Norsk satellitt gir raskere bredbånd

Telenors nye satellitt THOR 7 vil gi den norske Trollbasen på Sydpolen økt kapasitet for distribusjon av viktig meteorologi- og miljødata fra forskingsstasjonen.

I tillegg vil den gi raskere og mer stabilt bredbånd.

Datakapasiteten til og fra Trollbasen er i dag begrenset. En ny avtale mellom Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) og Norsk Romsenter Eiendom sikrer ikke bare økt datakapasitet for å transportere store mengder meteorologi- og miljødata fra Troll, men også raskere og mer stabilt bredbånd til Sydpolen når Telenors nye satellitt THOR 7 skytes opp mot slutten av 2013.

Dedikert datalink

Det er Kongsberg Satellite Services (KSAT) som skal bruke den dedikerte datalinken til Antarktis.

– Takket være denne avtalen kan vi oppfylle våre brukeres økende krav til distribusjon av meteorologi- og miljødata til forskingsmiljøer og sikre KSAT sin rolle som en fremtidsrettet og sikker leverandør av disse tjenestene, ikke bare i Norge, men over hele verden. Denne kapasiteten er også avgjørende for velferden for de ansatte ved Trollbasen i Antarktis. Når THOR 7 er satt i drift kan de lettere holde kontakt med familie, kollegaer og venner gjennom Internett, e-post og IP-telefoni, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe i KSAT.

Raskere informasjon til brukerne

Trollbasen ble etablert 1989-1990 og fungerer som meteorologisk stasjon, målings-stasjon for UV-stråling, satellittstasjon og feltstasjon for andre forskningsprogram.

– Avtalen gir økt overføringskapasitet slik at vesentlige observasjonsdata fra Antarktis vil nå raskere fram til brukere verden over. For Norsk Romsenter Eiendom er dette en ny og interessant fase i samarbeidet med Telenor Satellite Broadcasting, sier styreleder i Norsk Romsenter Eiendom, Bo Andersen.

– Sett fra Norsk Romsenters side er det viktig at romvirksomheten bidrar til utvikling av andre fagområder, og gjennom denne avtalen styrker vi muligheten for norsk polarforskning knyttet til Norsk Polarinstitutts forskningsstasjon Troll, sier Andersen.

Går via Nittedal-stasjonen

All datatrafikk vil gå fra Trollbasen til THOR 7, som sender det videre til Nittedal der Telenor Satellite Broadcastings teleport befinner seg.

Herfra blir data distribuert videre ut i verden.

1 grad vest

– Vi ønsker å styrke vårt samarbeid med både Norsk Romsenter Eiendom og KSAT. Denne avtalen er eksempel på dette. Å bidra til mer stabilt og raskere bredbånd til og fra Sydpolen viser også at vi kan støtte friske og innovative initiativ. Vi synes det er spennende å ta i bruk vår satellittposisjon 1 grad vest til å levere datakommunikasjon i polområdene, sier administrerende direktør Cato Halsaa i Telenor Satellite Broadcasting.

Avtalen om bredbånd til Sydpolen varer hele THOR 7s levetid, som er minimum 15 år.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com