Bil-GPS parkert til fordel for iPhone og iPad

Jeg kjøpte en Garmin GPS til bilen for noen år siden, men det er lenge siden jeg har brukt den. iPhone og iPad har tatt helt over.

Nå bruker jeg da heller ikke GPS så ofte. Det er sjeldent at jeg roter meg bort i trafikken. Det er stort sett bare når jeg kjører i Oslo at jeg har problemer, og det finnes ingen teknologi som er så avansert at den finner ut av kaoset som hovedstadens onde veiplanleggere har klekket ut.

For meg holder det derfor fint å bruke den innebygde karttjenesten til Google når jeg drar frem min iPhone eller iPad. At den trenger nettverkstilgang for å laste ned kartet etterhvert som jeg kjører er heller ikke noe problem ettersom jeg har fastpris på datatrafikken jeg bruker.

Det er først når jeg befinner meg i utlandet at jeg får problemer, og det gjorde jeg i vinterferien i forrige uke. Med en pris på 30 kroner for hver nedlastede megabyte, er jeg nøye med å slå av roaming før jeg setter meg på flyet når jeg rømmer landet.

Selv om selve GPS-funksjonen aldri er offline, er både iPad og iPhone i praksis ubrukelig hvis man ikke har en GPS-app med dedikert nedlastet kart. Det trodde i hvert fall jeg.

Jeg benyttet derfor det trådløse nettet under frokosten til å sjekke ut Google Maps på forhånd, og tok skjermdumper av Google Maps for å være forberedt på en offline tilværelse. Noen vil sikkert bemerke at jeg kunne kjøpt et gammeldags kart på flyplassen eller en bensinstasjon, men papir er bare ikke for meg. Det ble ikke en gang vurdert.

Med Google Maps lagret som bilder på iPad kjørte vi avgårde. Alt lå tilrette for at vi enkelt skulle finne frem, men slik gikk det selvsagt ikke. Vi rotet oss utenfor kartets område, og da vi endelig kom oss innenfor igjen skjønte vi det ikke.

Det ble derfor en ufrivillig matpause på nærmeste veikro, og der gjorde jeg meg mentalt klar for å åpne min slunkne lommebok. Jeg dro frem min iPad, og åpnet Google Maps. Til min overraskelse var vi innenfor kartet, og jeg viste derfor hvor vi var. Dessuten hadde appen lagret en cache av det lokale kartet rundt området jeg hadde studert ved frokostbordet, og jeg hadde derfor alt jeg trengte for å finne frem.

Etter mange års erfaring med diverse dataprodukter som svikter når du trenger de mest, har jeg blitt såpass paranoid at jeg ikke vil stole på en slik cachet løsning ved en senere anledning, men der og da var det en stor suksess.

Ikke måtte jeg åpne lommeboken for å betale blodpris for dataroaming, og jeg slapp også å ty til en av oss menn’s mest fryktede grep: Å spørre om veien.

Takk og lov for at «there’s an app for that».

4 thoughts on “Bil-GPS parkert til fordel for iPhone og iPad

  1. Tja, heldig der. Jeg pleier å «memorisere» veien dit jeg skal. Spør aldri om veien. Bruker heller et par kroner på å sjekke Google Maps 😛

  2. For meg er det blitt standard rutine å plukke opp et lite kontantkort i landet jeg er i og bruke det til å kjøre 3G. Vanlig pris er type 2-3€ pr dag med 100MB – 1GB grense. Helt ålreit og mye billigere enn blodprisene som gjelder hvis du i det hele tatt tenker på lolcats i utlandet med norsk SIM.

  3. For meg er det standard rutine å tenke «pass, penger, billetter og nøkler» når jeg er på tur. Alt annet kan jo ordnes. 🙂

Legg igjen en kommentar