TEST: Liten og nyttig trådløs bredbåndsruter med 3G

Har du et 3G-USB modem, men ønsker å dele din mobile internettforbindelse med flere, er det her en god løsning!

Vi er en økende kundegruppe – vi som ønsker å bruke 3G-basert bredbånd for å få tilgang til Internett hvor som helst og når som helst. Fra min jobb i Cisco har jeg en 3G-USB adapter fra Telenor jeg kan plugge til min egen datamaskin slik at jeg kan jobbe på farten – der hvor det ikke er en trådløs sone i nærheten. Ulempen er selvsagt at jeg ikke får koblet til mine andre IP-enheter som feks min iPad, og derfor er AirLive sin Traveler3G et kjærkomment produkt.

Her snakker vi om en en bærbar 3G-router som er meget liten, veier tilnærmet ingenting og har et oppladbart batteri, slik at jeg enkelt kan dele Internett-båndbredde til alle mine enheter via 802.11b/g/n trådløst tilkobling – uten å ha en stikkontakt i nærheten, eller en trådløs sone.

Liten, men stor på bruksområder

AirLive Traveler 3G leveres med et imponerende funksjonsspekter.

 • USB-port til å koble til ditt 3G-modem (støtter alle kjente merker).
 • Oppladbart batteri slik at du kan være tilkoblet til Internett i 2 timer uten å ha strømforsyning i nærheten.
 • Mini-USB for tilkobling til ekstern strømadapter (Ekstern strømadapter følger med, men du kan feks kjøpe en sigarett-tenner plugg her for tilkobling til bil når du er på farten).
 • 802.11 b/g/n.
 • 10/100 Mbps Ethernet kabel (multifunksjons port).
 • av/på-bryter.
 • WPS-knapp for sikring av ditt trådløse nettverk.
 • LAN/WAN-bryter.

Ethernet-porten sammen med LAN/WAN porten spiller en rolle sammen. Lar jeg bryteren stå på WAN så er 3G-USB-dongelen min primære Internettforbindelse og Ethernet-porten kan da brukes til å koble til min PC via Ethernet. Alternativt kan jeg selvsagt bruke Ethernetporten til å koble den til en svitsj, hvis jeg har flere en èn PC eller IP-enhet som er avhenig av en Ethernet-kabel. Står bryteren på LAN, så vil AirLive benyttes for å stå som en backup-løsning hvis din primære Internettforbindelse skulle gå ned.

Hastighet

Jeg har ikke dekning for å mene så mye om hastighet på 3G eller ikke, men har lest i andre tester at det varierer mye fra produkt til produkt når det kommer til hastigheten de forskjellige produktene har på 3G. I dette tilfellet så bruker man jo samme USB-adapter til PC og AirLive enheten, men jeg ville uansett sjekke om det varierte i hastighet om jeg koblet min MacBook Pro til Internett direkte via USB-dongelen eller via trådløst mot AirLive Traveler 3G-enheten.

Nå varierer jo 3G-hastigheten mye i seg selv, fra minutt til minutt, og ikke minst i forhold til hvor man befinner seg. Fra mitt hjemmekontor brukte jeg IT-Avisen sin Speedometer test 10 ganger på begge metoder og fikk i snitt tilnærmet lik hastighet – både opp og ned, så du vil ikke merke noen foringelse av hastigheten selv om du velger å kjøre 3G-forbindelsen fra AirLive!

Installasjon og konfigurasjon

Siden en av mine sterkeste motivasjoner til en slik enhet var at jeg ikke har 3G på min iPad, så ville jeg bruke min iPad til å konfigurere opp AirLive enheten.

I den vedlagte Quick-Setup Guiden guiden fant jeg fort ut IP-adressen til AirLive, sammen med brukernavn og passord til konfigurasjonssiden – alt via et enkelt og intuitivt Web-basert grensesnitt. Den eneste konfigurasjonen jeg gjorde var å legge til PIN-koden til SIM-kortet mitt, lagre endringen – og så var jeg på nett. Det hele tok meg i underkant av 60 sekunder fra jeg var pålogget til jeg var Internett-tilkoblet. Det anbefales selvsagt at man endrer både brukernavn og passord, at SSIDen også endres og at man slår på en form for kryptering og sikkerhet.

