Mange har bedriftshemmeligheter på mobilen

Stadig flere arbeidstakere bruker e-post og lagrer jobbdokumenter på mobiltelefonen. Samtidig sier norske bedrifter at de er for dårlige på mobilsikkerhet.

Tre av fire ansatte i små og mellomstore virksomheter har tilgang til arbeidsstedets datasystemer eller kan lese og sende e-post via mobile enheter.

Flere enn åtte av ti av bedriftene gode rutiner for mer ”tradisjonell” datasikring som brannmur, virusprogrammer og sikkerhetskopiering.

– Samtidig ser vi en nedgang i gode rutiner for sikker bruk av mobiltelefoner og bærbare PC-er, sier Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet.

Nasjonal sikkerhet

Dette kom fram på Nasjonal sikkerhetsdag som ble arrangert i Oslo i dag. Dette er et landsomfattende arrangement som jobber for sikrere informasjonshåndtering.

Arrangør er IKT-Norge, NorSIS og Post- og teletilsynet (PT). Sikkerhetsdagen arrangeres for femte gang i Oslo (5. april), Lillesand (6. april) og Tromsø (7. april), i tillegg til en rekke kommuner landet rundt.

Stor økning i bruk av mobile enheter
De to siste årene har det vært en stor økning i bruk av smarttelefoner og nettbrett med e-posttilgang i norske bedrifter.

Disse  er lette å miste, og kommer de på avveie, kan det være skadelig for bedriften.

Likevel svarer under halvparten av bedriftene at de har iverksatt tiltak for å øke mobilsikkerheten.

Les også: Forvent angrep mot din mobiltelefon

Ekstra sikkerhetsutfordringer

52 prosent svarer at de har en «sikker oppkopling», 33 prosent har installert antivirusprogram, 28 prosent tar sikkerhetskopier, 20 prosent utfører fjernsletting av innhold og 14 prosent oppgir at de har andre sikkerhetstiltak.

– Det er flott at så mange kan jobbe via mobiltelefon og bærbar PC utenfor kontoret, men det fører til ekstra sikkerhetsutfordringer. Bruken av mobile enheter må bli en del av bedriftenes risikovurderinger, sier Willy Jensen.

Enorme mengder informasjon

Sikkerhetstiltakene i små og mellomstore bedrifter har ikke endret seg nevneverdig de siste årene.

– En moderne mobil inneholder enorme mengder informasjon om både oss, arbeidsgiver og kunder. Norsk forvaltning og næringsliv må gjennomgå egne sikkerhetsrutiner på nytt, sier PT-direktør Willy Jensen.

Legg igjen en kommentar