App Store sensurer pressen

Tidskriftet «Mobil» utgir også et populært blad kalt «Android Magasinet». Som mange andre bladprodusenter så jobber de i disse dager med iPad versjoner av bladene sine. Men det ville ikke Apple ha noe av…

Android Magasinet sin iPad applikasjon har nemlig blitt avvist av iTunes App Store fordi det skriver om konkurrerende plattformer. Apple har til og med ringt til redaktøren og forklart at det kun er på grunn av innholdet i magasinet at det ikke får komme ut.

Vi i Mobizmag fikk det samme problemet da vi ville lansere vår app for Nokia telefoner.

Nå som stort sett alt innhold til mobiltelefoner mer og mer blir styrt via de forskjellige plattformene sine app store’s, er det da greit at plattform-eierne sensurerer hva slags innhold en app kan ha?

Vil vi ende opp med en verden hvor man må velge plattform utfra hva slags innhold de forskjellige plattform-leverandørene lar deg få tilgang til?

Hva mener du? Dette gjorde ihvertfall at jeg mistet litt lysten til å kjøpe en iPad til jul…

10 thoughts on “App Store sensurer pressen

 1. Som det har stått lenge under «Fikk du med deg disse?» på Mobizmag:
  Applikasjoner er døde – lenge leve mobilsider!

  Nå skal faen og hans oldemor ha en «app». Vi drukner i ubrukelige, plasskrevende og unødvendige applikasjoner til mobiler. Folk er grepet av samme (idiotiske) tankegang som da ringetoner og små, dårlige mobilspill var det kuleste du kunne kjøpe for dine ukepenger (uansett alder).

  Vi vil ha gode tjenester på nett! Den største fordelen er jo at det da blir plattformuavhengig. Trenger man å ha med noe offline, bør man heller lage enkle løsninger som kan synkronsiere nettsider.

  Men dette er vel en litt for fornuftig tankegang til å bli gjennomført i praksis… dessverre!

 2. Er så hjertens enig med to unntak:

  1. Det er fortsatt deler av landet hvor man har liten eller ingen 3G dekning. Å laste en grafikkmessig tiltalende avis/magasin på EDGE er ulidelig tregt.

  2. Adresselinja må dø! Det er fortsatt for vanskelig og tidkrevende for «vanlige» folk å taste inn http://www.bladibladibla.com/ettellerannet for å komme til det de ønsker. Her må man slå hodene sammen og finne på noe glupt.

  Evt. bruke linkr.mobi 😉

 3. 1. Med litt fornuftig synkronisering av nettinnhold, som nevnt over, er ikke det et problem. Man må uansett ha nettilgang på et eller annet tidspunkt.

  2. Tja… man må tross halt ha IQ over antall hjul på bilen sin for å benytte adresselinja, men det er vel ikke der målgruppen for «crap app» er heller.

  m.etellerannet.com kan f.eks. innføres som standard på sider for mobiler, som m.mobizmag.no, m.vg.no, m.moskus-er-en-fornuftig-mann.com og så videre.

 4. 1. HTML 5 kan løse mye av denne problematikken.

  2. Det har ingenting med IQ å gjøre, men at folk synes det er tungvindt å måtte taste inn tekst i et lite felt på en liten skjerm for å gjøre noe. Det tar mye lenger tid enn å klikke på et app-ikon.

  En form for «webapp store» som følger med mobilene som gjør at du kan lagre bokmerker, ikoner på home screen, eller lignende uten å måtte taste noe tekst utover å søke på f.eks. «VG» hadde vært kjekt. Dette selvfølgelig uten sensur fra plattformleverandøren.

 5. 1. Muligens. Bare det gjennomføres. 🙂

  2. De samme folkene skriver ofte tekstmeldinger.
  Enough said! 😉

 6. He, he, dere to ….

  Det er rart hvordan Apple fans skriver mye om Apple fans, mens Android (…og andre) er mest av alt opptatt av hvor mye de hater Apple 🙂

  Jeg er derimot enig med dere om at Apple tråkker over streken når de skal begynne å sensurere innhold…og her håper jeg rett og slett myndighetene vil gripe inn – ikke de norske, men de amerikanske. Det bør være fri presse, uavhengig om det man leser er på det ene eller andre produktet.

  Hva om man nå skulle begynne å nekte innhold basert på politisk støtte, religion eller andre ytringer?

  I england har det også blitt rabalder etter at den engelske avisen The Sunday Times var det vel, som ble nektet å ha sin Side3-pike på iPad-avisen….idioti, som enten Apple selv må forstå frivillig, eller bli tvunget til å forstå igjrnnom lovgivning…

 7. det du etterspør Gaute er under utvikling. søk opp WAC, det er webapps for mobil basert på HTML5. et samarbeid lansert av de største operatørene inkl Telenor.

 8. Takk Magne.

  Det var mye snakk om dette samarbeidet da jeg var på Mobile World Congress i februar, men da fikk jeg inntrykk av at de jobbet mot en form for kryssplattform utviklingsplattform alla Java, Qt eller lignende.

  Det hadde jeg liten tro på, men hvis de nå nærmer seg å bli enige om å benytte webstandarder, så er jo det strålende.

 9. @Hans-Petter:
  Har jeg nevnt Apple noe sted? 😉

  Det er det samme hvem som sensurerer. Det er dumt og unødvendig uansett.

 10. …og jeg nevnte både Apple og Nokia i artikkelen.

  Det er to av de tre store App Store leverandørene det.

  Selv om det ikke finnes like mange apps i Ovi Store, som Apple sin, så er Ovi Store klart mest tilgjengelig, både med tanke på antall land og antall devices så at Ovi Store sensurerer er minst like bekymringsfullt som at Apple gjør det.

  Ergo; dette er ikke en nedsabling av Apple, men en generel bekymring.

Legg igjen en kommentar