Jeg må si at jeg er MEKTIG imponert over alle konfigurasjonsmuligheter denne lille bredbåndsruteren gir meg. Fra webgrensesnittet kan jeg feks sette opp innstillinger som:

 • 802.1x for autentisering
 • MAC-adresse filtrering og trådløs tilgangskontrol
 • WPS – WiFi-Protected Setup
 • Dynamisk, Statisk, PPPoE, PPTP, L2TP og Telstra Big Pond for hvordan jeg skal tilkobles min bredbåndsleverandør
 • DNS og DDNS
 • Statisk eller dynamisk IP adressering til Traveler 3G enheten, samt at den også kan stå som din DHCP server. Her kan jeg også sette opp inntil 16 statiske IP adresser som skal «lånes» ut fast.
 • QoS instillinger for å sette parametere for maksimal opp- og ned båndbredde, samt at jeg kan sette opp min egen QoS tabell med definerte QoS regler basert på trafikkmønsteret mitt (kan være nyttig feks hvis du ønsker å ha garantert båndbredde tilgjengelig til Skype over iPad).
 • NAT
 • Brannmur (SPI)
 • samt egen innstilling for failover i tilfeller hvor du ønsker å bruke bredbåndsruteren som backup for din primære Internettforbindelse

Pris og tilgjengelighet

EET i Norge er autorisert distributør på AirLive produkter, og jeg har funnet AirLive Traveler 3G hos Dustin Home for 839 kroner.

Er du som meg og har samme behov kan jeg varmt anbefale AirLive Traveler 3G som en nyttig reisefølge, og jeg kan ikke annet enn å gi den full score fra meg heller! Det finnes selvsagt utgaver (fra AirLive også) hvor du putter SIM-kortet inn i enheten i stedet for å bruke USB-dongelen, men for meg var dette akkurat hva jeg var ute etter – 3G USB dongel når det er bare meg og min PC som skal på nett, og AirLive Traveler 3G når det er flere – uten å måtte ta ut og bytte om med SIM-kort!

Vurdering

Pluss  🙂

 • Liten og nett
 • 802.11n
 • Allsidighet og enkelhet
 • Pris

Minus  🙁

 • 2 timers bruk er kanskje litt lite før man må lade opp batteriet

Vurdering

Nytte [Rating:6/6]

Enkelhet [Rating:6/6]

12 thoughts on “TEST: Liten og nyttig trådløs bredbåndsruter med 3G

 1. En god test. Og et godt tips! Denne må vurderes før neste ferie. 🙂

  Et lite, kjapt spørsmål:
  Kan den brukes samtidig som den lades?

  Og et lite ønske:
  En gang du har tid og gidder, kunne du kjørt noen enkle hastighettester via 3G-modemet med og uten AirLive-routeren? Da får vi i det minste svar på om AirLive påvirker hastigheten på noe vis. 🙂

 2. Dette er vel ikke noe nytt. For meg virker det rett og slett som en ekstra unødvendig dings du må ha med deg. Netcom har markedsført en Huawei Minirouter siden mars nå, og denne fungerer utmerket.
  Kontakter man en seriøs teleforhandler, kan den skaffes også ulåst til Netcom.

  Dere har til og med skrevet en sak om den tidligere: http://www.mobizmag.no/tag/miniruter-huawei-e5/

 3. Hei Bjarte.

  Jeg har ikke skrevet at dette er noe nytt 🙂

  Men det her er et produkt som jeg har testet. Som jeg også skriver så har jeg av min arbeidsgiver fått en USB dongle fra Telenor – Huawei produkt – og i stedet for å feks kjøpe en 3g-trådløs bredbåndsruter som kan ta SIM kort – så slipper jeg å ta ut SIM kortet av dongelen for å sette det inn i en bredbåndsruter ved at jeg enkelt kan plugge dongelen inn i denne enheten. Synes det er verdt å nevne jeg..

