Norges første by med fullt utbygd 4G-nett

Hafslund-eide NextNet har lanserte i dag 4G mobilt bredbåndsnett i Fredrikstad og Sarpsborg, som dermed blir Norges første by med et fullt utbygd 4G-nett.

4G representerer fjerde generasjons mobilnett og gir overføringshastigheter som hittil ikke har vært mulig i mobilnett.

Det nye 4G-nettet, som er basert på WiMAX-teknologi, gir mobilt bredbånd med hastighet opp mot 10 megabit per sekund.

Teoretisk vil man kunne oppnå hastigheter opp mot 100 megabit per sekund. Dette muliggjør bruk av en rekke tjenester som i dag er kapasitetskrevende, med en kvalitet som fram til nå ikke har vært tilgjengelig når man har vært på farten.

Overgår ADSL-hastigheter

– Det er gledelig å kunne tilby mobile bredbåndsløsninger basert på 4G i Fredrikstad og Sarpsborg, som overgår de hastighetene man i dag oppnår på faste ADSL-abonnement. Nå er det også mulig for folk utenfor hovedstaden å si opp sitt faste bredbånd til fordel for en mobil bredbåndsløsning, sier Trond Nedregård, daglig leder i NextNet.

I første omgang vil 750 kunder i Fredrikstad og 750 kunder i Sarpsborg få tilgang til det nye mobile bredbåndsnettet, som markedsføres under navnet Banzai 4G.

Begrensenset tjeneste i starten

– I oppstarten har vi bestemt oss for å begrense antall brukere på nettet, slik at vi unngår overbelastning som kan oppleves som negativt for kundene. Hensikten med 4G mobilt bredbånd er at brukerne skal kunne laste ned bilder, film og lyd mens de er på farten. Dersom vi slipper på for mange brukere, vil dette gå utover hastigheten. Vi legger derfor opp til ha en kontrollert vekst, sier Trond Nedregård.

Abonnementet leveres med en 4G mobil ruter. Opptil fem brukere kan koble seg på internett samtidig via ruteren.


4 thoughts on “Norges første by med fullt utbygd 4G-nett

 1. Dere (av alle) må da ha fått med dere at WiMAX _ikke_ er 4G!

 2. Strengt tatt er heller ikke LTE 4G, selv om Telenor og NetCom promoterer det som 4G.

  Så sånn sett er det ingen som tilbyr, eller har planer om å tilby «ekte 4G» i Norge.

  …men det er en annen diskusjon.

  Så lenge produsentene er åpne på hva det egentlig er som de kaller «4G» så synes jeg det er greit.

 3. @ Snaik: Joda vi har fått med oss at WiMAX ikke er 4G, dersom rett skal være rett. Takk for at du minner oss på det. Ettersom mange av våre lesere ikke har ingeniørutdannelse fra NTNU i Trondheim eller jobber som dekningssjefer i Telenor/NetCom/Network Norway, så må vi journalister bruke begreper som gjør at leserne våre skjønner hvor rask denne «nye» formen for mobil datakommunikasjon er. Derfor brukte vi begrepet 4G, som er en forklaring som folk med eller uten teknisk utdannelse som regel forstår.

 4. Noen som sitter med erfaringer? Vurderer dette tilbudet.

  Alex

Legg igjen en kommentar