– Apple iOS knuser mobilkonkurrentene

Android tar innpå, men Apples iOS for iPhone er klart størst i Europa og Norge.

I min egen mobiltelefonundersøkelse og hvor hele undersøkelsen er tilgjengelig her er det ingen over og ved siden av Apple og iOS med nesten 60 prosent markedsandel, og skal vi tro tallene fra StatCounter var mine resultater helt i tråd med deres egne.

Overrasket over samsvaret

Med kun 100 svar (det er det antallet SurveyMonkey setter som maks på deres gratisutgave) og en leserskare som kanskje er mer iPhone orientert enn Android var jeg ikke overrasket over at iPhone var den klare vinneren.

Derfor var jeg også veldig overrasket over å finne ut at StatCounters egne tall også ga iPhone en overlegen posisjon i Norge med 56 prosent markedsandel for januar 2011.

iOS hadde en stor nedgang i juli – samtidig som Android økte tilsvarende mye i samme måned. Etter det har også Android fortsatt å ta markedsandeler, men da primært fra andre enn Apple – nemmelig Symbian og andre.

Mobilundersøkelse utført av HansPetter.info i mars 2011:

Det er faktisk 100 prosent overenstemmelse mellom min egen- og StatCounters oversikt, noe som må sies å være meget positivt for Apple, men ikke minst for alle her i Norge som primært har satset på å lage apps til Apple sitt OS fremfor Android.

iOS klart størst i Europa

Det er heller ingen tvil om hvem som er størst i Europa heller, selv om iOS sin markedsandel er noe mindre her sammenlignet med Norge.

Igjen ser vi samme mønsteret som i Norge, nemmelig at iOS tapte andeler primært mot Android i juli – hvor Android kom skikkelig på banen, og mens Android har fortsatt å fosse frem, har det først og fremst gått hardest utover BlackBerry og Symbian, mens faktisk iOS i januar 2011 har økt sine andeler fra desember 2010 til januar 2011.

Minst i Finland, størst i Danmark

Ikke overraskende har Symbian et sterkt fotfeste i Finland, og er fortsatt større enn iOS – men ikke med mye.

Fra januar 2010 og frem til januar 2011 har Symbians markedsandel falt fra nærmere 70 til 39 prosent, mens iOS har gått fra 28 til 33 prosent og Android fra nada til nesten 21 prosent.

Andelen til Apple sitt iOS varierer noe, men ikke mye for de andre nordiske landene med henholdsvis:

 • 56 prosent i Norge,
 • 62 prosent i Sverige og
 • 64 prosent i Danmark

Symbian fortsatt størst på verdensbasis

I global målestokk er fortsatt Symbian kongen, med over 30 prosent markedsandel. Etter en periode med nedgang er iOS på fremgang og besitter andreplassen med 25%, etterfulgt av BlackBerry og Android med ca 15 prosent markedsandel.

 

7 thoughts on “– Apple iOS knuser mobilkonkurrentene

 1. Spennende, iOS er kongen på haugen.

  Enn så lenge.

  Skal man trekke en konklusjon så er den store trenden at iOS synker og Android stiger. Hvis USA er trendstetter når det gjelder smarttelefoner (og det er det jo langt fra urimelig å anta), så kan dette bli enda mer spennende:

  http://blog.nielsen.com/nielsenwire/?p=27418

  «April 26, 2011
  Things change quickly in the U.S. smartphone market.

  According to The Nielsen Company’s monthly surveys of U.S. mobile consumers from July-September 2010, consumers planning on getting a new smartphone had a very clear preference: A third (33%) wanted an Apple iPhone. Slightly more than a quarter (26%) said they desired a device with the Google Android operating system (OS). And 13 percent said they wanted a RIM Blackberry.

  But consumer preferences can be fickle. Those same surveys for January 2011 – March 2011 show just how much things have changed: According to the latest figures, 31 percent of consumers who plan to get a new smartphone indicated Android was now their preferred OS. Apple’s iOS has slipped slightly in popularity to 30 percent and RIM Blackberry is down to 11 percent. Almost 20 percent of consumers are unsure of what to choose next.»

  Kanskje den «nye, fantastiske» HVITE iPhone 4 vil endre på dette, det vet man jo ikke. Under normale forutsetninger vil mange forbrukere i første omgang kjøpe det som er populært (ref. iPod og iPhone), men senere kjøpe det som er mest praktisk eller tilpasningsdyktig til hans eller hennes behov.

