– Gi barna iPhone

Da jeg var barn hadde vi ikke internett eller mobiltelefoner. Det skal ikke få ødelegge for mine barn.

Den teknologiske utviklingen går raskere og raskere, og den begrenses kun av oss voksnes frykt for en verden på premissene til de som er yngre enn oss.

Vi vil det beste for våre barn, men vi bruker våre egne erfaringer fra en svunnen tid når vi spør oss selv og andre foreldre om hva barna skal få – og når de skal få det.

Mobilspørsmålet
Bør barn få mobiltelefon? For oss som vokste opp med fasttelefoner, som attpåtil måtte deles med resten av husstanden (før ISDN), var mobilen noe nytt og fremmed.

Vi lot oss begeistre av mobilens muligheter, men det var lenge noe eksklusivt som langt fra alle trengte. Selv da den ble allemannseie stilte mange spørsmål ved om barn burde få sin egen mobiltelefon.

I 2010 har vi kommet litt lengre. Nå er de færreste negative til å gi barn en egen mobiltelefon, og ofte er det vi foreldre som tar initiativet. Det er kjekt for oss å kunne gi beskjeder eller sjekke at alt står bra til når barna våre er på besøk hos klassekamerater etter skolen. Spørsmålet er ikke lengre «om» barna skal få mobil, men «når»?

Selv om dette spørsmålet ikke er helt avklart i norske familier ennå, er det på tide med et nytt spørsmål: Hva slags mobil bør barna få?

Mobilen er ikke en telefon, det er en mobil datamaskin. Den kan selvsagt brukes til å ringe med, men en moderne mobil brukes til mye mer, og dagens såkalte smartmobiler er bare starten for en verden av muligheter som åpner seg de nærmeste årene.

Fra middel til mål
Teknologientusiaster med klokkertro på en fantastisk fremtid har alltid solgt skinnet før bjørnen er skutt, og i mange tilfeller har disse optimistene solgt det selv før man visste om det fantes bjørner å jakte på.

De teknologiske paradigmeskiftene har vært mange, men det har vært mange løfter om gull og grønne skoger som ingen så noe til.

De tomme løftene og de falske drømmene tar ikke slutt med det første, men det har skjedd et paradigmeskifte som selv mange av teknologientusiastene ennå ikke har fått med seg: Den teknologiske utviklingen har nå kommet så langt at teknologien endelig har gått fra å være et mål i seg selv, til å bli middelet for å nå målet.

Vi ser det spesielt tydelig i mobilmarkedet.

Sosiale nerder
Da jeg vokste opp var datanerd en nedsettende betegnelse for asosiale barn som tilbragte mangfoldige timer klistret foran datamaskinen. Kontakten med omverdenen var begrenset, og for de mest ihuga teknologientusiastene begrenset den fysiske fostringen seg til påtvungne dataavbrekk. Med sosiale medier på mobilen er verden snudd opp/ned.

Nå er det teknologientusiastene som leder an i det sosiale samspillet. Gjennom internett på mobilen blir dødtiden utnyttet maksimalt, og kjedelige ensomme øyeblikk blir brukt til sosialt samvær med både nye og gamle venner. De mer avanserte mobilbrukerne aktiviseres også fysisk ute i det fri gjennom blant annet «geocaching» med GPS og nettbaserte mobile «augmentet reality»-spill.

Aktive mobilbarn
Dette er flotte aktiviteter også for barn. Med en iPhone i hånden blir lange søndagsturer ukens høydepunkt selv for barn som er vant til å sitte inne og spille på sin PC, Nintendo, Xbox eller Playstation.

Når de har lært å navigere ved hjelp av kart, GPS, kompass og informasjon fra internett på mobilen for å finne skatter og fange virtuelle dyr, er veien kort til «seriøs» bruk av mobilen på f.eks. skolen senere.

Tidligere har jeg kjøpt PC-er til barna for å sikre at de henger med på skolen og ellers i kunnskapssamfunnet, men nå tror jeg mobilen er viktigere. I år har jeg derfor kjøpt iPhone istedenfor PC til barna.

