtte på kryss av plattformleverandørene så er jeg helt enig – FaceTime er kjedelig i dag, for det er nesten INGEN som har iPhone4 🙂 Vil gjerne FaceTime med deg jeg – men enn så lenge er dessverre Steve Jobs LITT for fokusert på eget herredømme, og frem til da får vi heller klare oss med Fring feks 🙂

 4. Hehe… artikkelen i sin helhet er ganske reflektert og fin den Hans-Petter, var mer den hintingen til at Android vil bli like ustabilt på mobil som Windows er på PC jeg hentydet til, og som jeg mener er FUD.

  Jeg er veldig spent på hva Microsoft kan få til med Windows Phone 7 og Nokia med Symbian^3.

  Uansett hva analyseseselskapene spår om Android og iPhone sin dominans, tror jeg ikke slaget er tapt for de andre mobile plattformene ennå… men jeg tar ofte feil i mine spådommer 😉

 5. Jeg er spent på hvilken effekt Pamela Anderson får på Nokia og Symbian ja 🙂
  Tror mer på Microsoft – farlig å undervurdere de – men samtidig har du jo selv sett hvor rå maskin Google har etablert, og ikke har jeg særlig tro på at for mange aktører er bra heller … blir for mange AppStore’s og ikke minst blir det særdeles ugunstig for utviklere å utvikle til altfor mange OS’er….

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com