  Personlig tror jeg at iOS sitt kjedelige, gamle og låste UI er blant årsakene til endringen. Forbrukerne har begynt å få med seg at iOS ikke er unikt, og man faktisk kan være «hipp og kul» med f.eks. en Android telefon samtidig som man får mer frihet. En vinn-vinn situasjon altså, og det er sjeldent en dårlig ide. 🙂

  I tillegg har det jo blitt rullet opp noen saker om plasseringslogging hvor både Android og iPhone (og kanskje spesielt sistnevnte) har gått på en smell.

  Den som lever får se. Kanskje WP7 plutselig tar av i vinkel? Eller kanskje iPhone 5 virkelig «endrer alt» igjen?

 2. Jeg tror noen skikkelig gode Nokia telefoner med Windows Phone 7 kan endre mye av dette bildet, spesielt i Skandinavia.

  …men de må få det til på første forsøk, fallhøyden for Nokia OG Windows Phone er høyere enn noen gang.

 3. >Skal man trekke en konklusjon så er den store trenden at iOS synker og Android stiger. Hvis USA er trendstetter når det gjelder smarttelefoner (og det er det jo langt fra urimelig å anta),

  Jeg vil si det er urimelig å anta at USA er trendsetter for verdensmarkedet. Blackberry har hatt stor suksess i USA men liten i resten av verden. Nokia er mindre populære i USA men verdens mest solgte telefon. USA har et kunstig begrenset markdet hvor operatørene stort sett bestemmer hvilke mobilmodeller som skal være tilgjenglige for deres kunder. Telefoner selges stort sett låst til en operatør og man kaster telefonen når man bytter abonnement. Amerikanere tror jo også at telefonen de kjøpte for 1 dollar koster 1 dollar. De sammenligner også subsidererte iPhone-priser mot usubsidierte Samsung-priser.

 4. Godt resonert Ketil, og det er også derfor jeg synes det er intr med en undersøkelse som peker mer mot Norge, norden & Europa – for vi er «annerledes» her på berget. Apple sine Mac-maskiner vokser raskere her, vi har mer penger – og handler dyrere … og oppdaterer oftere 🙂

  Derimot er jeg sikker på at markedsandelene til Apple også her til lands vil synke, og at det vil være 3 stk OS-er på kartet om et par år;
  – iOS
  – Android
  – WP7

  Amerikanerene er ofte langt fremme og tidlig ute, etc – men samtidig innrømmer også de samme amerikanerene at Norge og norden er ledende på å adoptere ny teknologi.

  /Hans-Petter

 5. Kanskje, men Nokia og Blackberrys tid er over (Nokia kan nok gjøre et comeback snart). De siste årene har det i hovedtrekk gått i iPhone og Android. USA har ledet an (de siste års mest populære telefoner er ikke uventet lansert der først), Europa har fulgt etter.

  Gaute, jeg både tror og håper at Nokia og Microsoft har suksess med samarbeidet sitt. Men om WP7 faktisk er enkelt og brukervennlig nok for massene gjenstår å se.

 6. Jeg tror ikke undersøkelsen som er basert på statistikk fra Statcounter gir et helt riktig bilde av styrkeforholdet mellom de forskjellige operativsystemene.

  Statcounter er jo ett program som måler nettsidestatistikk, jeg tror nok att veldig mange mobilbrukere kun bruker mobilnettet til å sjekke e-post og Facebook 🙂

 7. Om det gir et helt riktig bilde eller ei har du nok rett i, men kombinerer du feks statcounter sin statistikk med egen undersøkelse som klart viser andelen av de som leser bloggen min og hvilken telefon de har – og for eksempel ser på Top 10 listen til Netcom fra april som viser at iPhone sin telefon alene har 43% av volumet, mens de neste 7 telefonene er Android med til sammen 46%, så ser du klart og tydelig at iPhone i Norge fortsatt har en meget sterk posisjon.

  Fakta #2 er også at svært mange billige Android telefoner ikke engang blir brukt til email og Facebook som du er inne på, men kun som en vanlig telefon – til å snakke i, ta bilder med og sende sms/mms 🙂

  (mener nå jeg…he,he)

Legg igjen en kommentar