Nokia og Microsofts store utfordringer

Årets store snakkis på Mobile World Congress var samarbeidet mellom Nokia og Microsoft på  smarttelefoner. Utfordringen er at det vil ta nærmere ett år før dette er operativt. Men hva vil skje i mellomtiden?

BARCELONA: Nokia og deres nye toppsjef, Stephen Elop (bildet), lanserte ingen nye mobiltelefoner under Mobile World Congress, men ble likevel en av de selskapene som ble omtalt mest.

Jeg har alltid likt Nokia. De har laget utrolig gode produkter og har vært dyktige på så vel design som programvare. De er fortsatt verdens største mobilprodusent, men de siste årene har de mistet fokus når det gjelder satstingen på smartelefoner.

Dette har gjort at selskaper som Samsung, HTC, LG Electronics og Huawei har sett sitt snitt til å lage gode smarttelefoner og har har hatt en formidabel fremgang i markedet.

Det er bare å ta av seg hatten av hva disse mobilleverandørene har fått til på kort tid – også i det norske markedet.

Et smart trekk

Men hva med gode, gamle Nokia?

Jo den nye Nokia-sjefen Stephen Elop sier at selskapet han nå leder har sovet i timen og dette vil han gjøre noe med. Han lar derfor Nokia gå i allianse med Microsoft. Altså programvareselskapet han kommer fra.

Det kan være et smart trekk av Elop. Og det kan føre til at verden på sikt får tre dominerende mobiloperativsystemer;

 • Android (HTC, Samsung, LG Electronics, Sony Ericsson m.m.)
 • iPhone (Apple)
 • Windows Phone (Nokia)

Skrinlegger ikke Symbian helt

Den nye Nokia-sjefen vil opprettholde Symbian som operativsystem for telefoner i low end-segmentet, mens når det gjelder high end-segmentet er det Windows Phone som skal råde.

På Nokias pressekonferanse i Barcelona haglet spørsmålene fra pressen om hvordan Stephen Elop skal klare å snu Nokia-skuta ved å bruke en ”motor” fra Microsoft.

Mange mobilsjefer jeg snakket med på Mobile World Congress, var bekymret for at snuopeasjonen til Nokia kanskje kommer for sent. En av de som sier dette rett ut er NetCom-sjef August Baumann i dette videointervjuet med Mobizmag.no.

Tar et år

Poenget er at det vil gå nærmere et år før Nokia/Microsoft-organisasjonene er fult operative og de kan vise til nye, felles produkter. Dette er opplysninger jeg også har fått fra norske Nokia-folk.

På pressekonferansen i Barcelona ble det kjent at Nokia nå må redusere staben på grunn av nedgangen i markedet, samt at de nå skal samarbeide med Microsoft, og dermed ikke har behov for ”dobbel” ekspertise på operativsystemsiden.

Fremtiden til norske QT Software (Trolltech), som Nokia kjøpte for tre år siden, er uviss. Det eneste som Stephen Elop har kommentert er at Nokia ikke vil satse på QT etter at samarbeidet med Microsoft er operativt.

Ting tar tid

Jeg tror at de første Nokia/Microsoft-produktene kanskje blir å se tidligst før jul. Kanskje ikke lanseringer kommer før til neste års Mobile World Congress i Barcelona i februar.

Min bekymring er hvordan markedet vil håndtere Symbian-plattformen i påvente av at det skal komme komme Nokia-telefoner med Microsoft-plattform. På det året kan Nokia havne i et markedsmessig vakuum, og det kan redusere deres høye markedsandel på verdensbasis.

Det meste handler om smarttelefoner

Uansett hvordan man vender på det; smarttelefoner er  fremtidens terminaler – ja i lag med nettbrett. Derfor er det veldig viktig at Nokia og Microsoft kommer raskt på banen dersom de ikke skal miste flere markedsandeler.

Tusenkronersspørsmålet er hva som vil skje i det året Nokia/Microsoft ikke er kommet helt på banen med nye smarttelefoner?

Jeg er overbevist på at Steve Jobs og Apple vil gjøre hva de kan for å ta markedsandeler fra Nokia dette året. Det samme vil mobil- og nettbrettprodusenter som satser på Android.

Markedskrigen hardner til

Det vil bli en hard og tøff markedskrig. Og konstellasjonen Nokia og Microsoft må være sterk dersom de skal stå av vinden fra Asia – les; Samsung, LG Electronics, HTC og Huawei.

Et år år i den hastige mobilbransjen er dessuten veldig laaaaaang tid.

Det eneste Nokia og Microsoft har nok av – er penger. Men du beholder ikke en markedsposisjon ved å ha penger på bok.

Så Nokia og Microsoft må før sommeren komme opp med noen nye og forhåpentligvis smarte markedstrekk.

Jeg tror derfor at dette blir et veldig spennende mobilår.

1 thought on “Nokia og Microsofts store utfordringer

 1. Problemet til Microsoft er at deres nåværende produsenter, LG, Samsung, Dell og HTC ikke profilerer sine Windows Phone telefoner i Europa, ja knapt nok i USA.

  Problemet til Nokia er at de taper markedsandeler, ikke tiltrekker seg apps-utviklerne og knapt er synlig i USA.

  Sammen tror jeg de kan bli gull. Android er og blir et litt «nerdete» OS, men er det eneste reelle alternativet til iOS idag.

  Jeg tror Nokia med Windows Phone først og fremst vil gi Android hard konkurranse.

  iPhone fanskaren er så dedikerte at de er vanskelige å rokke på, men det er nok mange der ute som egentlig synes Android er litt for komplekst og lite håndgripelig. For dem vil trygge Nokia med brukervennlige Windows Phone være perfekt.

  Samtidig vil utviklerne omfavne Windows Phone plattformen når økosystemet er på plass her på kollen. Utvikling på Windows Phone er enkelt, og Microsoft vet å sette pris på sine utviklere. Steve Balmer har alltid hatt riktig fokus på det punktet (hvem husker ikke ham stå på scenen og rope: «developers, developers, developers»)

  Jeg tipper at iløpet av 2012 så vil fokuset her i Norden være snudd fra iPhone vs Android til iPhone vs Windows Phone.

  Også vil Android være et valg for de som ønsker større frihet, men er villige til å ta med mer kompleksitet på kjøpet.

Legg igjen en kommentar