  Jeg kan feks la AirLive Traveler 3G ligge igjen på hytta, og plugge min 3G-USB-dongel til den når jeg er på hytta slik at hele familien kan komme seg på nett – i stedet for at bare jeg kommer på nett med min MacBook Pro via min 3G-USB-dongel.

  For meg var iallefall ikke det her nok en unødvendig dings jeg må ha med meg – tar den kun med når jeg har behov for å få flere opp på nett samtidig – feks i bilen via sigarett-tenner-laderen så kan den få strøm samtidig som ungene kan surfe på nett i baksetet fra sine iPod Touches 🙂

  Genialt synes nå jeg – men det er selvsagt lov å ha forskjellige meninger 🙂

  Forskjellene feks mellom AirLive Traveler 3G og Huaweien er jo feks:
  – Prisen: Den her koster halvparten av Huawei
  – Trådløst: Huawei støtter 802.11g, AirLive støtter 802.11n for bedre dekning
  – SIM-kort: Huawei krever at SIM-kortet installeres i enheten, mens denne er ment for de som har en USB-dongel med SIM-kort fra før av = du slipper å ha flere SIM-kort enn nødvendig
  – Back-Up: AirLive har egen Ethernet port som kan brukes som en back-up løsning hvis primære Internett forbindelse går ned. Det kan du ikke med Huawei.
  – Svitsjeport: AirLive har støtte for at Ethernet-porten kan brukes som en LAN-port, dvs at du kan plugge den til en svitsj slik at PC’er, printere, lagringsenheter og andre enheter UTEN wireless kan kobles til – det kan du ikke med Huawei.
  – WPS – Med et enkelt tastetrykk kan du ta i bruk WPS på AirLive, det kan du ikke på Huawei.

  Som du ser – store forskjeller på produktene 🙂

 4. Moskus: Ja, den kan brukes mens den lades – feks la den få strøm fra en sigarett-tenner i bilen mens dere er på tur, så kan alle som vil dele samme 3G-forbindelse på tur 🙂

  Ift hastigheter osv, så skrev jeg følgende i testen:

  «Fra mitt hjemmekontor brukte jeg IT-Avisen sin Speedometer test 10 ganger på begge metoder og fikk i snitt tilnærmet lik hastighet – både opp og ned, så du vil ikke merke noen foringelse av hastigheten selv om du velger å kjøre 3G-forbindelsen fra AirLive!»

  Men jeg kan godt ta å kjøre Speedometeret 10 ganger ved bruk av AirLive, og tilsvarende ved bruk av USB-dongelen rett i MacBook Pro-en min – og se om det er noen forskjeller – legge ved test resultatet 🙂 Hastighetene varierer jo hele tiden, og her jeg bor har jeg ikke de største 3G hastighetene, så det er mer forskjellene som er intr her 🙂

 5. Ja, det var det jeg tenkte på: Er det en forskjell mellom bruk av AirLive og USB-donglen rett i maskinen?

  I teorien skal det vel ikke være det, men man vet jo aldri… 😉

 6. Jeg fant ikke noe forskjell på det, men testet kun et par ganger. Skal få gjort det i kveld – sjekke ut 10 ganger og se om det er noe forskjell snitt-messig 🙂

 7. Funker denne med Netcom sitt Samsung 4G (evt LTE ref div presse) modem?

 8. Er det mulig å koble til ekstern antenne på denne?
  (Kan jo henge den opp i flaggstanga i vanntett pose for best mulig dekning når på hytta, men tenkte at bedre å ha uniten innvendig slik at batteriet ikke går tomt på få minutter)

 9. Hei Pjosten.

  Det er selvsagt ingenting i veien med å bruke PCen sin som en trådløs bredbåndsruter – med Mac så er dette inkludert, så ingen ekstra programvare trengs å installere….men når jeg skal surfe med min iPhone og iPad feks – så gidder jeg ikke å drasse med meg 2 kilo’s trådløs bredbåndsruter (les: MacBook pro), hvis jeg heller kan bruke min AirLive Traveler 3g 🙂

  Vennlig hilsen, Hans-Petter

Legg igjen en kommentar