TEST: Et studie i iPad-bruk

Jeg benytter enhver anledning til å kjøpe gadgets i gave til min kone. Når hun så ønsket seg en iPad til jul, var jeg ikke vanskelig å be. Her er noen observasjoner etter en måneds bruk.

Selv har jeg en Galaxy Tab som jeg er blitt veldig glad i, så jeg var spent på hva slags bruksområder hun ville omfavne med iPad’en.

Først noen generelle observasjoner (som forsåvidt ikke kom som noen overraskelse) vedrørende iPad versus Galaxy Tab.

Den store skjermen er perfekt for sofa-surfing, men med en gang du skal ut av huset, havner den nederst i en bag, sekk eller veske og blir lite brukt før man setter seg ned igjen. Ergo; man kunne like godt hatt med seg en liten bærbar PC ut på tur.

Galaxy Tab’en er sånn sett mye mer mobil. Det er ikke noe problem å putte den i innerlomma på dressjakka så man enkelt kan ta den frem mens man står og venter på noe(n). Galaxy Tab’en har også et telefongrensesnitt, så den kan i nødstilfelle brukes som telefon, samt at den kan brukes som en trådløs ruter for din PC (eller kona sin WiFi-iPad).

Så hardwaremessig vil jeg si det er 1-0 til Galaxy Tab som en mobil «surfe-dings».

iPad’en triumferer derimot når det gjelder software. Grensesnittet kan føles litt vel simplistisk og tvangstrøye for en som er vant til Androidens fleksibilitet, men til gjengjeld så er iOS betydelig lettere å ta i bruk for en ikke-teknisk person, den er merkbart mer responsiv og grensesnittene (både i OS’et og tredjepart apps) er betraktelig mer innbydende enn Android.

Det blir også feil å si at iPad er en forvokst iPod Touch. iOS gir utviklerene muligheter til å utnytte den store skjermplassen på en helt annen måte, og det gir resultater.

Softwaremessig er det en suveren seier til iPad. Sånn sett ender min kvasi-objektive sammenligning 1-1, uavgjort.

Om du bør kjøpe en iPad, Galaxy Tab eller ingen av delene, kommer helt an på personlige preferanser. Du får ingen anbefaling fra meg… begge produkter er fantastisk morsomme dingser av høy kvalitet.

Så var det mine observasjoner i bruksområde. Kritikere til iPad drar ofte frem at den er en glorifisert surfedings som stort sett bare kan brukes til å surfe på nettet med.

Vel, ja, den er fantastisk å surfe på nettet med! …men den kan også brukes til mye mer. Hva jeg ser min kone bruke den til er:

  • ePost. iPad støtter Exchange, POP og IMAP og har et nydelig og ryddig grensesnitt.
  • Twitter. Den offisielle Twitter for iPad klienten er et studie i innovativt UI.
  • Magasiner. Etterhvert vil interaktive dagsaviser og magasiner florere på plattformen. Min kone har allerede omfavnet VG+ og endel mote og interiør-magasiner.
  • Kokebok. Det florerer av kokebøker på iPad. Martha Stewart sin kake-app er et imponerende stykke arbeid.
  • Fjernkontroll. Mobile Mouse er en elegant løsning for fjernstyring av Mac Mini’en vår som er koblet til TV’en. iPad’en kan enkelt fjernstyre Front Row, Boxee og Mac’en generelt.
  • Utskrift. OK, ikke direkte et bruksområde sånn sett, men med Printopia kan hun enkelt printe til begge skriverne våre, eller som PDF til Dropbox.

Det er vel de bruksområdene jeg har sett hun bruke sin iPad til foreløpig, det kommer garantert flere bruksområder etterhvert.

Det viktigste er kanske en mer generell observasjon når det gjelder surfebrettenes inntog i hjemmet; før hadde vi minst to bærbare PC’er liggende i området rundt sofaen med tilsvarende ladekabler, for de må jo lades flere ganger om dagen.

Disse surfebrettene ser penere ut på bordet (ja, det spiller en rolle), og strømmessig holder de gjerne flere dager av gangen, så ladekabler liggende fremme i stua er ikke lenger nødvendig.

Uansett hvordan fremtiden blir, så tror jeg at vi vil se en eller flere surfebrett/tablets i de aller fleste norske hjem iløpet av de nærmeste årene. Vi er ennå ikke helt sikre på bruksverdien i tablet’ene, men med litt fantasi og kreative utviklere vil vi garantert oppdage flere bruksområder enn vi klarer å forestille oss idag.

2 kommentarer om “TEST: Et studie i iPad-bruk

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com