Slik blir IT- og mobilåret 2011

Gjennomsnittlige mobil datatrafikk per bruker vil øke med over 700 prosent over de neste fem årene. Mobizmag.no ser påutvikling og trender innen IT- og mobil.

Dette er den første av seks artikler om IT- og mobilåret 2011.

Jeg deltok nylig på en paneldebatt hos Umoe-IKT i Drammen, sammen med Microsoft, HP og Telenor for å diskutere 2011 og fremtidens IKT. Det ble en meget god diskusjon og i en serie på seks artikler frem mot jul vil du kunne lese mine tanker og meninger om fremtidens IKT. Jeg har skrevet litt om de temaene som vi diskuterte – relatert i noen tilfeller til analyser og andre ganger tilbake til mine tidligere bloggposter.

Del1: Teknologiutvikling i 2011:

 • Cloud Computing: Gartner tror på en sterk ”sky-vekst”, og at større virksomheter vil etablere nye former for IT-avdelinger som vil jobbe strategisk med cloudsourcings valg og -administrasjon. Personlig tror jeg at 2011 vil først og fremst by på mange spennende forbrukerorienterte cloudt-jenester for lagring, mail, applikasjoner og media-distribusjon. I bedriftssammenheng så tror jeg på cloud-baserte kommunikasjonstjenester for device- og plattformuavhengighet, og at 2011 først og fremst vil være et år hvor man skal etablere en Cloud-strategi – som forbruker og leverandør. Av viktige Cloud-tjenester og –leverandører merker jeg meg:
  • Web Hosting-selskaper vil møte økende konkurranse fra CSPer (Communications Service Provider) som vil inkludere blant annet teleoperatører og  kabel-selskaper. Hosting av mail (Exchange og Google Apps), Sharepoint og ikke minst voice (OCS) vil være typiske eksempler på hva disse aktørene vil sloss om, men dette er derimot bare starten.
  • Tradisjonelle forhandlere og distributører kommer garantert til å tilby cloud-tjenester for å beholde eksisterende kunder og etablere fremtidige inntektskanaler. Konsekvensen av å IKKE ha en Cloud-strategi som en forhandler kan bli konkurs i ytterste konsekvens. For distributører vil cloud-tjenester være kjærkomment – og ikke minst en god redningsbøye for mindre forhandlere som ikke vil være i stand til å utvikle dette selv. Cloud-tjenester er positivt for brukerene(e), men vil by på enorme omveltninger og til tider smertefulle tilpasninger for produsenter, distributører og forhandlere.
  • Cloud for Small – alle kommer til å sloss om de mindre kundene som ikke har egne IT-avdelinger. Microsoft, Cisco – infrastruktur, tjenester, alt – bundlet og levert som en Cloud-tjeneste – fra hostingselskaper, teleoperatører, distributører og forhandlere.. Hvem har best utgangspunkt for å ”vinne” i dette markedet? …. Teleoperatører i samarbeide med forhandlere som har den geografiske nærhet og personlige relasjon til den mindre bedriften tror jeg….
 • Mobile Applikasjoner og Digitale fjøler: Gartner tror at det vil være 1,3 milliarder mennesker som vil ha en SmartTelefon i inngangen til 2011. I Norge er det allerede snakk om at så mange som 70% av alle mobiltelefoner er en SmartTelefon. Markedet for NetBooks vil stupe, og veksten innenfor padder vil vokse mot 200 millioner enheter frem mot 2014 – og allerede i 2011 vil det bli solgt hele 55 millioner enheter. Norge alene? ….. over 1 million enheter i løpet av 2011 er mitt anslag. Nedlastning av antall mobile apps vil vokse fra 7 milliarder i 2009 til over 50 milliarder i 2012.
 • Mobil datatrafikk: I en rapport fra Informa Telecoms & Media anslår de at den gjennomsnittlige trafikken per bruker vil øke med over 700 prosent over de neste fem årene da andelen av vår tid på nettet over bærbare enheter vil fortsette å øke. Videre peker rapporten på at databruken i vesten vil øke fra 44 MB per måned i 2010 til 736 MB per måned frem til 2015, og påpeker at mesteparten av denne veksten kan takkes Apple og Android-enheter som er beregnet til avanserte data-brukere. Det britiske analyse-selskapet Coda Research Consultancy antar at webtrafikken  i USA alene vil vokse fra 8 petabyte i måneden i 2010 til 327 petabyte i måneden i 2015, hvilket utgjør en årlig vekst på 117 prosent.

 • Sosiale Medier og Samhandling: Gartner antar at SoMe vil være integrert mot de fleste virksomhetsapplikasjoner og tjenester innen 2016. I dag er allerede 94% av alle nordmenn mellom 18 og 30 år på Facebook. Ifølge analyseselskapet Neilsen, er nesten en firedel (22,7%) av all online tidsbruk knyttet til sosiale nettverk.I siste artikkel tar jeg for meg Sosiale media trender i sin helhet. En SoMe-strategi for hvordan man skal samle og integrere intern og ekstern kommunikasjon, CRM og en offentlig SoMe-side vil komme på plass for mange i 2011 fordelt på følgende områder:
  • Sosial Nettverking – Facebook, LinkedIn, Twitter
  • Sosial Samhandling – Wikis, Blogger, IM, Crowdsourcing
  • Sosial Publisering – Flickr, YouTube, Vimeo
  • Sosial Feedback/Support – YouTube, Flickr, Digg, Del.icio.us
 • Video: Videotelefoni, videomøter, video som primærteknologi for formidling. Gartner tror at så mye som 25% av alt innhold medarbeidere vil se i løpet av en dag vil bli dominert av bilder, video og lyd. Mange av disse tjenestene vil bli levert som Cloud-tjenester. TV-dekoderen vil dø slik vi kjenner den i dag – kanskje ikke i 2011 – men TV-en går i samme retning som musikk og film – on-demand – og skreddersydd etter eget ønske. Pay-as-you-go = Pay-as-you-watch!
 • Privat- og identitetssikkerhet: Facebook og sosiale medier gjør at vi deler alt, med alle – og alt er tilgjengelig på alle enheter, 24 timer i døgnet. Det er naivt å tro at vi ikke vil stå ovenfor nye og svært omfattende trusler, angrep, innbrudd…kall det hva du vil. Personlig sikkerhet og sikring av identitet vil stå i fokus og representere store deler av sikkerhetsmarkedet i 2011! … slå sammen identitets-tyveri med sosiale medier og cloud-tjenester så får man en formening om hvor store utfordringer man kan potensielt stå ovenfor…. Nevner for eksempel FireSheep som enkelt fortalt hijacker en brukers cookie – hvilket i praksis betyr at en annen bruker – som har installert Firesheep – kan gjøre ALT som den andre brukeren kunne gjøre på en spesifikk nettside – for eksempel Facebook (etter at brukeren har logget seg på). Påloggingen er kryptert, men deretter er det ingenting som er kryptert – og dette utnytter Firesheep….

En kommentar om “Slik blir IT- og mobilåret 2011

 1. Hei! Jeg leter etter tall for app-omsetning (alle digitale plattformer, men i alle fall for IOS og Android) i Norge. Vet du hva app-omsetningen var i Norge i fjor? Mest solgte app (Angry Birds?) og hva den solgte for (antall nedlastede enheter)? Eventuelt hvor jeg finner denne informasjonen, lett på Google uten hell. På forhånd takk.

Legg igjen en kommentar