Stoltenberg markerte Telenors satellittavtale

Statsminister Jens Stoltenberg og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas besøkte Norspace i Horten i dag. Telenors neste satellitt, THOR 7, er på gang.

På bildet ser du Norspace-direktør Sverre Bisgaard, Statsminister Jens Stoltenberg og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

På nært hold kunne de to se resultatet av lokal verdiskaping basert på globale kontrakter for å levere utstyr til Telenors neste satellitt, THOR 7.

THOR7 har en investeringsramme på 1,6 milliarder kroner, og skal ved siden av kringkastingstjenester levere maritime tjenester og bredbånd til sjøs i Nord-Atlanteren, Østersjøen, Middelhavet, Rødehavet og Persia-gulfen.

Stoltenberg imponert

– Jeg er imponert og ganske stolt over at vi har kompetanse i Horten som leverer høyteknologisk utstyr over hele verden, og langt ut i verdensrommet. Og jeg er imponert og fascinert over at vi har selskaper som Telenor, som også er en stor aktør i verdensrommet, og at deres aktiviteter skaper synergier, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Space Systsem/Loral i Palo Alto i USA, starter planarbeidet med THOR 7 nå i høst. Selve byggingen av satellitten begynner i 2012.

THOR 7 vil bli skutt opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika. THOR 7 vil bli plassert på 1° vest 35 786 km ut i verdensrommet.

Har investert fire milliarder

– I løpet av de siste fem årene har Telenor investert 4 milliarder kroner i nye og mer moderne satellitter. Vi ser en sterk vekst i markedet for satellitt-kommunikasjon. Det offentlige bruker det blant annet til miljøovervåkning. Private bedrifter trenger mer kapasitet for HDTV og 3D, bredbånd og maritime tjenester. Med THOR 7 vil vi kunne tilby mer kapasitet til kringkasting, shipping, offshore og maritimt bredbånd i Europa og Midt-Østen, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Houston … I mean Fornebu … we have a problem … 😉

Norspace leverer mottakere og sendere som gjør at Telenor Satellite Broadcasting kan kommunisere med THOR 7 fra kontrollsentralen på Fornebu, på en sikker og trygg måte.

Norspace er kjent for sin verdensledende posisjon innen Surface Acoustic Wave (SAW), akustiske overflatebølger, for satellitter.

– Sammen med Space System/Loral har vi konkludert med at Norspace har de beste produktene for å kommunisere mellom landjorda og satellitten. Telenor er en internasjonal aktør som bruker internasjonale anbud for sine innkjøp. Når vi bruker milliarder av kroner kjøper vi det som er best. Vi tar ikke nasjonale hensyn, alt på en satellitt må virke hele levetiden ut. Det vil si minimum femten år uten mulighet til å kunne reparere, sier Baksaas.

Eneste norske leverandør

Norspace er den eneste norske leverandøren til THOR 7. Kontrakten sikrer arbeidsplasser i Horten og posisjonerer den norske romfartsindustrien i et krevende marked.

– THOR 7-kontrakten er viktig for oss, og gir oss kreditt for det vi gjør.  Den gir gode ringvirkninger for Norspace, sier administrerende direktør Sverre Bisgaard.

Statsminister Jens Stoltenberg sa under besøket at mange norske kommuner kan misunne Horten for de mange høyteknologiselskapene som er der, og som Norspace er en viktig del av.

Legg igjen en kommentar