Setter ny rekord for lynrask netthastighet

I påsken arrangeres for tyvende året på rad datatreffet The Gathering på Hamar. Cisco tredodobler hastigheten fra i fjor.

IT-selskapet Cisco låner ut utstyr til kjernenettverket for datatreffet og sørger for hastigheter på hele 100 Gigabit/s. Dette er tre ganger mer enn i fjor og over 100 ganger så mye som for ti år siden!

The Gathering er et datatreff som arrangeres hver påske for IT-entusiaster over hele landet. Treffet ble for første gang arrangert i påsken 1992. Den gangen fantes det ingen kommersielle leverandører av Internett.

To år senere, i 1994, hadde datatreffet for første gang tilgang til internett, men bare på natten.

Lånte telefonlinje fra naboen

– Det var bare på natten at vi fikk låne telefonlinjen til naboen. Vi klatret opp i trær og lyktestolper for å legge telefonkabel fra hallen til den vennlige naboen, sier Lars Nøring hos Internettleverandøren PowerTech, som var omtrent de eneste som leverte internett på den tiden.

I 1994 var det Ciscos 2501 router som var det ”hotte”. Den hadde en 10Mbit grensesnitt og to seriell grensesnitt. Internettleverandører kjøpte dette til bruk i deres kjernenettverk. Svært mye har skjedd siden den gang.

Kraftig forbedring

I år vil datatreffet ha tilgang på 720 Gigabit ethernet grensesnitt og 78 10 Gigabit grensesnitt. I år er kapasiteten på hele 100 Gigabit/s, noe som i praksis betyr at man kan laste ned over 2500 sanger fra iTunes – i sekundet. Til sammenligning hadde The Gathering i 1994 et 28,8 Kbps oppringt Internett-samband. Årets nettverk er altså 3,47 milloner ganger raskere enn i 1994!

– Det er gøy å se at et norsk dataarrangement kan være verdensledende på slik teknologi. Dette vil definitivt sette The Gathering på kartet igjen, sier presse- og informasjonsansvarlig i The Gathering, Simon Eriksen Valvik.

Lynrask

Det er ingen internettleverandører i Skandinavia som har 100 Gigbabit i sitt kjernenettverk, og det er bare en håndfull leverandører på verdensbasis som kjører slike hastigheter. I år er det Altibox som leverer Internett til The Gathering og deltagerne får dermed en smakebit av fremtidens båndbredde i påsken.

– The Gathering bidrar til økt kompetanse og innovasjon hos ungdommen, og er et unikt fenomen globalt sett med tanke på arrangementets størrelse. Hele det norske samfunnet er avhengig av tilgang på høyt kvalifisert personell innen IT, og spesielt nettverkets betydning for innovasjon, kreativitet og nytenking i samfunnet i tiden fremover. Disse unge entusiastene kan vise seg å bli gull verdt for Norge på sikt, sier markedssjef i Cisco, Mailiw Sørensen Grann.

Fakta

  • For å muliggjøre de enorme hastighetene låner Cisco ut en splitter ny CRS-3-ruter til kjernen av nettverket.
  • Denne er koblet til en CRS-3 med 100 Gigabit/s hos Altibox.
  • To Cisco 7609 kjernerutere sørger for 50 Gigabit/s til CRS-3 ruteren.
  • I tillegg vil en Cisco Catalyst 7604 med RSP 720 benyttes. Kjernenettverket vil dermed være IPv4, Ipv6 og multicast-kompatibelt.
  • For å sikre maksimal utnyttelse vil alle kjernekomponenter benytte redundate strømforsyninger og prosessorkort.
  • I tillegg vil hver kantsvitsj være koblet opp med separate linjekort.

 

Legg igjen en kommentar