TEST: Er dette en god IDEOS?

Huawei lanserte nylig sin siste Android telefon, IDEOS. Huawei profilerer dette som en ungdomstelefon, men kan den også brukes som en businesstelefon?

Se også videoen der vi pakker ut telefonen.

Huawei IDEOs er en relativt liten telefon med sin trykkfølsome skjerm på 2,8 tommer. Telefonen er støpt i svart plast, ingen fancy aluminiumsdetaljer her i gården. Ringen rundt navigasjonstasten og volumkontrollen på siden har fått litt krom-lakk, men det er det.

Bakdekselet kan skiftes ut, og det kommer i tre farger; gul, blå og rosa. De blå og rosa dekslene er akkurat passe diskret nok til å passere som en «business-telefon», men den knall gule er nok litt for skrikende til at noen vil tørre å legge den på møtebordet.

Maskinvaremessig er det ikke så mye å skryte av. Prosessoren yter kun 600Mhz prosessor og kamera er på kun 3,2mpx uten blitz. Skjermen er som sagt på 2,8 tommer og har en oppløsning på 240×320.

Telefonen har selvsagt GPS, WiFi, G-sensor og annet snacks vi er blitt vant til på smarttelefoner.

Telefonen kjører på Android OS 2.2, og et rendyrket Google grensesnitt uten noen form for tilpasninger slik vi har sett tidligere fra Huawei. Fra og med Android 2.2 har Google innført en rekke ytelsesforbedringer, hvilket gjør at telefonen oppfattes som ganske så rask og responsiv tiltross for den svake prosessoren.

Den lave skjermoppløsningen bidrar nok også til at telefonen føles rask. Bilder og tekst blir litt mer pikslerert enn vi har blitt vant til på smarttelefoner de siste par årene.

Ønsker du en telefon du kan ta bilder og video med, se andre steder. Kameraet på denne duger kun til enkle bilder i godt lys, og video blir hakkete.

På den positive siden, så er formfaktoren på IDEOS det mest «lommevennlige» vi har prøvd på veldig lenge. Størrelsen og de avrundede formene gjør at telefonen nærmest forsvinner i bukselomma. Den er også svært godt skrudd sammen og det er ingen knirking eller ujevnheter i kantene slik det ofte er på telefoner i denne prisklassen.

Hva med business bruk?
Når du leser dette tenker du kanskje at dette er en telefon for ungdom som ikke har råd til dyrere kvalitetstelefoner?

Nja… sier vi. Selv om telefonen har lave spesifikasjoner og lav pris, er det absolutt en kvalitetstelefon. Lyden ved samtaler er veldig bra, knappene er solide og gode å trykke på, og telefonen har etterlengtede svar og legge på knapper som nesten alle andre produsenter har gått vekk fra.

Skjermen er veldig responsiv og presis til tross for den lille størrelsen. Dette imponerer i forhold til for eksempel Sony Ericsson Xperia X10 Mini/Mini Pro.

Huawei har valgt å droppe delvis utskjelte standard Android-tastaturet, og installert TouchPal. Til å begynne med opplevde vi at tastaturet var ulidelig tregt, men etter å ha gått inn i innstillingene å slått av taktil feedback og klikkelyder, så ble tastaturet raskt og responsivt. Det er også svært presist.

Med Android 2.2 så har Exchange-støtten også blitt mye bedre. Nå kan du synkronisere mail, kalender og kontakter fra Exchange rett inn i standard kalender og kontaktlister uten å bruke tredjepart klienter.

Sikkerheten er også tatt bedre vare på i Android 2.2. Nå har du større valgmuligheter rundt skallbeskyttelse, og med en Device Management løsning kan bedriften administrere sikkerhet og fjernsletting av IDEOS.

Huawei har jo gjort seg kjent for sine mobilrutere, og dette er selvfølgelig inkludert på IDEOS. Du kan enkelt dele IDEOS sin internettforbindelse over WiFi mot fem andre PC’er, eller bruke den som USB-modem.

Mens Samsung for eksempel har begynt å legge ved fullversjon av ThinkFree Office, har Huawei fortsatt bare lagt ved en demo-versjon av Documents To Go, hvilket betyr at ønsker du å redigere office-dokumenter eller se PDF filer, må du kjøpe Documents To Go fullversjonen på Android Market.

Huawei bekrefter også at telefonen vil få OTA (Over The Air) oppdateringer, og vil kunne oppgraderes til Android 2.3 når det blir tilgjengelig.

Konklusjon
Til tross for at dette markedsføres som en rimelig ungdomstelefon vil vi påstå at dette er en utmerket business-telefon.

Den gir svært god valuta for pengene, og vil være en utmerket telefon for de som hovedsakelig ønsker en god telefon å snakke i og bruke som modem til PC, men likevel ha tilgang til all funksjonalitet som andre og dyrere smarttelefoner.

Pluss 🙂

 • Føles solid og er svært lommevennlig
 • Responsiv skjerm
 • Innebygget WiFi ruter

Minus 🙁

 • Svak skjermoppløsning
 • Dårlig kamera
 • Kun demoversjon av Documents To Go

Maskinvare: [Rating:4/6]
Programvare: [Rating:5/6]
Totalt: [Rating:4.5/6]

NB: husk at telefonen kommer uten minnekort. Dette er må-ha på Android telefoner, så pass på å kjøp med et minnekort. Mest valuta for pengene får du idag ved å kjøpe 8GB eller 16GB.

Se også vårt bildegalleri.

7 thoughts on “TEST: Er dette en god IDEOS?

 1. Du skriver at prisen er lav, men ikke HVOR lav.
  Eller er jeg blind?

 2. Ahh… beklager. Veiledende pris er kroner 1990,-.

  Men prisen varierer selvfølgelig fra sted til sted og avhengig av binding osv.

Legg igjen en kommentar