Vant miljøpris for riktig utbytting av mobilnett

Telenors utskifting av mobilnettet er kåret til en av vinnerne av InfoWorld Green 15, som er en årlig kåring av verdens 15 mest innovative grønne IT-prosjekter.

Telenor er i ferd med å skifte ut hele det norske mobilnettet, og 1500 tonn brukt utstyr går til gjenbruk og gjenvinning. Det er dette prosjektet som nå blir hedret med miljøprisen.

Bildet er fra SWAP-sentralen på Fornebu i Oslo, som har kontroll på at basestasjoner byttes til riktig tid. De har også kontroll på at det nye utstyret virker når det er satt opp.

Stor ære

– Det er en stor ære for Telenor Norge å bli kåret til en av vinnerne av InfoWorld Green 15. Bærekraftig utvikling er en av våre viktigste målsetninger innenfor samfunnsansvar, og gjennom dette gjenbruks- og gjenvinningsprogrammet sikrer vi at avfallsmengden som følge av vår oppgradering av mobilnettverket blir tilnærmet null, sier Torild Lid Uribarri, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Telenor Norge.

Bytter 9500 basestasjoner

I fjor sommer startet Telenor den største utskiftingen av mobilnettet noensinne.

Mer enn 9500 basestasjoner på totalt 6500 forskjellige steder i hele Norge, inkludert Svalbard og oljeinstallasjoner i Nordsjøen, skal byttes ut innen 2012.

1500 tonn brukt utstyr blir nå fraktet ned fra fjelltopper, ut fra trange bygårder og inn til land fra oljeinstallasjoner i Nordsjøen.

Legger opp til gjenbruk

Det aller meste av utstyret er i en slik stand at det fortsatt kan brukes i et mobilnett, og Telenor legger derfor til rette for gjenbruk i andre selskaper i konsernet og for salg til andre selskaper.

All form for gjenbruk reduserer belastningene på miljøet, og bidrar til en mer effektiv ressursutnyttelse globalt og lavere CO2-produksjon. Telenor har inngått avtale med Trade Wings Inc. som samarbeidspartner på dette området.

Alt registreres

– Vi er svært opptatt av at alt utskiftet utstyr blir håndtert på en forsvarlig måte og i tråd med Telenors etiske retningslinjer og miljøstyringssystem. Sammen med vår partner, Trade Wings, som har etablert et eget IT-logistikksystem for dette arbeidet, har vi full kontroll med alt det brukte utstyret, fra demontering frem til utstyret blir gjenbrukt, solgt til andre operatører eller gjenvunnet, sier Torild Lid Uribarri.

Hver uke ankommer 200 brukte basestasjoner et lager på Østlandet, hvor de blir registrert, demontert og klargjort for gjenbruk.

Alle komponenter registreres i et felles datasystem hvor de blir søkbare og gjort tilgjengelig for andre Telenor-selskaper, slik at disse kan gjenbruke deler fra det norske mobilnettet. Deler som ikke blir brukt av Telenors selskaper blir solgt på det internasjonale markedet eller gjenvunnet lokalt.

Kundene krever høyere kapasitet

– Nordmenn ligger svært langt fremme i utviklingen når det gjelder bruk av mobilnettet. En stor andel av oss har smarttelefoner og vi forventer rask surfing enten vi er på jobb eller på hytta. Det er grunnen til at Telenor oppgraderer nettverket og legger til rette for raskere mobilsurfing og høyere kapasitet i nettet nå. Men det nettverket vi har i dag er allerede et av verdens beste mobilnettverk, så mye av utstyret her er toppmoderne og er derfor lett omsettelig, sier Torild Lid Uribarri.

Prosjektet er også kommet med på listen “100 Great Supply Chain Projects» som utnevnes av magasinet Supply & Demand Chain Executive hvert år.

 

Legg igjen en kommentar