Vokt smarttelefonen som lommeboka!

Thomas Lillebø i Armarium, som jobber med datasikkerhet for privatmarkedet, mener nordmenn bør passe like godt på smarttelefonen som lommeboka.

– Det er klart at jo flere som bruker smarttelefon til sensitive ting, som mobilbank, jo mer fristende er det for kriminelle å utvikle ondsinnede programmer som fanger opp dette. De aller fleste har antivirus på datamaskinen, men de færreste bruker dette på mobil. Muligheten for hacking og misbruk er ekstra høy fordi vi alltid har med smarttelefonen, enten det er på ferie, en tur på byen, i parken eller på stranden. Telefoner kan også mistes, glemmes og stjeles lettere enn en PC, sier Thomas Lillebø.

Advarer mot ansvarsløs mobilbruk

Ni av ti mobiler som selges i dag er smarttelefoner. – Å miste en slik telefon kan sammenlignes med å miste både jobb- og privatdatamaskinen samtidig, advarer sikkerhetsekspert.

Jobbmail, mobilbank, bilder og privat e-post benyttes over en lav sko på de fleste smarttelefoner.

– Disse telefonene er praktiske og enkle å benytte for brukeren, men samtidig ekstremt sårbare og lette å misbruke hvis de havner i feil hender. Passord for hver pålogging mot e-postkontoen i kombinasjon med låsing og mulighet for sletting av telefonens innhold fra avstand er alfa og omega for et akseptabelt sikkerhetsnivå, sier administrerende direktør Knut Øyvind Blystad-Dammen i datasikkerhetsselskapet Protego.

Mer laptop enn mobil

Hittil i år har ni av ti mobiltelefoner som er solgt via NetCom vært smarttelefoner, viser salgsstatistikk fra mobiloperatøren.

Blystad-Dammen forteller at smarttelefoner bør behandles mer som bærbare datamaskiner enn som tradisjonelle mobiltelefoner.

Kan spore opp telefon på avveie

– En del av våre bedriftskunder benytter seg av tyverisikring. Det betyr at vi kan spore opp telefonen med GPS, sperre telefonens innhold – ikke bare SIM-kortet – eller slette alt innhold. Her merker vi at interessen blir stadig større. Flere bedrifter inkluderer mobiltelefoner i deres sikkerhetspolicy, sammen med øvrig IT-infrastruktur, sier Blystad-Dammen.

Falske nettverk

Blystad-Dammen tror falske WiFi-nettverk blir et økende problem i Norge, som det er internasjonalt.

– Dette betyr at kriminelle setter opp falske trådløse nett, der all data som sendes og mottas blir logget. En del av de nyeste smarttelefonene kobler seg automatisk til slike åpne, trådløse nettverk. Når tilkobling er opprettet kan all informasjon leses ved hjelp av programvare som kjøres på en vanlig laptop, sier Blystad-Dammen.

Manuell oppkobling

Han anbefaler at all oppkobling mot trådløse nettverk gjøres manuelt til nettverk man stoler på.

Lillebø mener den beste måten å unngå store problemer er å investere i et godt sikkerhetsprogram som bekjemper uønskede virus, ormer, trojanere og spionprogrammer.

Sett restriksjoner på mobilbruken

– I tillegg vil jeg anbefale alle å ha surfebeskyttelse for å hindre besøk på farlige sider. I bedrifter bør det også være restriksjoner for hvilke applikasjoner som kan lastes ned på bedriftens eiendom, ettersom disse ofte innhenter mye informasjon om bruk og brukeren, sier han.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com