Må det være en iPhone? Nei, men smarte barn trenger en smartmobil. Smarte foreldre skjønner det.

8 thoughts on “– Gi barna iPhone

 1. «Må det være en iPhone? Nei, men smarte barn trenger en smartmobil. Smarte foreldre skjønner det.»

  God presisering. Jeg skulle til å kommentere at en iPhone er god til spill og annen fjortiss-moro, men om formålet er å få barn til å forstå konsepter som åpenhet og valgfrihet, samt å øke den generelle datakunnskapen er vel ikke iPhone det beste valget…

  Men nå slipper jeg jo å kommentere det. Siden smarte foreldre skjønner det. 😉

  Men som det ble kommentert er ikke spørsmålet «om» men «når». Personlig tenker jeg i 10års alderen som passende (muligens noe eldre også), men det er en stund til mitt barn blir så gammelt…

 2. Hvis min datter hadde hatt en iPhone, så hadde jeg til enhver tid visst hvor hun var. Med en iPhone kan jeg nemlig oppspore henne med Find iPhone. Jeg kom nemlig til skolen for å hente henne en dag, og de som var ansvarlig visste ikke hvor hun var. Hun var nemlig meldt som fraværende, selv om jeg hadde brakt henne til skolen om morgenen. Det endte nå godt. Jeg klarte å lokalisere henne etter en halv time, men denne halve timen med skrekk kunne jeg gjerne vært foruten.

 3. Stilig! 🙂
  Tilsvarende finnes jo også til de andre plattformene…

 4. …hvorfor dette anti-iPhone greiene hele tiden?

  Det blir litt kjedelig å alltid lese kritikken fra de samme anti-iPhone heltene 🙂

  Hvis man liker iPhone
  Hvis man liker funksjonene
  Mulighetene
  Grensesnittet
  Enkelheten
  Kvaliteten
  Sømløsheten
  Osv…

  Hvorfor er det da galt?

 5. Det mange, spesielt i pressen ikke ser ut til å ha fått med seg, er at utenom App Store (strengt tatt hadde Handango noe tilsvarende for Windows Mobile før App Store), så har ikke Apple kommet med en eneste innovativ funksjon med iPhone.

  Det de derimot har gjort genialt og fortsatt mye bedre enn noen andre, er som du sier; grensesnitt, enkelhet, sømløshet.

  Derfor blir enkelte av oss litt oppgitt når folk går rundt og sier «iPhone kan ditt, iPhone kan datt…» når andre plattformer har kunnet det samme i årevis, bare at det da var litt mer tungvindt og sett på som «nerdete» 😉

  Når det er sagt så vil (selv om Moskus nekter å innse det) Apple’s forenklede og glanspolerte grensesnitt øke den generelle datakunnskapen hos folk mye mer enn noen annen plattform har klart.

  Dette fordi det gjør at folk som før ikke ville nærmet seg en smarttelefon, nå bruke den, og bruke tjenester de før så på som for tekniske, vanskelige og nerdete.

  Det har vi vel sett nok beviser på de siste par årene!?

  Jeg tror for eksempel ikke Android hadde vært en så stor suksess hvis ikke Apple med iOS hadde bidratt til å senke folks terskel for å ta i bruk teknologi.

  Jeg håper bare at folk etterhvert innser hva for en «caged garden» iOS plattformen er, slik at Apple etterhvert tvinges til å åpne opp mer og slutte med denne latterlige sensuren av innhold i butikken sin samtidig som de tvinger deg til å handle hos dem.

 6. Poenget mitt er at når «folk går rundt» og skryter av Apple, så går ikke Android og Windows heltene rundt og gjør det samme (Android gjengen har blitt flinkere i det siste), men de prater heller drit om iPhone og Apple produktene ….. du vet, hvis du liker Android er det bedre å snakke om Android, enn å snakke om Apple – for da er det jo Apple man husker best 🙂

Legg igjen en kommentar