Slik vil generasjon Y påvirke IT i morgendagens bedrifter

I tredje av seks artikler om IT- og mobilåret 2011 ser vi på våre nye arbeidstagere.

Hvordan blir 2011 og IKT?

Jeg deltok på en paneldebatt hos Umoe-IKT i Drammen fredag 3. desember, sammen med Microsoft, HP og Telenor for å diskutere 2011 og fremtidens IKT. Det ble en meget god diskusjon og i en serie på 6 artikler frem mot jul vil du kunne lese mine tanker og meninger om fremtidens IKT.

Del1 : Teknologiutvikling i 2011 kan du lese her.

Del2: IKT-kompetanse og intern IKT-avdeling kan du lese her.

Del3: Slik vil generasjon Y påvirke IT i morgendagens bedrifter.

«Du har levd et beskyttet liv til nå, men her ute i virkeligheten er tingene annerledes. Nå får du legge spill og sosiale medier-fjas til side, og gjøre jobben slik vi har definert den.» En slik virkelighetsarroganse møter du ikke Generasjon Y med – ikke hvis du vil få maksimalt ut av dem, advarer partner Camilla Tepfers i inFuture.

Teksten er sakset ut av Dagens Næringsliv av 8. November 2010, og skrevet av Line Kaspersen. Generasjon Y får mye kritikk i pressen om dagen, fordi de ikke ser ut til å kunne stå på egne føtter. De er kaldt for isopor-generasjonen, curling-generasjonen, med mer. De er første generasjon arbeidstagere som er født og oppvokst med Internett, sosiale medier og ikke minst to foreldre som har lagt alt til rette for de, ryddet unna utfordringer og vanskeligheter (derav Curling), beskyttet de, og kjørt de rundt til alt av aktiviteter.

  • FORDELEN(E) med Generasjon Y er kanskje ulempene for ”oss”… De er uredde, de er 100 prosent online og de verdsetter ansikt-til-ansikt relasjoner like mye som de de har online….De har også som oftest et veldig mye større nettverk enn oss ….. Fra at opplæring og utdannelse er en konkret handling eller en definert del av ditt liv, er Generasjon Y oppvokst med at utdanning er en kontinuerlig prosess gjennom hele livet. I eldre generasjoner ble man først utdannet – deretter ble utdannelsen brukt til å repetere arbeidsoppgaver – år etter år. Generasjon Y er også vår første kunnskaps-generasjon…..
  • ULEMPEN(E) med Generasjon Y er at de kanskje er mindre lojale og mer selvsentrerte enn eldre generasjoner. Lojaliteten til jobben er mye mindre, og Generasjon Y arbeidstagere vil skifte jobb mye raskere og oftere enn før. Fastlønn og en stødig jobb vil kanskje erstattes av et tettere forhold mellom innsats og belønning. Prosjekter blir viktigere enn et livslangt arbeidsforhold. Jeg tror for eksempel ikke at det kommer til å bli utdelt mange gull-klokker i fremtiden. Vi ser trenden allerede i privatlivet hvor flere og flere ikke lenger ønsker seg inn i ekteskap, men velger å leve i forhold som ikke krever like stor grad av lojalitet til en annen….
  • IKT og Generasjon Y: IKT-sikkerhet vil bli mer brukt for å tilrettelegge i stedet for å begrense… Apple sine digitale fjøler og SmartTelefoner er første steget på denne veien hvor IT-avdelinger blir presset av de ansatte (les: brukerene) til å tilpasse infrastrukturen deretter, i stedet for at IT-avdelingen og ledelsen legger premissene på hva som tillates i nettverket. Den gamle IT-sjefen brukte sikkerhetsteknologi for å hindre og begrense, mens den nye IT-sjefen vil bruke sikkerhetsteknologi for å åpne og tilrettelegge.

En kommentar om “Slik vil generasjon Y påvirke IT i morgendagens bedrifter

  1. Har selv erfart dette i møte med kunder som mister gode trainee kandidater på grunn av standardisering rundt mobil plattform.

    «Kan jeg ikke bruke iPhone hos dere? Nei, da jobber jeg heller hos konkurrenten» – True story!

Legg igjen en kommentar